Mobiele menu

Getting right on cue: Testing an intervention using personal cues to create effective plans for healthy eating

Projectomschrijving

Het als-dan-plan: zelf doelbewust je snackgedrag veranderen

Vraagstuk

Eerdere studies hebben overtuigend aangetoond dat zogeheten implementatie-intenties effectief zijn in het verminderen van ongewenste gewoontes. In deze strategie gaat het om het bedenken van een gezond ‘als-dan-plan’: als ik televisie kijk, dan neem ik een appel! Het toepassen van deze strategie in het dagelijks leven is echter nog niet zo eenvoudig. Hoe leer je mensen een effectief als-dan-plan maken?

Onderzoek

Samen met het Voedingscentrum en een groep proefpersonen uit de algemene bevolking zijn verschillende leerstrategieën uitgeprobeerd om effectieve als-dan-plannen te maken en deze ook uit te voeren.

Uitkomst

Een combinatie van cue-monitoring (welke ‘cue’ lokt ongezond gedrag uit?) en een metacognitieve strategie werkt het beste. Mensen leren drie stappen te doorlopen, plannen (het als-dan-plan), monitoren (reflecteren op snackgedrag en ‘uitlokkers’) en evalueren (moet het plan aangepast worden?). Deelnemers gingen over een periode van twee maanden substantieel minder snacken, gemiddeld 190 kilocalorieën minder per dag.

Producten

Titel: Adaptive planning: Using implementation intentions as a metacognitive strategy to change unhealthy snacking habits.
Titel: Identifying the ‘if’ for ‘if, then’ plans Combining implementation intentions targeting unhealthy snacking habits with cue-monitoring.
Titel: Reliving tempting situations improves the quality of implementation intentions.
Titel: Identifying the ‘if’ for ‘if, then’ plans: Improving effectiveness of implementation intentions targeting unhealthy snacking habits
Titel: Bad Habits & Implementation intentions.
Titel: Identifying the ‘if’ for ‘if, then’ plans: Improving the effectiveness of implementation intentions targeting unhealthy snacking habits
Titel: Ongezonde eetgewoontes & implementatie intenties.
Titel: Why we snack unhealthily and how to change it.
Titel: Identifying the ‘if’ for ‘if, then’ plans. Combining implementation intentions targeting unhealthy snacking habits with monitoring.
Titel: Less is more: The effect of multiple implementation intentions targeting unhealthy snacking habits.
Titel: It’s my party and I eat if I want to: Reasons for unhealthy snacking
Auteur: Verhoeven, A.A.C., Adriaanse, M.A., De Vet, E., Fennis, B.M., & De Ridder, D.T.D.
Magazine: Appetite
Titel: Redenen om ongezond te snacken.
Titel: Less is more: The effect of multiple implementation intentions targeting unhealthy snacking habits
Auteur: Verhoeven, A. A. C., Adriaanse, M. A., De Ridder, D. T. D., De Vet, E., & Fennis, B. M.
Magazine: European Journal of Social Psychology
Titel: Minder is meer: Het effect van meerdere implementatie-intenties op het doorbreken van ongezonde snackgewoontes
Titel: The power of habits: Unhealthy snacking behaviour is primarily predicted by habit strength
Auteur: Verhoeven, A. A. C., Adriaanse, M. A., Evers, C., & De Ridder
Magazine: British Journal of Health Psychology
Titel: Identifying the ‘if’ for ‘if-then’ plans: Combining implementation intentions with cue-monitoring targeting unhealthy snacking behaviour
Auteur: Verhoeven, A. A. C., Adriaanse, M. A., De Vet, E., Fennis, B. M., & De Ridder, D. T. D.
Magazine: Psychology & Health
Titel: Verhoeven, A. A. C. (2015). Facilitating food-related planning. Applying metacognition, cue-monitoring, and implementation intentions.
Auteur: Aukje A. C. Verhoeven

Verslagen


Eindverslag

Dit project onderzocht de effectiviteit van een ‘cue-monitoring plus planning’ interventie gericht op het doorbreken van ongezonde snackgewoontes. Eerder onderzoek heeft laten zien dat ongezonde snackgewoontes veranderd kunnen worden met behulp van implementatie intenties. Dit zijn specifieke als-dan plannen die de uitlokker van het snackgedrag koppelen aan een gezonder alternatief (‘Als ik televisie kijk, dan neem ik een appel!’). Wanneer deze strategie wordt gebruikt in gezondheidsinterventies ontstaan er echter nieuwe uitdagingen en vraagstukken. Hoe implementatie intenties effectief toegepast kunnen worden is onderzocht in vier onderzoekslijnen gericht op de optimale instructies om implementatie intenties te formuleren, de effectiviteit van meerdere plannen, en de toevoeging van een metacognitieve strategie om plannen aan te passen aan veranderende situaties. Dit project is gedaan in samenwerking met het Voedingscentrum en is grotendeels uitgevoerd met deelnemers uit de algemene populatie.
Een belangrijke voorwaarde voor effectieve als-dan plannen is dat zij specifiek geformuleerd zijn en zich richten op de daadwerkelijke uitlokker (of ‘cue’) van de ongewenste gewoonte. Het onderzoek liet zien dat om dit te bevorderen deelnemers uitgebreide stap-voor-stap instructies moeten krijgen. Daarnaast moet het formuleren van als-dan plannen vooraf worden gegaan door een cue-monitoring fase. Hierbij reflecteren deelnemers met een snackdagboek op (de cues van) hun snackgedrag. Met dit inzicht kan vervolgens de belangrijkste uitlokker van hun snackgedrag gespecificeerd worden in het als-dan plan. Meestal kunnen er echter meerdere snacksituaties geïdentificeerd worden. Zodoende is getest wat het effect is van het maken van één implementatie intentie in vergelijking met meerdere als-dan plannen, gericht op drie verschillende uitlokkers van het snackgedrag. Er werd gevonden dat deelnemers die drie plannen formuleerden, hun snackgedrag echter niet verminderden, terwijl het maken van geen of één implementatie intentie dit wel deden. Daarnaast bleek dat na het maken van één plan de habituele cue-respons associatie was vervangen door een nieuwe mentale associatie, maar niet na het maken van drie plannen. Om toch met meerdere uitlokkers om te gaan en om de plannen te kunnen aanpassen aan veranderende situaties, is ook getest of implementatie intenties gebruikt kunnen worden als een ‘metacognitieve strategie’. Hierbij leren deelnemers drie stappen te doorlopen, namelijk: plannen (het maken van een als-dan plan), monitoren (het reflecteren op het huidige snackgedrag en uitlokkers) en evalueren (bepalen of het plan aangepast moet worden). Zo kunnen mensen de implementatie intentie tool zelfstandig gebruiken en aanpassen aan veranderende behoeftes voor het behalen van hun persoonlijke doel. Deze strategie bleek zeer effectief: twee maanden na het ontvangen van de instructies consumeerden mensen substantieel minder ongezonde tussendoortjes dan daarvoor en minder dan mensen die enkel cue-monitoring of cue-monitoring gevolgd door de originele implementatie intentie instructies kregen. Door de combinatie van lab- en praktijkstudies, zijn nieuwe inzichten verkregen om implementatie intenties toegankelijk te maken voor het grote publiek om hiermee hun ongezonde snackgewoontes te doorbreken.

Dit project onderzoekt de effectiviteit van een gecombineerde ‘monitoring en planning’ internetinterventie om ongezonde snackgewoontes te doorbreken bij mensen in de algemene populatie. Ondanks dat veel mensen in de Nederlandse samenleving gemotiveerd zijn om gezonder te eten, weten wat gezond eten inhoudt en welke gevolgen ongezond eten met zich meebrengt, houden veel Nederlanders vast aan hun ongezonde eetpatronen. Dit komt grotendeels doordat eetgedrag wordt bepaald door gewoontes. Ongewenste gewoontes kunnen effectief worden doorbroken met behulp van implementatie intenties (specifieke als-dan plannen), waarbij de uitlokker van de ongewenste gewoonte wordt gekoppeld aan een gezond alternatief. Eerder onderzoek heeft overtuigend bewijs geleverd dat de effectiviteit van implementatie intenties enorm wordt verhoogd wanneer mensen hun persoonlijk relevante uitlokkers van het ongezonde snackgedrag specificeren. Het monitoren van (de uitlokkers van) ongezonde snackgewoontes is een effectieve strategie om inzicht te krijgen en om de persoonlijk relevante uitlokkers te identificeren. In dit onderzoek wordt met vier studies de optimale opzet getest voor deze ‘monitoren en planning’ interventie om in te zetten als een gezondheidsinterventie voor het grote publiek. Daarnaast wordt de effectiviteit van deze interventie getest op het doorbreken van de ongezonde gewoontes en het verminderen van ongezond snackgedrag. Allereerst wordt er in dit project onderzocht wat de beste instructies zijn om mensen uit de algemene populatie implementatie intenties te laten formuleren. Ten tweede wordt getest wat het optimale aantal plannen is om snackgewoontes te doorbreken. Daarna wordt getest op welke manier dergelijke gedragsinterventie opgezet kan worden om ook op langere termijn optimale resultaten te verkrijgen. Hierbij zal onderzocht worden of mensen in staat zijn om het maken van implementatie intenties zelf aan te leren en toe te passen op veranderende situaties (als een metacognitieve strategie), of dat de instructies herhaaldelijk gegeven moeten worden. Op basis van de resultaten van de voorgaande studies uit het project, zal tot slot een gecombineerde ‘monitoring en planning’ interventie worden vormgegeven waarin gebruik wordt gemaakt van implementatie intenties om ongezonde snackgewoontes te doorbreken.

Samenvatting van de aanvraag

The present project investigates the effectiveness of a combined ‘monitoring plus planning’ internet intervention to break unhealthy snacking habits in a community sample. Previous research has convincingly demonstrated that implementation intention effectiveness for breaking habits increases dramatically when people specify personally relevant critical cues for unhealthy eating. Daily monitoring of (reasons for) eating behavior has been found to be an extremely helpful tool in the identification of such cues. Four studies test the optimal format (type of instruction, number of plans, meta-cognitive strategy to generalize planning skills) of this combined ‘monitoring plus planning’ intervention when delivered to a large-scale community sample as well as the effectiveness of the intervention at the Dutch Nutrition Centre website in terms of reducing unhealthy snack consumption and eliminating the automatic component of unhealthy snacking (i.e., habit strength of unhealthy snacking).

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
200120003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. D.T.D. de Ridder
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit Utrecht