Mobiele menu

"Zie wie ik ben": versterken APH triagefunctie binnen GGz Centraal

Projectomschrijving

Tijdige en kwalitatief goede acute psychiatrische hulpverlening is van essentieel belang voor de patiënt, zijn naasten en hulpverleners. In de triage gaat het om de beoordeling en de behandeling van de crisis gedurende de eerste 72 uur. De functie triagist crisisdienst vormt in de keten acute ggz een belangrijke spil.

Doel

Het doel van dit project is een geordende en eenduidige triage rondom acute psychiatrie in de 4 regio’s van GGz Centraal, in goede afstemming met de meldkamer, huisartsenpost (HAP) en politie.

Werkwijze

Daarnaast beoogt dit project inzicht te krijgen in de vragen van personen die meldingen doen. Zo wil GGz Centraal de kwaliteit van zorg van de acute psychiatrische hulpverlening door de triagefunctie verbeteren. Ook moet de uniforme werkwijze ervoor zorgen dat er minder regeldruk is voor de samenwerkende partijen.

Resultaten

Binnen het Project ‘Zie wie ik ben’ heeft GGz Centraal de triagefunctie bij de 4 crisisdiensten van GGz centraal versterkt. GGz Centraal heeft ervoor gekozen een centraal triageteam op te zetten, die de triage voor de 4 crisisdiensten uitvoert vanuit een gemeenschappelijke meldkamer politie-ambulance. Ggz Triage vraagt om uitgebreide kennis van de acute keten en om specifieke competenties van de triagisten. Samen met Latona opleidingen heeft GGz Centraal een opleiding voor triagisten ontwikkeld. De nieuwe triagisten hebben allen deze opleiding gevolgd.

Er is samen met Latona opleidingen een opleiding ontwikkeld, specifiek voor ggz-triagisten. Binnen de opleiding is er aandacht voor de competenties die noodzakelijk zijn voor het verrichten van snelle eenduidige telefonische triage. Er is een triageformulier ontwikkeld, passend binnen het elektronisch patiëntendossier. Binnen het project zijn de eerste stappen gezet om in 2020 de triagefunctie door ggz-triagisten in de meldkamer politie-ambulance te gaan uitvoeren.

Overzicht projecten en subsidies

Dit project heeft subsidie gekregen voor het uitvoeren en aanscherpen van het plan van aanpak voor de APH-triagefunctie in de regio, ter voorbereiding op de nieuwe bekostiging acute psychiatrische zorg per 1-1-2019. Wilt u ook aan de slag met de APH-triagefunctie en/of advies- en meldpunten? Bekijk dan de lopende projecten en subsidiemogelijkheden.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Binnen het Project "zie wik ik ben" heeft GGz Centraal de triagefunctie bij de 4 crisisdiensten van GGz centraal versterkt. GGz Centraal heeft ervoor gekozen een centraal triageteam op te zetten, die de triage voor de 4 crisisdiensten uitvoert vanuit een gemeenschappelijke meldkamer politie-ambulance.
Ggz Triage vraagt om uitgebreide kennis van de acute keten en om specifieke competenties van de triagisten. Samen met Latona opleidingen heeft GGz centraal een opleiding voor traigisten ontwikkeld. De nieuwe triagisten hebben allen deze opleiding gevolgd.

Samenvatting van de aanvraag

Tijdige en kwalitatief goede acute psychiatrische hulpverlening is van essentieel belang voor de patiënt, zijn naasten en hulpverleners. In de acute psychiatrie gaat het vaak om ernstige gevallen met gevaarelementen, waarbij de-escalatie en snelle en nauwkeurige afstemming, overdracht en samenwerking tussen de (vele) betrokken ketenpartners van groot belang is. De keten acute ggz betreft de triage, de beoordeling en de behandeling van de crisis gedurende de eerste 72 uur. De functie triagist crisisdienst (Acuut Psychiatrische Hulpverlener, APH genoemd) vormt in de keten acute ggz een belangrijke spil. Deze aanvraag richt zich op de voorbereiding én implementatie van de Triagewijzer Acute ggz binnen GGz Centraal waarbij de doelstelling is de APH triagefunctie in het verzorgingsgebied van GGz Centraal - vanuit een centrale frontoffice – geordend en eenduidig te organiseren én te versterken. Eenduidigheid in werkwijze en methodiek van de triage verbetert de kwaliteit voor cliënt, naasten maar ook voor de stakeholders.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638041006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. J. Laterveer
Verantwoordelijke organisatie:
GGZ Centraal

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio's Foodvalley Utrecht, Gooi en Vechtstreek, Amersfoort, Flevoland, Gelderland-Midden: Almere, Amersfoort, Baarn, Barneveld, Blaricum, Bunschoten, Dronten, Eemnes, Elburg, Ermelo, Gooise Meren, Harderwijk, Hilversum, Huizen, Laren, Lelystad, Leusden, Nijkerk, Noordootpolder, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Scherpenzeel, Soest, Urk, Veenendaal, Weesp, Wijdemeren, Zeewolde.