Mobiele menu

Verkenning en pilot voor een 24/7 meldpunt voor niet-acute meldingen van verward gedrag in Drenthe.

Projectomschrijving

Doel

In Drenthe wordt een verkenning gedaan naar hoe een 24/7 meldpunt voor niet-acute meldingen van verward gedrag het beste kan worden ingericht. Als uitgangspunt wordt daarbij het bestaande Advies- en Meldpunt OGGz in Drenthe genomen.

Werkwijze

Op basis van een quickscan zijn 3 varianten in beeld gekomen voor een 24/7 meldpunt voor niet-acute meldingen:

  1. Invulling door GGZ Drenthe en het Advies- en Meldpunt OGGz
  2. Invulling door Veilig Thuis Drenthe en het Advies- en Meldpunt OGGz
  3. Invulling door de OGGz-partners GGD Drenthe, GGZ Drenthe, VNN en Cosis

Resultaten

Vanaf 2020 heeft Drenthe een breed advies en meldpunt voor niet acute hulpvragen. GGD Drenthe geeft hier
uitvoering aan. Burgers en professionals kunnen advies vragen of melding doen over situaties waar ze zich zorgen over maken en soms overlast van ervaren. Het kunnen meldingen zijn over zorgwekkende mensen die zorg mijden, mensen die door hun gedrag verward overkomen of meldingen over mensen die mogelijk verplichte zorg nodig hebben.

Het advies en meldpunt is van maandag tot vrijdag van 8.30 – 17.00 uur telefonisch bereikbaar en beschikbaar. Buiten kantooruren is via de website van de GGD informatie te vinden en kan een digitale melding worden gedaan. Ook kan buiten kantooruren een antwoordapparaat worden ingesproken.

Bij de triage en opvolging van de meldingen wordt regionaal samengewerkt met GGZ Drenthe, Verslavingszorg Noord Nederland en Cosis. De opvolging middels bemoeizorg of verkennend onderzoek sluit op maat aan op het lokale sociale domein van de 12 Drentse gemeenten.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Een onderdeel van de sluitende aanpak rond mensen met verward gedrag is een 24/7 meldfunctie óók voor niet-acute meldingen. Voordat met een experiment van een 24/7 meldpunt niet-acuut kan worden gestart zal in de regio Drenthe eerst een verkenning worden gedaan, Fase 1 van dit project. Verkend wordt hoe bestaande meldpunten en voorzieningen ingezet kunnen worden om tot de 24/7 meldfunctie te komen. Het bestaande Advies- en Meldpunt OGGz wordt daarbij als vertrekpunt genomen. In de verkenning naar een doorontwikkeling van dit meldpunt tot een brede 24/7 meldpuntvoorziening staan 2 vragen centraal: 1. hoe kan de bereikbaarheid buiten kantooruren worden geregeld? 2. hoe wordt de opvolging vanuit hulpverlening georganiseerd, zowel tijdens als na kantoortijden? De verkenning loopt van 1-6-2018 tot en met 30-9-2018, en leidt tot een beschrijving op hoofdlijnen van 3 scenario's. In Fase 2 (1-10-2018 t/m 31-12-2018) van dit project nemen gemeenten in Drenthe een besluit voor welk scenario een experiment wordt gestart. Vervolgens wordt van het gekozen scenario de pilot voorbereid: samenwerkingsafspraken tussen organisaties worden gemaakt en werkprocessen worden ingericht, randvoorwaarden worden ingevuld. Fase 3 is de uitvoering van een pilot met het 24/7 meldpunt en loopt van 1-1-2019 tot en met 30-6-2019.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638044003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
P. Haima
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Drenthe

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Drenthe: Assen, Emmen, De Wolden, Coevorden, Aa en Hunze, Hoogeveen, Tynaarlo, Meppel, Westerveld, Borger-Odoorn, Noordenveld en Midden-Drenthe.