Mobiele menu

Uitvoering en borging Crisiskaart in Regio Hart van Brabant

Projectomschrijving

De crisiskaart is een landelijk hulpmiddel gericht op het faciliteren van eigen regie in situaties waarin mensen verward zijn. Het is een instrument waarmee de persoon zelf afspraken maakt over de behoeften en noodzakelijkheden om te komen tot een goede gang van zaken rondom een crisis of verwarde situatie.

Crisiskaart in regio Hart van Brabant

In 2017 is geïnvesteerd in het implementeren van de crisiskaart in de regio Hart van Brabant. De energie is in 2017 voor het grootste deel gegaan naar het implementeren van de crisiskaart in de regio. Er is veelvuldig voorlichting geweest bij alle ketenpartners.

Doel

In 2018 willen we de nadruk meer leggen op het invullen van de kaarten, het onder de aandacht houden van de crisiskaart bij de ketenpartners en het door ontwikkelen en verbeteren van de samenwerking in de hele keten. Met dit vervolgproject willen we de groei en ontwikkeling verder voortzetten en borgen in de regio.

Resultaten

Gedurende het project hebben wij bijgedragen aan het implementeren en verspreiden van de crisiskaart. De WRAP, logeerhuis FRITS en de crisiskaart zijn afgelopen jaar steeds meer verbonden. Samenwerking is essentieel in ons project. Cliënten kunnen bij de politie de crisiskaart laten registreren. 19 cliënten hebben hier inmiddels gebruik van gemaakt, waarvan 11 cliënten uit Midden Brabant.

We hebben 87 cliënten gezien, waarvan 43 cliënten uit Midden Brabant. Niet alle cliënten eindigen met een crisiskaart, maar maken wel een start met hun herstel. Zij volgen cursussen, verblijven soms bij FRITS of gaan aan het werk als vrijwilliger. In 2018 hebben we een groei gemerkt in de aanmeldingen. Wij zijn ervan overtuigd dat onze manier van werken met betrekking tot crisiskaart werkt. De crisiskaart is een middel, niet het doel. In 2019 willen wij deze lijn van (samen)werken dan ook zeker voortzetten.

Meer informatie

•   Website Fameus

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De gemeente Tilburg heeft samen met een aantal maatschappelijke organisaties het initiatief genomen om de crisiskaart in te zetten voor mensen met verward gedrag. Een brede maar kleine groep mensen die voor henzelf en anderen veel overlast veroorzaakt. De crisiskaart is een middel dat mensen kan helpen die regelmatig, soms of continue verward zijn of die dreigen verward te raken. De crisiskaart is een landelijk hulpmiddel gericht op het faciliteren van eigen regie in situaties waarin mensen verward zijn. Het is een instrument waarmee de persoon zelf afspraken maakt over de behoeften en noodzakelijkheden om te komen tot een goede gang van zaken rondom een crisis of verwarde situatie.In 2017 is geïnvesteerd in het implementeren van de crisiskaart in de regio Hart van Brabant. Dit is succesvol geweest en het aantal kaarten dat wordt ingevuld blijft toenemen. Deze ontwikkeling willen we graag verder voortzetten in 2018. De energie is in 2017 voor het grootste deel gegaan naar het implementeren van de crisiskaart in de regio. Dit is een groot veranderproces geweest wat geleid heeft tot goede afspraken met het veiligheidshuis, de politie en de keten van personen met verward gedrag. Daarnaast is er veelvuldig voorlichting geweest bij alle afzonderlijke ketenpartners. De meest recente stappen zijn om ook verbindingen te leggen met de groep ouderen, jeugd en met woningcorporaties.In 2018 willen we de nadruk meer leggen op het invullen van de kaarten, het onder de aandacht houden van de crisiskaart bij de ketenpartners en het door ontwikkelen en verbeteren van de samenwerking in de hele keten. Middels deze aanvraag tot verlenging van het project willen we de groei en ontwikkeling verder voortzetten en borgen in de regio.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638013001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. J. Kwak MSc
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Tilburg

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Hart van Brabant: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk.