Mobiele menu

Samenwerking GGZ en W&I de eerste stappen in de praktijk - Pilotproject van GGNet/Twomorrow, UWV en SDOA

Projectomschrijving

In navolging van het Rijksinitiatief om de samenwerking tussen de ggz en partijen rondom werk & inkomen te stimuleren, is de regio Oost Achterhoek enthousiast geraakt om daadwerkelijk invulling te geven aan dit verzoek.

Doel

Deze pilot zet in de regio de eerste stappen in de praktijk. De samenwerkende partijen GGNet, UWV en de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) ontwikkelen een geïntegreerde intake ggz en werk & inkomen.

Werkwijze

Als cliënten zich melden bij GGNet volgt er een intake en diagnose. Werk & inkomen is een onderdeel van die intake. Gebleken is dat werk een enorm positieve bijdrage levert aan herstel. Tevens is gebleken dat cliënten van GGNet vaak ook cliënten zijn van het UWV of SDOA. Dit is niet altijd bekend bij deze partijen wat zorgt voor ruis of vertraging op de weg naar herstel. Na toestemming van de cliënt wordt met de partners van werk & inkomen overlegd welke interventie past bij de behandeling. Twomorrow is gespecialiseerd in de verbinding tussen ggz en werk & inkomen en voert het project met partijen uit.

Resultaten

De ambitie van de gezamenlijke partners (ggz, gemeenten, UWV en werkgevers) is dat zodra cliënten zich aanmelden voor een behandeling binnen de gespecialiseerde ggz de situatie rondom Werk en Inkomen (W&I) in kaart wordt gebracht. Hiermee kan worden voorkomen dat cliënten hun baan verliezen en/of te maken krijgen met een inkomensval. Daarnaast is (weer) werken of meer gaan
participeren een onderdeel van de herstelgerichte behandeling.

Om deze ambitie in te vullen is er een intake W&I ontwikkeld en deze geïntegreerd met de ggz intake. Er zijn ervaringen opgedaan om de intake naar een hoger niveau te tillen, maar ook ervaringen om aan de hand van de informatie uit de intake samen te bekijken wat de meest passende interventie is voor de cliënt in samenhang met de te starten ggz behandeling. Als extra is er onderzoek gedaan naar de rol van de ggz ervaringsdeskundigen bij de intake ggz en W&I. De intake kan worden uitgevoerd door ggz ervaringsdeskundigen, als zijnde een zorgprofessional in het bezit van een diploma dat valt binnen het NZA bereik met aanvullend een diploma ervaringsdeskundigheid: een mooie belichaming van positiviteit.

Indien u van mening bent dat deze aanpak passend is voor uw regio, kan contact worden opgenomen met Twomorrow: Sylvia van Drenth of Evelyn Wannet via s.vandrenth@twomorrow.nl of e.wannet@twomorrow.nl of via onze website www.twomorrow.nl.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Het project samenwerking GGZ en W&I, de eerste stappen in de praktijk is een onderdeel van de regionale aanpak regio Achterhoek.

De ambitie van de gezamenlijke partners ( GGZ, Gemeenten, UWV en werkgevers) is dat zodra cliënten zich melden voor een behandeling binnen de gespecialiseerde GGZ dat we de situatie rondom Werk en Inkomen in kaart brengen. Hiermee kunnen we voorkomen dat cliënten hun baan verliezen en/of te maken krijgen met een inkomensval. Daarnaast is (weer) werken of meer gaan participeren een onderdeel van de herstelgerichte behandeling.

Om deze ambitie in te vullen hebben we een intake Werk & Inkomen ontwikkeld en deze geïntegreerd met de GGZ intake. We hebben met elkaar een mooi resultaat neergezet. Ervaringen opgedaan om de intake naar een hoger niveau te tillen maar zeker ook ervaringen om aan de hand van de informatie uit de intake samen te bekijken wat de meest passende interventie is voor de cliënt in samenhang met de te starten GGZ behandeling. Als extra hebben we onderzoek gedaan naar de rol van de GGZ ervaringsdeskundigen bij de intake GGZ en Werk & Inkomen. De intake kan worden uitgevoerd door GGZ ervaringsdeskundigen als zijnde een zorgprofessional in het bezit van een diploma dat valt binnen het NZA bereik met aanvullend een diploma ervaringsdeskundigheid. Een mooie belichaming van positiviteit

Indien u van mening bent dat werken, weer gaan werken en/of participeren een prachtig instrument is van de herstelgerichte behandeling binnen de GGZ dan is deze aanpak wellicht ook passend voor uw regio. Voor vragen aarzel niet contact op te nemen met Twomorrow; Sylvia van Drenth of Evelyn Wannet via s.vandrenth [at] twomorrow.nl (s[dot]vandrenth[at]twomorrow[dot]nl) of e.wannet [at] twomorrow.nl (e[dot]wannet[at]twomorrow[dot]nl) of via onze website www.twomorrow.nl

Samenvatting van de aanvraag

Samenwerking GGZ en W&I: eerste stappen in de praktijk De samenwerkende partijen in het verzorgingsgebied van het Sociaal Domein Achterhoek zien de noodzaak en hebben de wens om partijen die werkzaam zijn in de GGZ en de partijen die werkzaam zijn op het terrein van werk & inkomen (Verder W&I) meer en meer met elkaar te verbinden. Dit om een forse bijdrage te leveren aan een sluitende aanpak op bouwsteen 2; Preventie en levensstructuur. Op dit moment ervaren partijen uitdagingen aan de praktische kant van de samenwerking. Er is nog geen procesgang voorhanden waarbij de GGZ en W&I zich verbinden. Dit leidt tot schade aan de kant van de cliënten. De schade kan bestaan uit het verlies van werk en/of inkomen door niet tijdige gezamenlijke interventie van GGZ en W&I. De ambitie is om het afglijden ten aanzien van de maatschappelijke rol van werk te verminderen en te voorkomen. De doelstelling van het project “Samenwerking GGZ en W&I de eerste stappen in de praktijk” is middels een pilot met de organisaties GGNet/Twomorrow, SDOA en UWV voor 90 cliënten naast een intake GGZ een intakes W&I uit te voeren, eigenlijk een geïntegreerde intake. Vervolgens op basis van het advies uit de intake een passende interventie te doen. Om tot een projectaanvraag te komen hebben juristen zich gebogen om te bezien of het plan implementeerbaar is binnen de kaders van de AVG. Er is een positief advies gekomen wat implementatie mogelijk maakt. Tevens is het project schaalbaar richting andere regio’s.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638015008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. S. van Drenth
Verantwoordelijke organisatie:
Twomorrow

E-mail: s.vandrenth@twomorrow.nl
Telefoon: 06 14 68 81 12
 

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Noordoost-Gelderland:

  • Berkelland
  • Oost-Gelre
  • Winterswijk