Mobiele menu

Preventieve signalering van verward gedrag: een tool voor de identificatie en het management van situationele factoren voor stabiel functioneren van kwetsbare groepen.

Projectomschrijving

Mensen die stabiel functioneren met langdurige zorg en ondersteuning, bijvoorbeeld personen met een combinatie van huisvestings-, schulden- en psychische problematiek, lopen een verhoogd risico om in een verwarde toestand te raken.

Doel

In dit project ontwikkelen we een stabiliteitsprofiel om factoren die kunnen leiden tot verward gedrag te monitoren en managen.

Situationele factoren identificeren

Eerst worden situationele factoren die bijdragen aan het stabiel functioneren geïdentificeerd. Situationele factoren zijn voor de persoon belangrijke omstandigheden of relaties die bijdragen aan stabiliteit op specifieke levensdomeinen. Een gebeurtenis op een dergelijke factor heeft grote impact op deze persoon.

Stabiliteitsprofiel ontwikkelen

Vervolgens wordt bepaald of deze factoren kunnen worden gemonitord en gemanaged in een stabiliteitsprofiel waarmee verward gedrag mogelijk kan worden voorkomen. 8 GGD-en ontwikkelen een raamwerk voor het structureren van factoren en een methode voor opstellen van het stabiliteitsprofiel. We bepalen de bruikbaarheid van het profiel, de meerwaarde in een persoonsgerichte aanpak en mogelijke verbeteringen in de preventie van verward gedrag.

Verslagen


Eindverslag

Als een kwetsbare persoon en iedereen in zijn of haar omgeving weet wat belangrijke gebieden zijn in zijn/haar leven, in welke behoeften goed functioneren op deze belangrijke gebieden voorziet en wie kan handelen op het moment dat er iets gebeurt op deze gebieden, dan kan het ontstaan van verward gedrag mogelijk worden voorkomen.
Mijn Stabiliteitskaart is een tool die een persoon en zijn omgeving (familie, vrienden, hulpverleners) kunnen helpen antwoord te geven op bovenstaande vragen. Mijn Stabiliteitskaart is van en voor de persoon zelf, om in zijn eigen woorden met iedereen die hij wil, te kunnen delen wat goed (stabiel) functioneren voor hem inhoudt, zodat deze mensen kunnen handelen op het moment dat die stabiliteit mogelijk wordt bedreigd door een levensgebeurtenis.
Mijn Stabiliteitskaart is ontwikkeld door onderzoekers en beleidsmedewerkers van de GGD’en met input van hulpverleners welzijnswerkers en ervaringsdeskundigen.

Samenvatting van de aanvraag

Verward gedrag is een situationele definitie, een tijdelijke toestand waarin een persoon verkeert die al dan niet tot een kwetsbare groep behoort. Een deel van de populatie van personen met verward gedrag is niet eerder in beeld is geweest bij de (langdurige, integrale) zorg- en hulpverlening. Een ander deel van de populatie bestaat uit personen die lange tijd, misschien marginaal, maar wel stabiel functioneren met langdurige zorg en ondersteuning (bijvoorbeeld personen met huisvestingsproblemen, ernstige schuldenproblemen, psychiatrische problemen en/of verslavingsproblemen). Deze groep heeft een verhoogd risico voor het vertonen van verward gedrag. Dit project is gericht op het identificeren van situationele factoren die bijdragen aan het overgaan van een stabiele situatie naar een verwarde situatie binnen de kwetsbare, langdurig zorg- en ondersteuningsafhankelijke groep. Deze factoren worden opgenomen in een stabiliteitsprofiel waarmee hulpverleners in de 1e en 2e lijn van de zorgketen kunnen signaleren wanneer een gebeurtenis op een voor het individu relevante factor plaatsvindt en preventief kunnen handelen om het ontstaan van verward gedrag te voorkomen. Dit project is daarmee gericht op bouwsteen 2 (Preventie en levensstructuur) van de persoonsgerichte aanpak voor verwarde personen. De tool voor identificatie en het management van situationele factoren wordt ontwikkeld op basis van literatuur, expertopinie en interviews met cliënten. De bruikbaarheid voor bepaald door toepassing in zorgketens in verschillende GGD-regio’s. De meerwaarde met betrekking tot het bevorderen van de stabiliteit van kwetsbare groepen en het voorkomen van verward gedrag wordt bepaald door ketens/ regio’s die de tool gebruiken te vergelijken met regio’s die de tool niet in gebruik hebben genomen. Preventieve interventie mogelijkheden per regio worden geïnventariseerd en gedeeld met deelnemende en geïnteresseerde GGD’en. Door de samenwerking van GGD’en en GGD-GHOR Nederland in dit project is een brede implementatie van de te ontwikkelen tool mogelijk en wordt kennis gedeeld tussen de lokale aanpakken in de betrokken regio’s.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638022011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. S. Lauriks MSc
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Amsterdam