Mobiele menu

Plan van Aanpak voor Triage-overleg en analyse meldingen personen met verward gedrag

Projectomschrijving

Doel

Het doel van het project is een beter samenspel creëren tussen politie, gemeenten, zorgpartners en Veiligheidshuis Twente. Om dit te bereiken, wordt op de volgende 2 punten ingezet:

  1. Meer inzicht krijgen in de huidige problematiek en werkwijze van Veiligheidshuis Twente en partners via de analyse van meldingen voor enkele proefwijken, triage en vervolg.
  2. Met deze kennis de werkwijze en samenwerking verbeteren tot een goed werkende ‘Veiligheidskamer’, waar de meest zorgelijke casuïstiek van de gemeente in beeld wordt gebracht.

Resultaten

Met deze pilot is het gelukt om complexe en risicovolle casussen vroegtijdig en gezamenlijk in beeld te krijgen. Het bespreken van de E33 en E14 meldingen (verward gedrag) is een goede manier gebleken om in een vroeg stadium complexe en risicovolle casussen op te pakken en toe te leiden naar passende zorg en hulp. Daarnaast draagt het overleg bij aan de ontwikkeling van een goede samenwerking en korte lijnen die ervoor zorgen dat (nieuwe/onbekende) informatie wordt gedeeld. De volgende concrete resultaten zijn daarmee behaald:

  • Er kan sneller geschakeld worden en er is een betere grip op meldingen en registratie door de samenwerking van partners
  • Nieuwe informatie over patiënt en/of behandelingen wordt makkelijker verkregen waardoor de juiste zorg/hulp kan worden ingezet
  • Er kan vroegtijdig worden gehandeld door de inbreng van meldingen die nog niet officieel zijn geregistreerd en casuïstiek van andere partners
  • Alternatieve handelingsperspectieven dankzij inbreng expertise vanuit verschillende werkgebieden

Verslagen


Eindverslag

Met deze pilot is het gelukt om complexe en risicovolle casussen vroegtijdig en gezamenlijk in beeld te krijgen. Drie wekelijks de E33 en E14 meldingen bespreken waarbij sprake is van verward gedrag is een goede manier gebleken om in een vroeg stadium complexe en risicovolle casussen richting te geven en waar nodig toe te leiden naar passende zorg en hulp. Naast het inhoudelijke aspect draagt het structureel, drie wekelijkse overleg bij aan de ontwikkeling van een goede samenwerking en zogenaamde korte lijnen die ervoor zorgen dat (nieuwe/onbekende) informatie wordt gedeeld.

Samenvatting van de aanvraag

In toenemende mate wordt er casuistiek (vanuit gemeenten) naar Veiligheidshuis Twente opgeschaald. Daardoor is het aantal cases verdubbeld in afgelopen vijf jaren waarbij 85% personen met enige vorm van verward gedrag betreft. In de huidige werkwijze bij het Veiligheidshuis Twente worden de E33 meldingen niet gekoppeld aan wat er bij de gemeenten over de betreffende inwoner bekend is. Om tot een snelle en adequate aanpak van de (soms onbekende) personen met verward gedrag te kunnen komen, willen wij de mensen met complexe en risicovolle situatie zo snel en volledig mogelijk in beeld hebben. Doelstelling is voor mensen met verward gedrag, om eind 2018 bij het Veiligheidshuis Twente: *via analyse van meldingen in enkele pilotwijken, triage en vervolg meer inzicht te krijgen in de huidige problematiek en werkwijze. *om met deze kennis de werkwijze en samenwerking te verbeteren tot een goed werkende ‘veiligheidskamer’, waar de meest zorgelijke casuistiek van de gemeente in beeld is. Beoogde resultaten: 1. Ervaring via enkele proeftuinen met de samenwerking tussen gemeente en partners Zorg en Veiligheid, door te analyseren en te rapporteren over afhandeling van de meldingen en personen waar het om gaat. Wie zijn zij, om welke problematiek gaat het, hoe gaan wij hierbij te werk? Ook is dan gekeken naar de aansluiting met de pilot Streettriage (te starten vanaf najaar ’18) en de verkenning naar een regionaal (niet-acuut) meldpunt. Wat zijn de mogelijkheden door samenwerking op Twents niveau? Wat betekent dit voor het efficiënter werken? * Verkenning van mogelijke samenwerking in verschillende soorten wijken / woonkernen, met inbreng van ervaringsdeskundige / familieperspectief ?* Advies over aanpak van de wijze van voeren van triage overleg en afspraken over passende zorg of vervolgtraject. 2. Voorstel voor de systematiek van informatieverwerking (Bouwsteen 9), waarmee informatie beschikbaar komt vanuit het belang van de partners in dit project: wat is de behoefte vanuit de gemeenten, vanuit de veiligheidsregio, de zorgpartner? Deze indicatoren zijn opgehaald en tot een voorstel verwerkt.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638021010
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
N. de Vries
Verantwoordelijke organisatie:
Veiligheidsregio Twente

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Twente:

  • Dinkelland
  • Enschede
  • Hof van Twente