Mobiele menu

Passend vervoer voor personen met verward gedrag in Noord- en Midden-Limburg

Projectomschrijving

Partners in de regio Noord- en Midden-Limburg gaan experimenteren met passend vervoer door inzet van de ggz vervoersdienst gedurende de periode van 1 jaar.

Doel

Beoogd wordt om vanaf april 2018 een cliënt-/patiëntvriendelijke, niet stigmatiserende, juist normaliserende en de-escalerende vervoersmogelijkheid te kunnen bieden aan mensen met verward gedrag, die vervoerd moeten gaan worden.

Werkwijze

Het experiment gaat inzicht bieden in de aard en omvang van de vervoersbewegingen in Noord- en Midden-Limburg. Dit inzicht is nodig om in de nabije toekomst een goed afgewogen besluit te kunnen nemen als het om een structurele invulling van passend vervoer in deze regio gaat. Verder biedt het experiment de mogelijkheid om het uitgewerkte proces voor melding, triage, beoordeling, vervoer en time-out te toetsen aan de dagelijkse praktijk en bij te stellen waar nodig.

Resultaten

De partners hebben gewerkt aan het optimaliseren van het werkproces rondom melding, triage, vervoer en beoordeling. Dit heeft men gedaan binnen de bestaande mogelijkheden, middelen en regelgeving. De structurele borging van samenwerking en kennis is onder andere afhankelijk van de nader uit te werken betaaltitel. Momenteel vindt een belangrijk deel van het proces plaats uit bestaande middelen.

Partners zijn tevreden over het passend vervoer als middel, maar zien vooral in het proces knelpunten door beperkte capaciteit. Hierbij wensen zij ook meer duidelijkheid over verantwoordelijkheden. Op casuïstiekniveau constateren zij issues met betrekking tot deze verantwoordelijkheden als het gaat om het uitoefenen van de functie en het vaststellen van de veiligheid voor personeel en de persoon met verward gedrag. Het bespreken van deze issues draagt bij aan het verbeteren van het werkproces rondom het inzetten van passend vervoer.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

In de regio Noord- en Midden-Limburg hebben de partners gewerkt aan het optimaliseren van het werkproces rondom melding, triage, passend vervoer en beoordeling. Dit hebben partners gedaan binnen de bestaande mogelijkheden, middelen en regelgeving. Structurele borging van samenwerking en kennis is o.a. afhankelijk van de nader uit te werken betaaltitel. Momenteel vindt een belangrijk deel van het proces plaats binnen de bestaande middelen. De subsidie van ZonMw is bovenal gebruikt om de inzet van passend vervoer mogelijk te maken.

Partners zijn tevreden over het passend vervoer als middel en over de GGZ Vervoersdienst als uitvoerende partij. Partners zien in het proces wel knelpunten ontstaan als gevolg van beperkte capaciteit bij aantal ketenpartners. Ook is meer inzicht in verantwoordelijkheidsverdeling gewenst. Op casuïstiekniveau constateren partners issues met betrekking tot verantwoordelijkheden als het gaat om het uitoefenen van de functie en het vaststellen van de veiligheid voor personeel en de persoon met verward gedrag. Het bespreken van deze issues draagt bij aan het verbeteren van het werkproces rondom het inzetten van passend vervoer.

Samenvatting van de aanvraag

Partners in de regio Noord- en Midden-Limburg wensen te gaan experimenteren met inzet van de GGZ Vervoerdienst gedurende de periode van één jaar. Beoogd wordt om vanaf april 2018 24/7 een cliënt-/patiëntvriendelijke, niet stigmatiserende, normaliserende, de-escalerende vervoersmogelijkheid te kunnen bieden aan mensen met verward gedrag, die vervoerd moeten gaan worden. Het experiment gaat verder inzicht bieden in de aard en omvang van de vervoersbewegingen in Noord- en Midden-Limburg. Dit inzicht is nodig om in de nabije toekomst een goed afgewogen besluit te kunnen nemen over de structurele invulling van passend vervoer in deze regio. Verder biedt het experiment de mogelijkheid om het uitgewerkte proces voor melding, triage, beoordeling, vervoer en time-out te toetsen aan de praktijk en daar waar nodig bij te stellen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638040010
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Mr. M.J.P. Janssen
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Venray

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Limburg: Beesel, Bergen, Echt-Susteren, Gennep, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Mook en Middelaar, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, Venlo, Venray en Weert.