Mobiele menu

Mobiel herkenningspunt opzetten onder de naam: 'Bakkie doen?'

Projectomschrijving

In Doetinchem zijn er meerdere personen met verward gedrag bekend (circa 35 personen). Deze personen lopen door de stad en kunnen overlast veroorzaken . Omdat deze groep zich niet meldt bij de daarvoor desbetreffende instanties is het moeilijk om deze groep te benaderen.

Werkwijze

Om deze personen wel te kunnen benaderen wordt er door middel van dit project een mobiel herkenningspunt in Doetinchem opgezet onder de naam: 'Bakkie doen?'. Met een handkar gaan de ervaringsdeskundigen van de Stichting Stadskamer op pad om deze personen een kopje koffie en/of thee aan te bieden.

Doel

Het doel is om vanuit het contact dat ontstaat met de inwoners van de stad een brug te slaan tussen de ervaringsdeskundigen, hulpverlening en personen met verward gedrag.

Resultaten

Afgelopen jaar heeft het project ‘Bakkie Doen?’ geïnvesteerd in een laagdrempelig, herkenbaar mobiel ontmoetingspunt. Door vanuit ervaringsdeskundigheid en een open actieve houding te werken, zijn veel contacten gelegd met mensen met verward gedrag. Hierdoor zijn deze mensen een stapje verder geholpen.

De doelgroep werd in contact gebracht met de Stadskamer en naar hulpverlenende instanties verwezen. Mensen met verward gedrag kunnen hierdoor beter aanhaken bij de samenleving. Ook de burgermeester van Doetinchem heeft ‘een bakkie’ gedaan en wees op de preventieve werking van het project. Projecten als ‘Bakkie doen?’ dragen eraan bij dat mensen tijdig de juiste hulp krijgen, waardoor persoonlijke situaties niet verder escaleren. Daarmee wordt onder andere overlast op straat en in de wijk voorkomen.

‘Bakkie Doen’, als onderdeel van Stichting Stadskamer, kan daarmee als een succes worden beschouwd. Het project wordt met enthousiasme voortgezet in de toekomst.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Projecten ervaringsdeskundigheid

Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit het Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen konden samen met professionals in ggz-instellingen of het sociaal domein subsidie aanvragen voor begeleiding en ondersteuning van (ex-)ggz-patiënten. De begeleiding en ondersteuning vindt op kleine schaal plaats in de gemeente, de buurt of een instelling.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Project ''Bakkie Doen'': een mobiel ontmoetingspunt vanuit de Stadskamer. Bedoeld om voorbijgangers te bereiken en eventueel iets voor ze te betekenen. We stonden op vaste punten in Doetinchem en waren duidelijk herkenbaar als project van de Stadskamer. We maakten gebruik van ons logo en herkenbare (roze) stichtingskleur.
Veel mensen wisten ons te vinden en met veel mensen hielden we een praatje en dronken we een kopje koffie, uitreikend, met oprechte belangstelling en vanuit een open houding. Door te informeren wisten mensen de Stadskamer en andere instellingen te vinden. We maakten daarbij gebruik van onze ervaringsdeskundigheid. De zogenaamde 'verwarde mens' was lastiger te bereiken, maar voor veel anderen wisten we wat te betekenen. We menen dat 'Bakkie Doen' een wezenlijke bijdrage levert aan het bereiken van mensen die anders de Stadskamer en/of andere instanties niet of moeizaam weten te vinden.

Samenvatting van de aanvraag

In Doetinchem zijn er meerdere personen met verward gedrag bekend (rond de 35 personen). Deze personen lopen door de stad en veroorzaken overlast. Omdat deze groep zich niet meldt bij de daarvoor desbetreffende instantie is het moeilijk om deze groep te benaderen. Daarom zal er een stap gemaakt moeten worden. Een die nog laagdrempeliger is dan de nu bestaande voorzieningen. Om deze groep personen wel te kunnen benaderen is het plan om een mobiel herkenningspunt in Doetinchem op te zetten. Zo willen wij graag deze groep personen koffie en thee aanbieden d.m.v. een herkenbare bakfiets. Dit willen we graag doen in tweetallen, zodat ook onze eigen veiligheid wordt gewaarborgd. Onze ervaringsdeskundige is bekend met de plekken waar mensen met verward gedrag in Doetinchem opgemerkt worden. Hij maakt deel uit van een team van meerdere ervaringsdeskundigen en professionals uit voorliggende- en hulpverleningsinstanties. Ons doel is om vanuit het contact dat ontstaat met inwoners van de stad een brug te slaan tussen ons, hulpverlening en personen met verward gedrag.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638019003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. Ballich
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Stadskamer

Contactgegevens

Telefoon: 06 44 14 27 14
E-mail: m.ballich@live.nl
 

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in Doetinchem (regio Noordoost-Gelderland).