Mobiele menu

Ggz-triage op de spoedpost, voor de SEH, meldkamer & ambulancedienst

Projectomschrijving

Doel

De spoed-ggz wordt onnodig zwaar belast doordat huisartsen en de artsen bij de spoedeisende hulp (SEH) patiënten met ggz-problematiek veelal direct doorsturen naar de crisisdienst van de spoed-ggz. De ggz-triagist op de spoedpost en bij de SEH voert aanvullende triage uit, met als doel dat een groot deel van deze patiënten niet doorverwezen hoeft te worden naar de crisisdienst.

Resultaten

De ggz-triagist zit fysiek op de spoedpost, zodat de huisartsen en de ggz-triagisten elkaar kennen en op elkaar ingespeeld raken. Inmiddels wordt circa 80% van de patiënten niet doorverwezen naar de crisisdienst, maar naar de eerste lijn of reeds bestaande zorgverleners gestuurd. Huisartsen en SEH zijn zeer tevreden over de samenwerking. De ggz-triagist zou de werkzaamheden ook kunnen uitvoeren voor de ambulancedienst en meldkamer. Ambulance en meldmaker hebben echter nog niet besloten om aan te haken, omdat zij graag éénzelfde werkwijze willen in het hele land.

Overzicht projecten en subsidies

Dit project heeft subsidie gekregen voor het uitvoeren en aanscherpen van het plan van aanpak voor de APH-triagefunctie in de regio, ter voorbereiding op de nieuwe bekostiging acute psychiatrische zorg per 1-1-2019. Wilt u ook aan de slag met de APH-triagefunctie en/of advies- en meldpunten? Bekijk dan de lopende projecten en subsidiemogelijkheden.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

De sggz wordt onnodig zwaar belast doordat huisartsen en de artsen bij de spoedeisende hulp patiënten met ggz-problematiek veelal direct doorsturen naar de crisisdienst van de sggz. De ggz-triagist op de spoedpost en bij de SEH voert aanvullende triage uit, met als resultaat dat een groot deel van deze patiënten niet doorverwezen hoeft te worden naar de crisisdienst. De ggz-triagist zit fysiek op de spoedpost, zodat de huisartsen en de ggz-triagisten elkaar kennen en op elkaar ingespeeld raken. Inmiddels wordt ca. 80% van de patiënten niet doorverwezen naar de crisisdienst, maar naar de eerste lijn of naar reeds bestaande zorgverleners. Huisartsen en SEH zijn zeer tevreden over de samenwerking. De ggz-triagist kan zijn werkzaamheden ook uitvoeren voor de ambulancedienst en meldkamer. Ambulance en meldmaker hebben nog niet besloten om aan te haken, zij willen graag éénzelfde werkwijze in het hele land.

Samenvatting van de aanvraag

In 2016 is een pilot gestart waarbij de huisartsen op de Hap gebruik kunnen maken van een ggz-triagist, wanneer patiënten met psychische klachten of kenmerken zich bij de huisarts melden. De effecten van deze pilot zijn positief en inmiddels wordt de volgende stap voorbereid die gericht is op het verduurzamen van de functie van de ggz-triagist bij de Hap. De volgende stap bestaat uit het aanhaken van de diensten van de SEH, de meldkamer ambulance (de zogenaamde 'witte meldkamer'), het ambulancepersoneel en in een latere fase politie en diens meldkamer (de zogenaamde 'blauwe meldkamer') op de dienstverlening van de ggz-triagist. Deze subsidie aanvraag wordt gebruikt voor deze nieuwe stap, dus het aanhaken van SEH, meldkamer en ambulancedienst op de ggz-triage. Deze subsidie maakt het mogelijk om professionele begeleiding in te huren voor het proces. Tevens maakt deze subsidie mogelijk om het niveau van de ggz-triage verbeteren, het netwerk te enthousiasmeren voor deze uitbreiding, communicatie in te zetten om bekendheid te geven aan het traject en betrokken partijen te begeleiden bij het gebruik maken van de ggz-triage.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638041005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
K. Hommels
Verantwoordelijke organisatie:
Vincent van Gogh Voor Geestelijke Gezondheidszorg

Contactgegevens

E-mail: hommels@reospartners.com
Telefoon: 06 81 46 24 89
 

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Limburg: Beesel, Bergen (Limburg), Echt-Susteren, gennep, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Mook en Middelaar, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, Venlo, Venray en Weert.