Mobiele menu

Evenwichtig ouder worden

Projectomschrijving

Het aantal senior cliënten en medewerkers stijgt. Zij willen een prettig leven leiden, ondanks fysieke en psychische klachten. Hoe kunnen zij van elkaar leren? Hoe helpt hun eigen Wellness Recovery Action Plan (WRAP®) hen in balans te blijven en evenwichtig ouder te worden?

Doel

Stichting Pameijer gaat het Wellness Recovery Action Plan (WRAP®) afstemmen op ouder wordende ggz cliënten en medewerkers. Dit zal worden getest door middel van twee gemengde trainingsgroepen, met daaraan gekoppeld onderzoek.

Werkwijze

Een aantal van de oefeningen en het tempo van WRAP® vullen we in vanuit het perspectief van ouderen. De ethische waarden en structuur van WRAP® blijven het uitgangspunt. Twee ervaringsdeskundige facilitators zullen de WRAP® trainingen begeleiden.

Geschikte resultaten zullen zowel in de dienstverlening aan ouder wordende cliënten als voor medewerkers worden geïntegreerd. Er zal ook worden gekeken of dit aanbod breder in het werkgebied beschikbaar kan worden gesteld.

Resultaten

Ouder worden is een proces waarin veel verandert. Het kan leiden tot een leven met meer voldoening, maar ook tot een minder evenwichtig leven. Bij Pameijer werd het zelfinstrument WRAP® getest of te ondervinden wat de beste manier is om evenwichtig ouder te worden.

Met WRAP® kunnen mensen hun identiteit, balans en verloren sociale rollen hervinden en met de gevolgen van ouder worden leren omgaan. WRAP® facilitators zijn ervaringsdeskundigen. Er deden 18 medewerkers en cliënten mee. WRAP® kan een zinvol hulpmiddel zijn voor ouderen om inzicht te krijgen in factoren die iemand uit evenwicht (kunnen) brengen en wat te doen als dit gebeurt.

Deelnemers zijn positief over de training en kunnen de WRAP® toepassen. Pameijer gaat de WRAP® ‘Evenwichtig Ouder Worden’ verder ontwikkelen voor mensen die in balans willen komen of blijven tijdens het ouder worden.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Projecten ervaringsdeskundigheid

Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit het Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen konden samen met professionals in ggz-instellingen of het sociaal domein subsidie aanvragen voor begeleiding en ondersteuning van (ex-)ggz-patiënten. De begeleiding en ondersteuning vindt op kleine schaal plaats in de gemeente, de buurt of een instelling.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Ouder worden is een zeer persoonlijk en uniek proces waarin de opvattingen, waarden, gevoelens, doelen en/of rollen van de ouder wordende mens veranderen. Dat kan een positieve uitwerking hebben, waardoor het leidt tot een leven met (meer) voldoening waarin hoop een plaats heeft en men kan geven en nemen ondanks de beperkingen die veroorzaakt worden door de ouderdom. Het kan er echter ook voor zorgen dat je tijdelijk of voor langere tijd uit evenwicht raakt. We zijn bij Pameijer benieuwd of de bewezen effectieve WRAP ingezet kan worden om evenwicht te vinden of behouden tijdens het ouder worden. De WRAP is een plan voor zelfhulp waarmee mensen eigen identiteit, balans en verloren gewaande sociale rollen kunnen hervinden en met de gevolgen van (in dit geval) ouder worden kunnen leren omgaan. De WRAP facilitators zijn ervaringsdeskundigen. De WRAP werd tijdens deze pilot aangepast om aan te kunnen sluiten bij de thema’s die relevant zijn in het ouder worden.
We kozen bewust voor twee gemengde groepen met medewerkers en niet-medewerkers (cliënten) van Pameijer. De WRAP Evenwichtig Ouder worden gaat uit van gelijkwaardigheid in de ervaringen, omdat ouder worden een universeel verschijnsel is. Iedereen krijgt er mee te maken. In totaal starten 18 deelnemers met de WRAP training, verdeeld over twee groepen.
We begonnen dit pilotproject met de vraag: ‘Hoe kan een senior wiens herstel door het ouder worden uit het evenwicht is geraakt of dreigt te raken dat evenwicht in herstel versterken?’. Op basis van de resultaten van de evaluatie kunnen we vaststellen dat de WRAP een zinvol hulpmiddel kan zijn om inzicht te krijgen in de factoren die je uit je evenwicht (kunnen) brengen en wat je zelf kan doen als dat gebeurt. Deelnemers kijken positief terug op de gesprekken tijdens de training en kunnen de WRAP toepassen in hun leven. We gaan bij Pameijer aan de slag om de WRAP Evenwichtig Ouder worden door te ontwikkelen op basis van deze evaluatie, zodat het een bruikbaar middel wordt voor medewerkers en niet-medewerkers die in balans willen komen of blijven tijdens het ouder worden.

Samenvatting van de aanvraag

1500 cliënten van Stichting Pameijer, de organisatie waar ik werk als ervaringsdeskundige, zijn 55 jaar of ouder. Dit aantal zal in de toekomst steeds groter worden. Tevens werken er 484 oudere medewerkers in onze organisatie. Het is belangrijk dat mensen ook tijdens het ouder worden, ondersteuning blijven krijgen die aansluit bij hun behoeften en mogelijkheden. Op basis van eigen ervaring als 'senior' en ervaringsdeskundige in de GGZ is de centrale vraag in deze subsidieaanvraag: Hoe kan een senior wiens herstel door het ouder worden uit het evenwicht is/aan het geraken is/ of mogelijk in de toekomst uit het evenwicht dreigt te geraken dat evenwicht in herstel versterken? Hierbij rekening houdend met fysieke en psychische klachten én wat je nodig hebt om een prettig leven te leiden. Wat wij willen gaan doen is het zelfhulpinstrument WRAP® inzetten in een pilot voor twee gemengde groepen ouder wordende GGZ cliënten en medewerkers. Voorafgaand zullen we deze algemene programma’s qua inhoud en proces afstemmen op de leeftijdsgroep 55+. Deelnemers zullen het aangereikte materiaal inzetten, versterken en er een opbouwend en versterkend oordeel over geven. Na onderzoek en evaluatie beschikken we over een herstelprogramma specifiek gericht op evenwichtig ouder worden. WRAP® (Wellness Recovery Action Plan) is een evidence-based zelfhulpinstrument. Tijdens 8 bijeenkomsten (per groep) van 2 uur leren gemiddeld 8 deelnemers om met dit instrument greep op hun leven te krijgen én te houden onder begeleiding van 2 ervaringsdeskundige WRAP®-facilitators. Bewust heb ik er voor gekozen ouder wordende GGZ cliënten en ouder wordende medewerkers gezamenlijk hiervoor uit te nodigen. Na afloop (en evaluatie/bijstelling) en geschiktheid zullen we dit breder aanbieden en integreren in de dienstverlening voor ouder wordende cliënten en ondersteuning van ouder wordende medewerkers. Ook willen we kijken of we dit aanbod breder in ons werkgebied beschikbaar kunnen stellen, bijvoorbeeld in de Huizen van de Wijk (eventueel in samenwerking met Welzijn).

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638019036
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L. Elfers
Verantwoordelijke organisatie:
Pameijer

Gegevens projectleider

E-maillenneke.elfers@pameijer.nl
Telefoon: 088 271 12 30

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in Rotterdam (regio Rotterdam-Rijnmond/Zuid-Holland-Zuid).