Mobiele menu

Een haak met en uit de verwarring

Projectomschrijving

Doel

Het project is erop gericht in Doetinchem een actieve benadering van mensen met verward gedrag te ontwikkelen. Er wordt ingezet op een preventieve aanpak zodat crisissituaties worden voorkomen.

Werkwijze

Eén beroepskracht en één ervaringsdeskundige trekken er 36 uur per week met een soepkar op uit. Hiermee hebben we een middel om mensen die verward gedrag (dreigen) te vertonen te verleiden tot toenadering en vervolgens op het juiste spoor te krijgen. Met deze zichtbare aanpak geven we een krachtig signaal af: in Doetinchem wordt naar je omgekeken!

Naar verwachting worden met dit project ongeveer 35 personen bereikt uit verschillende doelgroepen, waaronder ggz, verslavingsproblematiek en verwarde ouderen.

Samenwerkingspartners

Hierbij worden degenen waarmee een haak wordt gemaakt over organisatiegrenzen heen begeleid. Samen met de volgende partijen wordt de organisatie-overstijgende benadering vormgegeven:

  • Gemeente Doetinchem
  • GGNet
  • Iriszorg
  • MeeOost
  • Buurtplein
  • Woningcorporatie Sité
  • Stadskamer

Resultaten

Met ‘Haak aan’ is een ontbrekende schakel in de zorg rondom mensen met verward gedrag en daklozen ingevuld. Vanuit een enthousiast, globaal plan is goede samenwerking ontstaan tussen 4 stakeholders: IrisZorg, Stadskamer, Buurtplein en GGNet. Deze samenwerking heeft geleid tot de volgende resultaten:

  • Mensen, die anders tussen wal en schip vielen, zijn bereikt. Van een kleine 20 mensen is een beschrijving gemaakt, waarbij de meerwaarde van de samenwerking duidelijk zichtbaar is.
  • Wanneer een persoon bij de Stadskamer was binnengelopen, kon makkelijker worden opgeschaald. Hierdoor ontstond contact tussen medewerkers van GGNet en IrisZorg en de desbetreffende persoon, dat er anders niet zou zijn geweest.
  • Naast de samenwerkingspartners vanuit het project, zijn ook andere ketenorganisaties meer betrokken geraakt.
  • Managers weten elkaar ook buiten het project beter te vinden. Ook op andere gebieden ontstond samenwerking en er zijn samen meerdere projecten opgestart.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Het project een Haak in en uit de verwarring (Haak aan) richtte zich op mensen met verward gedrag. Haak aan is een samenwerkingsproject tussen meerdere zorgorganisaties (IrisZorg, GGnet) en voorliggende organisaties (Stadskamer, Buurtplein). Het doel was om mensen die tussen wal en schip dreigen te raken of zijn geraakt -vanuit de natuurlijke vindplaats- aan te haken bij of te leiden naar zorg. In ieder geval om mensen daarmee niet te laten "zwerven" maar in beeld te krijgen en houden. Daarnaast heeft Haak aan de functie ontwikkeld om de regievoering scherp te stellen en die daar te houden dan wel bij de organisatie te krijgen waar hij hoort. Met deze aanpak is een ontbrekende schakel in de zorg rondom verwarde mensen / daklozen ingevuld. Resultaten van deze aanpak zijn onder andere: betere samenwerking tussen de organisaties op verschillende niveau's (van management tot veldwerkers), 20 mensen in beeld zoals hierboven beschreven, makkelijker opschaling indien nodig en meer contacten met andere ketenpartners.

Samenvatting van de aanvraag

Deze pilot richt zich op een actieve benadering van mensen met verward gedrag. De Stadskamer doet al veel voor mensen met verward gedrag maar kan in de voorliggende voorziening niet heel veel doen. Met de pilot aanpak richten wij ons op actief werk op straat. Om een haak/verbinding te maken met mensen. Niet alleen praten over (crisisoverleg) maar juist daarvoor een actieve benadering. We gaan met een beroepskracht en een ervaringsdeskundige de regio centrum gemeente Doetinchem in.Om voor deze mensen meer preventief te werken en te trachten een crisis situatie te voorkomen (waar de politie met toeters en bellen op af moet) willen wij de mensen waarmee een haak is gemaakt over organisatiegrenzen heen begeleiden naar hetgeen nodig is. Dus niet overdragen maar meelopen. Niet over mensen praten in een (crisis) overleg maar actief op iemand af. Op dit moment gaan we ervan uit dat mensen die we overdragen ook vertrouwen vinden bij een andere hulpverlener. In de praktijk is dat niet zo. Met de methode “een Haak met en uit de verwarring” bewegen we mee met de cliënt en werken we toe naar een naar een sluitende en persoonsgerichte ondersteuning. Het is gericht op de relatie met mensen. Voorstel pilot: - Erop uit; De straat op (naar buiten) met een professional samen met ervaringsdeskundigen en ketenpartners (buurtplein, iris zorg) - Een organisatie overstijgende aanpak om mensen op het juiste spoor te krijgen. (Samenwerking met GGNet, Buurtplein, Iriszorg, Politie, Sité) - Vervulling regiofunctie; Doetinchem is centrumgemeente, in de praktijk weet een klein deel van de doelgroep waar deze pilot zich op richt de Stadskamer in Doetinchem te vinden. Wij zien dat niet alleen in Doetinchem maar ook in de vestigingen van de Stadskamer in de gemeente Oost Gelre en Montferland. Locatie “de Veentjes” van de Stadskamer wordt gebruikt als uitvalbasis voor deze pilot. Deze ligt midden in het (regio) centrum gemeente Doetinchem. Deze uitvalbasis is ook een natuurlijke vindplek voor mensen met verward gedrag. Dat zien wij reeds in de praktijk. Vanuit deze plek kan de organisatie overstijgende aanpak plaats vinden. Bemoeizorg vanuit GGNet en ook Iris in de buurt vanuit Iriszorg komen hier vanaf de start van de pilot regelmatig “buurten”. Vanaf de straat kan met deze hulpverleners de haak worden gemaakt met mensen op deze natuurlijke, veilige en laagdrempelige (vind)plek. Ook vindt samenwerking plaats met Sité woondiensten, zij hebben ook regelmatig te maken met overlast door personen met verward gedrag. Uiteraard vindt er ook nauw overleg plaats met de politie (in kader van veiligheid) en gemeente. Beiden zijn ook partners in deze pilot. Wij verwachten tussen de 25 en 35 personen met verward gedrag te bereiken met deze pilot. Het gaat om mensen vanuit verschillende doelgroepen, waaronder GGZ, verslavingsproblematiek en eenzame ouderen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638014038
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J.E. Boesveld
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Doetinchem