Mobiele menu

De levende casus, een film en Social Work Studenten

Projectomschrijving

De Levende Casus is een project van filmmaker Bas Labruyère en sociaal ondernemer Maarten Muis. Beiden hebben hun sporen verdiend in het maken van voorlichtings- en trainingsmateriaal vanuit ervaringsdeskundig perspectief. Bas heeft met de film Verloren Jaren over zijn psychose een groot publiek bereikt.

Doel

In dit project gaan we de situatie waarin Bas terecht is gekomen uitbeelden in een korte documentaire. Met dit verhaal zullen studenten Social Work op verschillende Hogescholen voorgelicht worden hoe iemand door pech in een situatie van schulden en dakloosheid kan komen. Dat is wat Bas overkomen is. De film laat ook zien hoe het systeem van welzijn en zorg werkt en hoe dat door  ervaringsdeskundigen ervaren wordt. Er wordt aangegeven wat er te leren valt uit het proces wat Bas doormaakt.

Dit project is een onderdeel van een multimediaal project dat Stichting Verloren Jaren ontwikkelt als vervolg op de succesvolle film van Bas.

Resultaten

Het project De Levende Casus heeft de indringende documentaire ‘Dit is geen Psychose’ opgeleverd. Hierin vertelt filmmaker Bas Labruyère zijn ervaringen met thuisloosheid, verslaving en psychotische symptomen. Daarnaast maakt de documentaire duidelijk hoe belangrijk de steun van lotgenoten is in de fase van toenemende misère. Deze film is geproduceerd om getoond te worden op Hogescholen, zoals in het lesprogramma van Social Work.

Het doel van het maken van deze film is om toekomstige en huidige hulpverleners kennis te laten maken met het ervaringsdeskundig perspectief en tonen wat peersupport kan betekenen. De film en het lesprogramma, waarin Bas in gesprek gaat, geven inzicht hoe en wanneer iemand aan de grond zit en het initiatief neemt om met peersupport en professionele hulp te herstellen.

De film is op deze website te bekijken en Bas Labruyère is via deze website te vragen voor gastlessen.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Projecten ervaringsdeskundigheid

Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit het Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen konden samen met professionals in ggz-instellingen of het sociaal domein subsidie aanvragen voor begeleiding en ondersteuning van (ex-)ggz-patiënten. De begeleiding en ondersteuning vindt op kleine schaal plaats in de gemeente, de buurt of een instelling.

Afbeelding

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Ik, Bas Labruyère, heb in 2010 de film Verloren Jaren (www.verlorenjaren.nl) uitgebracht, die gaat over mijn eerste, langdurige psychose die ik kreeg toen ik aan de filmacademie in Amsterdam studeerde. Het maken van de film was een initiatief van mijn psychiater, Wim Veling, en heeft enorm bijgedragen aan mijn herstelproces destijds. Ik heb de film meer dan 250 keer nabesproken en daarmee naam gemaakt bij universiteiten, HBO-instellingen en de GGz in Nederland en Vlaanderen. In 2016 kreeg ik te maken met een zware terugval die tot eind 2018 heeft geduurd. Naast de psychose ben ik in de afgelopen jaren geconfronteerd met een situatie van schade-op-schade Zo vonden mijn naasten dat de ontstane maatschappelijke problemen maar door de GGz en de gemeente opgelost moesten worden. Helaas dat dat niet gewerkt heeft. Momenteel staan mijn spullen in een opslagruimte en heb ik geen vaste verblijfplaats meer, waardoor ik nu de status van ‘thuisloze’ heb bij de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Maastricht. Ik ben de afgelopen jaren gemanoeuvreerd in trajecten van uitkering, er bovenop komen, van geen uitkering, naar terugval, naar gemeente wil helpen en kan niks betekenen, naar GGz naar Leger des Heils: het wordt alleen maar uitzichtlozer. We zijn helaas niet zo goed georganiseerd in Nederland als veel mensen denken. Ik ben onlangs een inzamelingsactie begonnen op Facebook en heb mijn netwerk ingeschakeld om uit mijn huidige onhoudbare situatie te komen. Dat lijkt te werken, maar het zou eigenlijk niet mogen kunnen dat een situatie door een psychose zo ver heeft kunnen escaleren. Ik wil mijn huidige situatie graag in beeld brengen door een korte documentaire. Deze documentaire wil ik aanbieden als ‘levende casus’ inclusief nabespreking door mijzelf bij opleidingen Social Work. Daarnaast wil ik de documentaire, inclusief achtergrondinformatie, publiceren op de website www.verlorenjaren.nl. In dit project heb ik samenwerking gezocht met Adstructie BV, die een projectleider levert om te helpen resultaat te leveren met het produceren van een film en het geven van presentaties. Zo ben ik ingebed in het netwerk van ervaringsdeskundigen en heb beschikking over breed netwerk in zorg, onderwijs en welzijn. We gaan minimaal 12 keer de film met nabespreking doen in lessen Social Work.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638019025
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M. Muis
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Verloren Jaren

Gegevens projectleider

E-mailmaarten@adstructie.nl
Telefoon: 06 46 29 51 16