Mobiele menu

Continueren, transformeren en borgen van triage en passende zorg/vervoer bij verward gedrag.

Projectomschrijving

In de regio Hollands Midden werken 19 gemeenten met betrokken partners zoals regionale cliëntbelangenorganisaties, aanbieders van (gezondheid)zorg, opvang en ondersteuning, politie en GGD samen aan het realiseren van passende zorg en ondersteuning voor personen met verward gedrag.

Doel

De ambitie van de regio is om het experiment vervoer voor personen met verward gedrag (dat voldoet aan de uitgangspunten van passend en humaan vervoer in 2019), voort te zetten, waarbij de beschikbaarheid wordt uitgebreid van de weekenden naar dagelijks.

Werkwijze

De Quick Responder is een vervoersconcept waarbij een vervoermiddel met chauffeur en expertise op het gebied van verwardheid en de-escalatie, ter plaatse komt indien er sprake is van een persoon met verward gedrag. De Quick Responder vervoert de cliënt, indien nodig, in een prikkelarm vervoermiddel naar de Psychiatrische Eerste Hulp (PEH) of elders. Er is sprake van een warme overdracht tussen politie en vervoerder en tussen vervoerder en medewerkers van de PEH.

Resultaten

Deze pilot was onderdeel van het overkoepelende project ‘Triage, passende zorg en vervoer voor personen met verward gedrag’. In deze fase van het project is gewerkt aan het bestendigen van:

  • De samenwerking die binnen het project tussen alle partners ontstaan is.
  • De functie van het Meldpunt ggz als onderdeel van de keten.
  • De werkprocessen en afspraken die rondom het Meldpunt ggz gemaakt zijn.

In de loop van deze pilot zijn de voorbereidingen getroffen om de functie van het Meldpunt ggz zowel inhoudelijk als financieel te borgen in de bredere structuur van de acute psychiatrie. Het Meldpunt ggz wordt integraal onderdeel van de APH (Acute Psychiatrische Hulpverlening)-triagefunctie die ggz-aanbieders inrichten in het kader van de Generieke Module Acute Psychiatrie. Vervoer is gedurende de looptijd ongewijzigd voortgezet. Wanneer de functie van het Meldpunt onderdeel uitmaakt van een bredere structuur waar verschillende ketens op aansluiten, is een sluitende aanpak in de toeleiding naar zorg en passend vervoer voor personen met verward gedrag echt mogelijk.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Deze pilot was onderdeel van het overkoepelende project ‘Triage, passende zorg en vervoer voor personen met verward gedrag’. In deze fase van het project is gewerkt aan het bestendigen van:
- de samenwerking die binnen het project tussen alle partners ontstaan is;
- de functie van het Meldpunt GGZ als onderdeel van de keten;
- en de werkprocessen en afspraken die rondom het Meldpunt GGZ gemaakt zijn.

In de loop van deze pilot zijn de voorbereidingen getroffen om de functie van het Meldpunt GGZ zowel inhoudelijk als financieel te borgen in de bredere structuur van de acute psychiatrie. Het Meldpunt GGZ wordt integraal onderdeel van de APH (Acute Psychiatrische Hulpverlening)-triagefunctie die GGZ-aanbieders inrichten in het kader van de Generieke Module Acute Psychiatrie. Vervoer is gedurende de looptijd ongewijzigd voortgezet. Wanneer de functie van het meldpunt onderdeel uitmaakt van een bredere structuur waar verschillende ketens op aansluiten, is een sluitende aanpak in de toeleiding naar zorg en passend vervoer voor personen met verward gedrag écht mogelijk.

Samenvatting van de aanvraag

De Nationale politie is per 1 januari 2018 gestopt met het vervoer van mensen met verward gedrag. Iemand die verward gedrag vertoont, heeft namelijk vooral de juiste zorg nodig. Inzet van de politie draagt daar niet altijd aan bij. Mensen met verward gedrag, zijn mensen die (al dan niet tijdelijk) de grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor er een risico is dat zij zichzelf of anderen schade berokkenen. Verward gedrag kan verschillende oorzaken hebben, zoals (O)GGZ- problematiek, dementie of een verstandelijke beperking. De verschillen in oorzaak leiden ertoe dat er ook verschillen in oplossingen nodig zijn, zowel als het gaat om passende zorg, als wanneer er een vorm van vervoer nodig is. Het vertrekpunt daarbij is om eerst een goede triage te kunnen doen, om van daaruit te kunnen komen tot passende zorg en waar nodig vervoer. Deze subsidieaanvraag is de vierde fase in het overkoepelende project ‘Triage, passende zorg en vervoer’, wat de eerste pilot was in deze regio, gesubsidieerd vanuit het ‘Actieprogramma lokale initiatieven mensen met verward gedrag’ van ZonMw. Deze subsidieaanvraag gaat over het bestendigen van: - de samenwerking die binnen het project tussen alle partners ontstaan is; - de functie van het Meldpunt GGZ als onderdeel van de keten; - en de werkprocessen en afspraken die rondom het Meldpunt GGZ georganiseerd en gemaakt zijn. Na afloop van deze project moet de functie van het Meldpunt GGZ zowel inhoudelijk als financieel geborgd zijn in de bredere structuur van de acute psychiatrie. Er is voor gekozen om het Meldpunt GGZ integraal onderdeel te maken van de APH (Acute Psychiatrische Hulpverlening)-triagefunctie die GGZ-aanbieders inrichten in het kader van de Generieke Module Acute Psychiatrie.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638040017
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
B. van Viegen
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Rotterdam