Mobiele menu

Rivierduinen; Zo normaal mogelijk vervoer voor mensen met verward gedrag regio Hollands Midden

Projectomschrijving

Achtergrond

In de regio Hollands Midden werken 19 gemeenten met betrokken partners zoals regionale cliëntbelangenorganisaties, aanbieders van (gezondheid)zorg, opvang en ondersteuning, politie en GGD samen aan het realiseren van passende zorg en ondersteuning voor personen met verward gedrag. De regio is eind 2016 gestart met het programma ‘Zorg en ondersteuning voor personen met verward gedrag’. Een van de onderdelen hiervan is het zo normaal mogelijk vervoer voor mensen met verward gedrag in Hollands Midden.

Sinds maart 2017 rijdt een aantal uren per week hiervoor een Quick Responder (QR) in de regio die, in plaats van vervoer per politieauto, met gespecialiseerd personeel het vervoer van verwarde personen realiseert naar een beoordelingslocatie van GGZ Rivierduinen, en in voorkomende gevallen terug naar huis. Na aanpassing van de beschikbaarheidstijden in oktober 2018, van uitsluitend het weekeind naar dagelijks van 15.00 uur tot 23.00 uur is het gebruikt substantieel toegenomen.

Doel

In de voortzetting van het experiment zal strakkere monitoring van de inzet worden gerealiseerd en uitbreiding van het gebruik, zoals interklinisch vervoer, mogelijk meerdere verwijzers en efficiëntere inzet. Het experiment wordt in samenwerking met de regio en het programma zorg en ondersteuning voor mensen met verward gedrag uitgevoerd.

Resultaten

Dit experimentele type vervoer is een passend en prettig vervoermiddel gebleken voor de doelgroep, omdat de patiënt zonder stigma vervoerd kon worden in plaats van gebracht te worden door de politie. Het aantal vervoersbewegingen is echter achter gebleven bij de verwachtingen omdat gezien de uitgestrektheid van de regio de aanrijdtijden hoog waren waardoor de politie niet bereid was te wachten op de QR en zelf de patiënt naar de beoordelingslocatie bracht. Tevens was het tijdens de triage slecht in te schatten of de patiënt veilig met de QR vervoerd kon worden. Omdat het aantal vervoersbewegingen niet opweegt tegen de kosten van het vervoer heeft de RAV besloten de QR niet als onderaannemer in te huren en is het experiment beëindigd.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

In de regio Hollands Midden (hierna: de regio) werken 19 gemeenten met betrokken partners zoals regionale cliëntbelangenorganisaties, aanbieders van (gezondheid)zorg, opvang en ondersteuning, politie en GGD samen aan het realiseren van passende zorg en ondersteuning voor personen met verward gedrag. De regio Hollands Midden bestaat uit vier sub regio’s: regio Leiden, Duin- en Bollenstreek, Midden- Holland en Rijnstreek. De regio is eind 2016 gestart met het programma ‘Zorg en ondersteuning voor personen met verward gedrag’. Een van de onderdelen hiervan is het zo normaal mogelijk vervoer voor mensen met verward gedrag in Hollands Midden. Sinds maart 2017 rijdt een aantal uren per week hiervoor een Quick Responder in de regio die in plaats van vervoer per politieauto met gespecialiseerd personeel het vervoer van verwarde personen realiseert naar een beoordelingslocatie van GGZ Rivierduinen, en in voorkomende gevallen terug naar huis. Na aanpassing van de beschikbaarheidstijden in oktober 201, van uitsluitend het weekeind naar dagelijks van 15.00 uur tot 23.00 uur is het gebruikt substantieel toegenomen. GGZ Rivierduinen vraagt als trekker van dit experiment subsidie aan voor voortzetting van de inzet van de Quick Responder vanaf 1 februari 2019 tot en met31 december 2019, aangezien hier geen betaaltitel voor bestaat. De verwachting is dat vanaf 2019 er sprake is van structurele financiering voor deze vervoersvoorziening. In de voorzetting van het experiment zal strakkere monitoring van de inzet worden gerealiseerd, en uitbreiding van het gebruik, zoals interklinisch vervoer, mogelijk meerdere verwijzers en efficiëntere inzet. Het experiment wordt in samenwerking met de regio en het programma zorg en ondersteuning voor mensen met verward gedrag uitgevoerd. Het genoemde programma wordt in het eerste kwartaal van 2019 beëindig, waarna het project onderdeel zal uitmaken van de verdere ontwikkeling in het kader van het zorg en veiligheidshuis Hollands Midden waar de zorgpartners van het sociale domein en veiligheid eigenaar van zijn. Het experiment wordt door GGZ Rivierduinen overgenomen aangezien de Quick Responder inmiddels beter past bij de organisatorische opzet en inbedding van de PEH en de GGZ, reden om de verlengingsaanvraag niet meer door de gemeente maar door GGZ Rivierduinen aan te laten vragen. De gemeente wordt dan van trekker participant van het traject. De gemeente heeft de eerdere subsidie aangevraagd omdat zij de verantwoordelijk hadden om het vervoer goed te regelen in het kader van het programma verwarde personen. Inmiddels is het moment gekomen om verdere borging en verbreding van het experiment binnen GGZ Rivierduinen te organiseren.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
6380400061
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A.G. Adriaan
Verantwoordelijke organisatie:
GGZ Rivierduinen