Mobiele menu

wijkfunctionaris GGZ Heumen-Mook en Middelaar

Projectomschrijving

Achtergrond

Binnen Gelderland Zuid wordt samengewerkt aan een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. Aanvullend aan de regionale aanpak investeren de gemeentes Heumen, Mook en Middelaar en Berg en Dal op diverse manieren in een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag, met bijzondere aandacht voor preventie en inclusie. Desondanks komt het steeds vaker voor dat mensen met verward gedrag overlast veroorzaken. Vaak zijn deze mensen al bekend bij de woningcorporatie, de wijkagent, de buurtsupermarkt of bij andere wijkbewoners.

Doel

Het doel van dit project is om met de inzet van een wijkfunctionaris GGZ te proberen te voorkomen dat iemand met risico op verward gedrag in crisis raakt of overlast veroorzaakt.

Samenwerkingspartners

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met onder andere Gemeente Heumen, Gemeente Mook en Middelaar, Gemeente Berg en Dal, GGD-Meldpunt, Ixta Noa, het Centrum voor Criminaliteitsbestrijding (CCV), en Pro persona.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Binnen Gelderland Zuid werken wij samen aan de Sluitende Aanpak voor personen met verward gedrag. Zo werken de gemeentes Berg en Dal en Heumen met woningbouwvereniging Oosterpoort samen in een ZonMW pilot om het Samenleven in de Wijk met en door mensen met een psychische kwetsbaarheid beter te laten verlopen. De uitkomsten van deze pilot worden gedeeld in de regio Rijk van Nijmegen en Rivierenland. Aanvullend aan de regionale aanpak investeren de gemeentes Heumen, Mook en Middelaar en Berg en Dal op diverse manieren in de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag, met bijzondere aandacht voor preventie en inclusie. Een voorbeeld hiervan is het project ‘versterken mentale weerbaarheid jongeren’ dat onderdeel uitmaakt van het net afgesloten preventieakkoord in Mook en Middelaar en Heumen. Ook is er aandacht voor destigmatisering middels het project Welkome Wijk, maar ook door de MHFA training en inzet van ervaringsdeskundigheid van Ixta Noa in een wijkinloop en/ of tijdens themabijeenkomsten. Desondanks komt het steeds vaker voor dat mensen met verward gedrag overlast veroorzaken. Vaak zijn deze mensen al bekend bij de woningcorporatie, de wijkagent, de buurtsupermarkt of bij andere wijkbewoners. Met de inzet van de wijkfunctionaris GGZ willen de Gemeentes Heumen en Mook en Middelaar in samenwerking met de Gemeente Berg en Dal proberen te voorkomen dat iemand met risico op verward gedrag in crisis raakt of overlast veroorzaakt. Dit willen ze bereiken door eerder passende ondersteuning te bieden. De wijkfunctionarissen van de GGD en Ixta Noa, gaan deze mensen opzoeken. Ze gaan kennismaken en vragen hoe het met iemand gaat. Ze proberen dat wat nodig is te doen om escalatie te voorkomen. Hiertoe leggen ze ook contact met buren, familie en anderen in de omgeving. Daarnaast heeft deze wijkfunctionaris GGZ contact met mensen die in het verleden verward waren. Een vinger aan de pols ter voorkoming van een mogelijke terugval. De wijkfunctionarissen GGZ zijn actief in Heumen en Mook en Middelaar en Berg en Dal. Het betreffen twee functionarissen, waarvan tenminste één met ervaringsdeskundigheid.

Kenmerken

Projectnummer:
06380012140014
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
E. Kooi
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Heumen