Mobiele menu

Vroegsignalering Frontlijnwerkers. “Herkennen en omgaan met verward gedrag frontlijnwerkers”

Projectomschrijving

De groep mensen met verward gedrag is divers en kan op meerdere leefgebieden problemen ervaren. Hoe eerder signalen van verward gedrag worden herkend, hoe beter. Dan kunnen mensen eerder naar de juiste hulp toe geleid worden en kan erger misschien worden voorkomen.

Rol in vroegsignalering

Frontlijnmedewerkers, zoals medewerkers van sociale wijkteams, baliemedewerkers en toezichthouders komen vaak als eerste professionals in aanraking met mensen met verward gedrag. Zij spelen een belangrijke rol in vroegsignalering.

Doel

Frontlijnmedewerkers door middel van training leren om diverse vormen van verward gedrag te herkennen, zodat zij mensen met verward gedrag op een juiste manier kunnen benaderen en hen naar hulp of zorg toe kunnen leiden met inachtneming van regels rondom privacy.

Werkwijze

Het project bestaat uit het ontwikkelen van een training en het trainen van 50 frontlijnwerkers in het sociaal domein.

Resultaat

Het Veiligheidscollectief en de gemeente Capelle aan den IJssel hebben, met input van lokale en regionale ketenpartners, een nieuwe training ontwikkeld gericht op de vroegsignalering van verward gedrag door frontlijnmedewerkers (zoals gemeentelijke baliemedewerkers, handhavers, maatschappelijk werkers en wijkagenten) .

In totaal zijn 51 Capelse professionals getraind in het herkennen van en omgaan met verschillende vormen van verward gedrag, het op een veilige manier (voor zichzelf en de omgeving) uitoefenen van hun publieke taak en het correct omgaan met persoonsgegevens. Dankzij het project is hun kennis over verward gedrag vergroot: zij begrijpen wat er achter verward gedrag zit, hoe ze hiermee om moeten gaan en waar zij lokaal melding kunnen doen van dit gedrag. Met de training is tevens een impuls gegeven aan de bewustwording, vroegsignalering en doorverwijzing zowel binnen de organisaties als de keten.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Van 15 mei 2017 tot en met 15 mei 2018 heeft in Capelle aan den IJssel een pilot gedraaid ten behoeve van de vroegsignalering van verward gedrag door frontlijnmedewerkers (zoals gemeentelijke baliemedewerkers, handhavers, maatschappelijk werkers en politie). Het doel was het vergroten van de kennis over verward gedrag, zodat de medewerkers dit gedrag makkelijker herkennen en hier beter mee omgaan. Samen met het Veiligheidscollectief en met input van lokale en regionale ketenpartners is daarom een training ontwikkeld.

De training bestaat uit verschillende frontale modules en een online module, die dient als middel om de kennis van de deelnemer te toetsen. Tijdens de pilotfase is de training vier keer gegeven aan frontlijnmedewerkers van verschillende Capelse organisaties. Op basis van de evaluaties van de deelnemers, hun managers en de trainers is de training aangescherpt en doorontwikkeld.

Samenvatting van de aanvraag

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft personen met verward gedrag benoemd als speerpunt in het beleid en werkt op basis van de 9 bouwstenen aan een sluitende aanpak. Dit projectplan beoogt een aanvulling te zijn op de reeds bestaande methoden van onze Zorg- en stadsmariniers, toevoeging van GGZ specialisme aan de wijkteams, coördinatie bemoeizorg voor o.a. zorgmijders en regionale samenwerking met gemeenten in de regio Rijnmond, door ook de frontlijnwerkers te instrueren verward gedrag te herkennen en hoe te handelen bij personen met verward gedrag. Verward gedrag van mensen kan ook voor hun omgeving voor overlast en onveiligheid(sgevoelens) zorgen. Lang niet altijd hebben deze mensen al de juiste hulp die zij nodig hebben. Samen met zorgaanbieders, politie, welzijnswerk en het Veiligheidshuis werkt de gemeente Capelle aan den IJssel aan de doorontwikkeling van de sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag. Doel van de aanpak is om signalen eerder op te pakken en mensen eerder en beter in zorg te nemen. De aanpak is gebaseerd op de 9 bouwstenen die met elkaar een sluitende keten rond verwarde personen vormen. Op alle bouwstenen vindt inzet plaats of zijn ambities geformuleerd om tot de gewenste resultaten te komen. De inzet vindt zowel op regionaal niveau als op lokaal niveau plaats. Beleidsmatig en operationeel wordt geïnvesteerd in kennisverrijking door opleiding, ketensamenwerking en verbetering van de informatiepositie. Een van de ambities voor de lokale Capelse aanpak is een vroegtijdige, specialistische diagnostiek van problematiek die samenhangt met verward gedrag. Om deze ambitie te realiseren is een aantal maatregelen nodig die zijn gericht op het leren herkennen van verward gedrag en vroegsignalering en informatievoorziening (bouwstenen 3 en 9). Met name in het kader van een goede informatiepositie heeft de gemeente Capelle aan den IJssel de behoefte om haar frontlijn-medewerkers kennis bij te brengen over het herkennen van personen met verward gedrag. Door vroegtijdige signalering kan professionele hulpverlening eerder geboden worden en is daarmee effectiever. Dit projectplan beschrijft hoe de gemeente Capelle de informatiepositie van haar frontlijnwerkers wil versterken. Het beschrijft de gekozen methodiek, de wijze van evaluatie, doorlooptijd, de projectgroep en de begroting. Doel van het plan is dat de frontlijnwerkers verward gedrag leren herkennen, ermee leren omgaan en snellere toeleiding naar hulpverlening en zorg.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638020040
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
E.J. Seelaar
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Capelle aan den IJssel

Locatie

Dit project is uitgevoerd in Cappele aan den IJssel (regio Rotterdam-Rijnmond | Zuid-Holland Zuid).