Mobiele menu

Verward gedrag Beuningen

Projectomschrijving

Doel

Dit project brengt een plan van aanpak tot stand voor de ontwikkeling van een lokale aanpak voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en (risico op) verward gedrag binnen gemeente Beuningen. Hiermee wordt een sluitende aanpak beoogd om de zorg voor mensen met verward gedrag te realiseren en te investeren in preventie en inclusie.

Werkwijze

Er wordt een samenwerkingsverband aan gegaan met diverse partijen in de 0e, 1e en 2e lijn die zorg bieden aan mensen met een psychische kwetsbaarheid, met ervaringsdeskundigen en met overig betrokkenen zoals woningcorporaties en politie. De 9 bouwstenen van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag krijgen op lokaal niveau vorm door goede praktijken te stimuleren en te analyseren wat er nodig is om onderbelichte bouwstenen te versterken. De gemeente Beuningen zal hier het beleid in het brede domein van wonen, welzijn, zorg en veiligheid met elkaar verbinden. Dit vergt stevige gemeentelijke regie en hiervoor is een lokaal plan van aanpak nodig. Dit plan van aanpak is in augustus 2019 gereed.

Resultaten

Beuningen Samen dichterbij heeft een lokaal plan van aanpak voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en (risico op) verward gedrag ontworpen. Het plan van aanpak draagt bij aan een actieve sluitende aanpak voor de zorg aan mensen met verward gedrag.
De aanpak is een praktische vertaling van de 9 bouwstenen van het schakelteam naar de Beuningse situatie. Er zijn twee hoofdthema’s geprioriteerd, namelijk vroegsignalering en preventie.

  • Vroegsignalering

Voor vroegsignalering zijn de activiteiten gericht op het dragen van een gezamenlijke en interdisciplinaire verantwoordelijkheid voor meldingen door diverse partijen in een signalerende functie. Hiernaast zijn de activiteiten gericht op het versterken van handelingsbekwaamheid van de diverse samenwerkende partijen in het omgaan meldingen. Dit zal gebeuren door leersituaties met elkaar aan te gaan op casusniveau en netwerkbijeenkomsten te organiseren.

  • Preventie

Voor preventie zijn de activiteiten gericht op elkaar en elkaars aanbod leren vinden en met elkaar samenwerken vanuit een vraag- en behoefte gestuurde aanpak. De betrokken partijen worden per thema met elkaar verbonden om de uitvoering van de aanpak rondom het thema met elkaar te realiseren. Daarbij gaat het met name ook om het verbinden van wijkbewoners aan inwoners met een psychische kwetsbaarheid. Dit betekent dat de activiteiten zich richten op ontmoeting en samenhang, op talenten en kwaliteiten en dus niet op de beperkingen/problemen. De gemeente vervult in de uitvoering van het plan van aanpak een ondersteunende en faciliterende rol.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Beuningen Samen dichterbij heeft een lokaal plan van aanpak voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en (risico op) verward gedrag ontworpen. Het plan van aanpak draagt bij aan een actieve sluitende aanpak voor de zorg aan mensen met verward gedrag. De aanpak is een praktische vertaling van de 9 bouwstenen van het schakelteam naar de Beuningse situatie. Er zijn twee hoofdthema’s geprioriteerd, namelijk vroegsignalering en preventie. Voor vroegsignalering zijn de activiteiten gericht op het dragen van een gezamenlijke en interdisciplinaire verantwoordelijkheid voor meldingen door diverse partijen in een signalerende functie. Hiernaast zijn de activiteiten gericht op het versterken van handelingsbekwaamheid van de diverse samenwerkende partijen in het omgaan meldingen. Dit zal gebeuren door leersituaties met elkaar aan te gaan op casusniveau en netwerkbijeenkomsten te organiseren.

Voor preventie zijn de activiteiten gericht op elkaar en elkaars aanbod leren vinden en met elkaar samenwerken vanuit een vraag- en behoeftegestuurde aanpak. De betrokken partijen worden per thema met elkaar verbonden om de uitvoering van de aanpak rondom het thema met elkaar te realiseren. Daarbij gaat het met name ook om het verbinden van wijkbewoners aan inwoners met een psychische kwetsbaarheid. Dit betekent dat de activiteiten zich richten op ontmoeting en samenhang, op talenten en kwaliteiten en dus niet op de beperkingen/problemen. De gemeente vervult in de uitvoering van het plan van aanpak een ondersteunende en faciliterende rol.

Samenvatting van de aanvraag

Deze subsidieaanvraag is bedoeld voor het maken van een lokaal plan van aanpak voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en (risico op) verward gedrag in de gemeente Beuningen. Het plan van aanpak draagt bij aan een actieve sluitende aanpak voor de zorg aan mensen met verward gedrag en ook aan preventie, zoals het ontwikkelen van een toegankelijk sociaal domein (dus meer gericht op inclusie). Het inbedden van de regionale ontwikkelingen in het rijk van Nijmegen en regio Gelderland Zuid op het gebied van mensen met verward gedrag/psychische kwetsbaarheid, vraagt op lokaal niveau om een toegespitst plan van aanpak waarin een samenwerking aangegaan wordt met lokale betrokken partijen. De 9 bouwstenen van het schakelteam krijgen op lokaal niveau vorm, door goede praktijken te stimuleren en te analyseren wat er nodig is om onderbelichte bouwstenen actief te versterken. De gemeente Beuningen zal hier het beleid in het brede domein van wonen, welzijn, zorg en veiligheid met elkaar verbinden. Dit vraagt stevige lokale gemeentelijke regie en hiervoor is een lokaal plan van aanpak nodig. Aan het plan van aanpak werken onder andere 0e, 1e en 2e lijns organisaties mee (denk aan GGD, zorg en welzijn, huisartsen, zorgaanbieders), ervaringsdeskundigen, de verschillende beleidsdomeinen waarvoor de gemeente verantwoordelijk is (sociaal team, veiligheid, inkomen, participatie, Wmo, wonen) en de woningcorporatie, politie en regionale werkgroepen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638021019
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
W. Peeters
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Beuningen

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in Beuningen (regio Gelderland-Zuid).