Mobiele menu

Van data tot handelingsperspectief. Pilot naar de manier waarop data-analyse kan helpen praktijkvragen rond kwetsbare inwoners te beantwoorden.

Projectomschrijving

Achtergrond

De gemeente Utrecht creëert op verschillende manieren zicht op groepen mensen met (psychische) kwetsbaarheid. Hiervoor zijn data beschikbaar uit registraties, vragenlijst- en verdiepend onderzoek en panels. De resultaten hieruit worden gedeeld met professionals in de stad in verschillende typen dialoogsessies, zoals wijkgesprekken en kenniskringen. Tijdens deze dialoogsessies wordt eerst met elkaar betekenis gegeven aan de gegevens en vervolgens wordt de informatie met elkaar vertaald naar concreet handelen. Zo wordt vorm gegeven aan de lerende praktijk.

Daarnaast is de gemeente Utrecht in 2020 begonnen met een intensieve samenwerking met het CBS. Het doel daarvan is het benutten van informatie die bij het CBS beschikbaar is als aanvulling op de gegevenssets vanuit de gemeente. Deze data worden benut om de 3 bovengenoemde doelgroepen beter in beeld te krijgen.

In eerdere gehouden sessies gaven professionals aan dat zij behoefte hebben aan aanvullende informatie op de volgende thema’s:

  • Kinderen van ouders met psychische problematiek (KOPP/KOV doelgroep)
  • Psychische problematiek bij mensen met een migratieachtergrond
  • Kwetsbare mensen die in de wijk komen wonen

Doel

Het doel van deze proeftuin is drieledig:

  1. Gestuurd door signalen van professionals uit de stad op de 3 bovengenoemde thema’s, is het zaak nieuwe gegevens te creëren door bronnen te vergelijken die eerder nog niet vergeleken konden worden.
  2. Gedeelde kennis maken door deze nieuwe inzichten te spiegelen en samen met professionals in de stad te duiden.
  3. Met professionals het gesprek aangaan hoe deze nieuwe informatie een bijdrage kan leveren aan het handelingsperspectief. Op basis van dit gesprek zal ook duidelijk worden of het betekenisvol is om deze analyses periodiek te herhalen.

Werkwijze

De proeftuin zal starten in januari 2021 met een looptijd van 9 maanden. De projectgroep zal bestaan uit een data scientist, een epidemioloog, datacoach en een projectleider. Deze projectgroep werkt nauw samen met bij de thema’s betrokken professionals in de stad, met name in de vorm van kenniskringen. Daarnaast zijn de resultaten ook breder deelbaar: zowel de uitkomsten van de analyses als de ervaringen met de werkwijze zijn ook voor beleid, onderzoek en praktijk in andere gemeenten interessant.

Afbeelding

Het traject ‘Zicht op de doelgroep’ heeft als doel om beter vast te kunnen stellen wie de groep mensen met een psychische kwetsbaarheid met extra zorg- en ondersteuningsbehoeften zijn. 9 gemeenten hebben een proeftuin opgezet om dit traject uit te voeren. Daarbij kregen ze ondersteuning van het bureau PBLQ.

>Bekijk en lees meer hierover in de publicatie

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De gemeente Utrecht creëert op verschillende manieren zicht op groepen mensen met (psychische) kwetsbaarheid. Hiervoor zijn data beschikbaar uit registraties, vragenlijst- en verdiepend onderzoek en panels. De resultaten hieruit worden gedeeld met professionals in de stad in verschillende typen dialoogsessies, zoals wijkgesprekken en kenniskringen. Tijdens deze dialoogsessies geven we eerst met elkaar betekenis aan de gegevens en vertalen we de informatie vervolgens met elkaar naar concreet handelen. Zo geven we vorm aan een lerende praktijk. In eerdere gehouden sessies gaven professionals aan dat zij behoefte hebben aan aanvullende informatie op de volgende thema’s: 1. Kinderen van ouders met psychische problematiek (KOPP/KOV doelgroep) 2. Psychische problematiek bij mensen met een migratieachtergrond 3. Kwetsbare mensen die in de wijk komen wonen Daarnaast is de gemeente Utrecht in 2020 begonnen met een intensieve samenwerking met het CBS. Doel daarvan is het benutten van informatie die bij het CBS beschikbaar is als aanvulling op de gegevenssets vanuit de gemeente. Door zo op een nieuwe manier gegevens te vergelijken en analyseren binnen de werkomgeving van het CBS kunnen we ‘verder kijken’ dan eerder mogelijk was en zo ook over de grenzen van wettelijke domeinen heen kijken. Nu beschikt de gemeente alleen over bijvoorbeeld data op het terrein van de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet, en zijn data over bijvoorbeeld de Wlz of Zvw niet beschikbaar. Via de werkomgeving van het CBS zijn deze data wél beschikbaar voor analyse. Deze kans willen we daarom graag benutten om de drie bovengenoemde doelgroepen beter in beeld te krijgen. Doel van deze proeftuin is daarmee drieledig: 1. gestuurd door signalen van professionals uit de stad op de drie bovengenoemde thema’s nieuwe gegevens creëren door bronnen te vergelijken die nog niet eerder vergeleken konden worden. 2. deze nieuwe inzichten spiegelen en duiden samen met professionals in de stad en zo van gegevens gedeelde kennis maken. 3. met professionals het gesprek aangaan hoe deze nieuwe informatie een bijdrage kan leveren aan het handelingsperspectief. Op basis van dit gesprek wordt ook duidelijk of het betekenisvol is om deze analyses periodiek te herhalen. De proeftuin zal starten in januari 2021 met een looptijd van 9 maanden. De projectgroep zal bestaan uit een data scientist, een epidemioloog/datacoach en een projectleider. Deze projectgroep werkt nauw samen met bij de thema’s betrokken professionals in de stad, met name in de vorm van kenniskringen. Daarnaast zijn de resultaten ook breder deelbaar: zowel de uitkomsten van de analyses als de ervaringen met de werkwijze zijn ook voor beleid, onderzoek en praktijk in andere gemeenten interessant.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638050619
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. A.J. Bouwman - Notenboom
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Utrecht