Mobiele menu

Subsidieaanvraag Sluitende Aanpak Gelderland-Zuid

Projectomschrijving

Verslagen


Eindverslag

In de afgelopen periode (2019-22) werkten wij aan het inbedden en borgen van de bereikte resultaten van de sluitende aanpak in regio Gelderland-Zuid. Het gaat om resultaten die voortvloeiden uit onze 1ste projectfase 2017-19;

Zo zijn WijkGGZ-teams opgezet in 9 gemeenten van ons werkgebied. Deze worden uitgevoerd door een samenwerkingsverband - van 4 zorgaanbieders - dat herstelgerichte en multidisciplinaire consultatie & advies en kortdurende ondersteuning biedt, gefinancierd door zorgverzekeraars en gemeenten.
Met de WijkGGZ teams is een begin gemaakt om de preventietaak concreet handen en voeten te geven. En om toe te werken naar meer samenwerking door professionals uit het medisch en sociaal - en OGGZ domein op wijkniveau. Het herstelgericht werken is hierbij een belangrijke methodiek die helpt om bruggen te slaan. Maar uiteraard zal dit de komende jaren nog veel meer aandacht gaan vragen.

Ook de samenwerking tussen de acute en niet-acute zorg (netwerk Spoedig Dichtbij) is verder uitgewerkt in concrete werkafspraken, bijv. voor passend vervoer. Dit is gedaan d.m.v. het organiseren en gezamenlijk doorlopen van een PDCA-cyclus aan de hand van een getekende Patiënt Journey.
De concrete inbreng van ervaringsdeskundigen in het netwerk Spoedig Dichtbij zorgde voor een waardevolle verbinding tussen verhalen uit de professionele praktijk en de gevoelde impact van dat handelen op cliënt- en mensniveau. De ervaringsverhalen hielpen om urgentie te creëren en een beter gedeeld besef te ontwikkelen van verbeterpunten in de praktijk.

We investeerden verder in de onderlinge werkrelaties op stuurgroep niveau. Een nog bredere vertegenwoordiging uit het werkveld neemt deel en vult het projectprogramma en monitort de voortgang.

Parallel hieraan is in onze regio de Wijk-GGD gestart in 3 gemeenten. De realisatie van een crisisbeoordelingskamer en klinische bedden is voorbereid door het ziekenhuis, de GGZ en verslavingszorg in sub-regio Rivierenland.

Bij de afsluiting van het project vonden 4 evaluatiesessies met subgroepen plaats en de afname van een enquête onder een brede groep van betrokkenen. Deze hebben vraagstukken aan het licht gebracht die we in de komende periode op willen pakken om daadwerkelijk ‘te leren van en verbeteren in de dagelijkse praktijk’. Daarom bereiden we in een nauwe samenwerking met de Hogeschool Arnhem/Nijmegen en de Zorgalliantie momenteel een regionale kenniswerkplaats Sluitende Aanpak Gelderland-Zuid voor.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638018005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
I.D. Kunst
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Gelderland Zuid