Mobiele menu

Subsidieaanvraag gemeente Eindhoven ‘Van zicht naar inzicht’

Projectomschrijving

Doel

Met het project werkt Gemeente Eindhoven aan verbetering van zorg en ondersteuning voor de meest kwetsbaren. Het is hierbij zaak om eerder de juiste zorg op de juiste plek brengen. Hiermee wordt een verschil gemaakt voor inwoners die niet de juiste hulpvraag kunnen of willen aangeven. Ook wordt met de inzet van outreachend werk een betere opvolging aan overlastmeldingen gegeven en wordt verdere escalatie voorkomen.

Werkwijze

Gemeente Eindhoven doet dit onder andere door te oriënteren op outreachende inzet. Waar inspanningen op gericht moeten worden en of er resultaat mee behaald wordt, wordt in beeld gebracht door informatie-gestuurd te werken. Samen met ketenpartners wordt een monitor ontwikkeld die helpt zicht te krijgen op personen met een (psychische) kwetsbaarheid, met als doel om inzicht in de doelgroep te bereiken. Er wordt daarmee een beleid ontwikkeld dat daadwerkelijk impact heeft op de stad.

Afbeelding

Het traject ‘Zicht op de doelgroep’ heeft als doel om beter vast te kunnen stellen wie de groep mensen met een psychische kwetsbaarheid met extra zorg- en ondersteuningsbehoeften zijn. 9 gemeenten hebben een proeftuin opgezet om dit traject uit te voeren. Daarbij kregen ze ondersteuning van het bureau PBLQ.

>Bekijk en lees meer hierover in de publicatie

Verslagen


Eindverslag

In Eindhoven is ervoor gekozen om de ‘Monitor Sociaal Kwetsbare Groepen (Brink et al., 2015), als basis te gebruiken en verder te ontwikkelen tot een instrument dat ook toepasbaar is voor partijen die zorg en ondersteuning verlenen aan de doelgroep van Outreachend Werk.

Uit de Proeftuin is gebleken dat er veel data beschikbaar is die op gebiedsniveau inzicht geeft in de aard en omvang van (potentiële) vormen van kwetsbaarheid. Dit heeft ertoe geleid dat de gemeente Eindhoven erin geslaagd is om als resultaat van de Proeftuin een werkend prototype op te leveren van een monitor. Deze monitor wordt de komende periode verder doorontwikkeld tot een werkend instrument dat allereerst zal worden toegepast in het netwerk van partijen die outreachend te werk gaan. De belangrijkste conclusie uit de Proeftuin is dat inzicht altijd verkregen wordt op basis van analyse van systeemdata in combinatie met duiding door professionals uit de praktijk.

Samenvatting van de aanvraag

In 2021 start gemeente Eindhoven met een oriëntatie op outreachende inzet (werkmethode waarbij actief wordt ingezet op het leggen van contact met de doelgroep), zodat er een betere opvolging komt van meldingen van overlast en incidenten met personen met verward gedrag. Deze oriëntatie maakt onderdeel uit van het Beleidskader Veiligheid 2018-2021. Opvolging van de oriëntatie maakt onderdeel uit van beleid rondom Beschermd Wonen (BW), ambulantisering van de GGZ en beleid rondom de Maatschappelijke Opvang (MO). In Q1 2021 start de oriëntatie op outreachend werk, samen met ketenpartners zorg en veiligheid, door middel van werksessies in een zogenaamde proeftuin. De proeftuin is gericht op het in beeld brengen van personen met een (psychische) kwetsbaarheid, waarbij wordt getracht een onderscheid te maken tussen personen met en zonder veiligheidsrisico. Middels de Eindhovense proeftuin voegen we kwalitatieve en kwantitatieve input samen om te komen tot een beeld van de doelgroep ‘verwarde personen’, om vervolgens beleid te kunnen ontwikkelen met impact voor de stad.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638050612
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J. van de Ven
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Eindhoven