Mobiele menu

Respijt, Herstel en sociaal ondernemen.

Projectomschrijving

In de meeste gemeenten komen regelmatig situaties voor dat er voor mensen die problemen ervaren met maatschappelijke integratie, participatie, overbelasting en sociale inclusie niet de juiste hulp of ondersteuning beschikbaar is. Dit leidt vaak tot situaties waarbij (tijdelijk) wonen in de woonwijken niet wenselijk of mogelijk is of onder druk staat.

Doel

Het doel van het project 'Herstel, respijt en sociaal ondernemen' is een laagdrempelige voorziening (met zo min mogelijk uitsluitingscriteria zoals indicatie en/of diagnose), waar mensen tijdelijk kunnen verblijven om te werken aan herstel en ontwikkeling op het vlak van maatschappelijke integratie, participatie, sociale inclusie en overbelasting om daarna zelf weer de draad op te pakken. Dit initiatief is beschikbaar voor het werkgebied Midden-Brabant en West-Brabant en bestaat uit ruwweg 900.000 inwoners.

Werkwijze

Mensen die gebruik willen maken van deze voorziening zijn gemotiveerd zijn om hun eigen situatie te verbeteren waarbij het helpend is als zij tijdelijk (kort of middellang) in een andere omgeving verblijven waar zij kunnen investeren in herstel, ontwikkeling en ontplooiing op het vlak van gezond leven, mentaal gezond, gezond bewegen en gezond meedoen (voor mensen met én zonder zorg). Dit met behulp van de inzet van ervaringskennis (door ervaringsdeskundigen), de herstelvisie en positieve gezondheid. Essentie van dit initiatief is dat dit gebeurd vanuit ondernemerschap en de wil om te investeren in jezelf en in het initiatief (door de gebruikers zelf), getrokken door enkele sociale ondernemingen (onderneming met een maatschappelijke missie), burgerinitiatieven en de respijtvoorziening. Deze voorziening is geen zorgaanbod en ook geen vervanging daarvoor.

Samenwerking

Het project 'Herstel, respijt en sociaal ondernemen' is gestart in januari 2018 door een samenwerking van:

  • FAMEUS
  • Leystromen
  • Gemeenten Tilburg, Breda en Baarle Nassau
  • Zorgbelang Brabant

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Methodiek

Bij Frits kunnen mensen met een ontwrichtende levenservaring tijdelijk tot rust komen zonder zorg indicatie en aan hun eigen herstel werken. Bij dit concept staat natuur, ruimte en rust centraal. Het oprichten van een respijthuis door ervaringsdeskundigen op basis van een nieuwe visie is een grote uitdaging. Essentieel voor de uitvoering is de goede samenwerking die tot op de dag van vandaag nodig is.

We zijn begonnen door samen met de doelgroep en de betrokken partners plannen uit te werken, ervaringsdeskundigen aan te nemen en de locatie klaar te maken. Het is hard werken geweest om die nieuwe initiatief met een vernieuwende visie en werkwijze neer te zetten, met extra uitdaging dat we gelijk van start zijn gegaan en gaande weg de werkwijze verder uitgewerkt hebben. Hierbij hebben we veel geleerd van ervaringen van anderen en onze eigen praktijkervaringen. We zijn meteen gestart met het inzetten van vrijwilligers en ervaringsdeskundigen uit de doelgroep, maar ook met het organiseren van werkbezoeken en met het betrekken van ondernemers en mensen uit de buurt. Zelf zijn we ook veel op werkbezoek geweest.

Een (ervaringsdeskundige) locatie coördinator stuurt het initiatief op locatie aan. Een team van ervaringsdeskundigen vangt samen met de locatiecoördinator de gasten van het respijthuis op. Daarnaast hebben we een team van vrijwilligers. Deze maken mede het initiatief mogelijk, en zijn ook betrokken vanuit een eigen behoefte aan herstel en ontwikkeling. Dit zijn voor een deel de mensen die de 15 dagplekken invullen, waarbij de vrijwillige inzet een alternatief is voor dagbesteding en bijdraagt aan herstel. Bij Frits functioneren zij als vrijwilligers die onmisbaar zijn voor het draaien van het initiatief. Dat voelt anders dan dagbesteding.

Vanaf maart 2019 hebben we 10 logeerbedden beschikbaar. In uitzonderlijke gevallen kunnen we dat ophogen naar 12 maar dat is nog niet voorgekomen. Er is gekozen voor de naam Frits. De naam van de ezel die in het verleden een rol gespeeld heeft op het landgoed waar een mooi verhaal aan zit en wat herkenbaar is in de regio.

Resultaten

Er is veel vraag naar de respijtfunctie. De vraag is snel gegroeid en we zitten met een hoge bezettingsgraad en een korte wachtlijst van ongeveer 2 weken. De doorstroom is redelijk snel en zit op gemiddeld 2 weken. De ontwikkeling van de ondernemerskant heeft een vlucht gekregen eind 2018 en in 2019. Er zijn een 6 tal ondernemersbijeenkomsten geweest en er hebben talloze werkbezoeken plaatsgevonden. We zijn zelf aan de slag gegaan met ondernemerschap in de vorm van samenwerkingen met verschillende partijen. Er vind samenwerking plaats met een yoga docent, een bijen vereniging en we zijn in gesprek met ‘vergeten fruit’ en een boomhutten bouwer. We hebben zelf dieren aangetrokken voor bij het logeerhuis, twee hangbuikzwijnen en 6 kippen (Chaamse Hoen, een lokaal ras) en we zijn een moestuin gestart met de hulp van lokale boeren.

Meer informatie

Subsidiemogelijkheden

Dit project heeft subsidie gekregen voor het in de praktijk toepassen van één of meer van de 9 bouwstenen voor een lokale, sluitende aanpak van verward gedrag. Heeft u ook een idee om samen met andere organisaties de hulp aan mensen met verward gedrag en hun omgeving te verbeteren? Dan komt u wellicht in aanmerking voor subsidie.
Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Het project Herstel, respijt en sociaal ondernemen is gestart in januari 2018 door een samenwerking van FAMEUS, Leystromen, de gemeenten Tilburg, Breda en Baarle Nassau en Zorgbelang Brabant. Een lege locatie en een nieuw team van ervaringsdeskundigen zijn aan de slag gegaan, samen met een groep vrijwilligers die bezig zijn om aan hun eigen herstel te werken, om een Respijthuis te realiseren waar iedereen uit de regio midden Brabant en regio Breda snel en zonder indicatie terecht kan om aan eigen herstel te werken. De werkzaamheden hebben bestaan uit het klaar en gastvrij maken van de locatie, de natuur er omheen op eigen terrein toegankelijk maken, samenwerken en afspraken maken met de projectpartners, maar vooral ook met sociale ondernemingen die ons op gang helpen en heel veel voor ons hebben gedaan. Daarnaast hebben de projectpartners en de achterliggende organisaties zich intensief ingespannen om allerlei onverwachte uitdagingen te overwinnen en ons te helpen met diverse vraagstukken. De samenwerking tussen woningcorporatie, gemeenten en zorgvragers organisaties blijkt hierin erg effectief. Met veel hulp en steun van ook partners daarbuiten (instanties én ondernemingen) zijn we goed op weg en hebben we in november 2018 5 logeerkamers gereed. De eerste logees zijn inmiddels blijven logeren. Een uitdaging is om alles gestroomlijnd en overzichtelijk te houden en de uitvoering én ontwikkeling gelijktijdig te doen. Steeds terug komen bij de kern en vooral ook een perspectief voor de toekomst te creëren - door met belangrijke partijen af te stemmen over toekomstige financiering - is daarbij erg belangrijk. In de praktijk blijkt er veel vraag, aandacht en draagvlak te zijn voor dit initiatief, dat maakt dat we echt prioriteiten moeten stellen in wat we oppakken, met wie we samenwerken en welke invulling we precies gaan organiseren. We dragen ook uit aan andere regio's wat we doen om hen van onze ervaringen te laten leren, net zoals we daar zelf veel van leren, als organisaties, als ervaringsdeskundig team, en als deelnemer en vrijwilliger. Alles in goede samenwerking.

Samenvatting van de aanvraag

In de meeste gemeenten komen regelmatig situaties voor dat er voor mensen die problemen ervaren met maatschappelijke integratie, participatie, overbelasting en sociale inclusie niet de juiste hulp of ondersteuning beschikbaar is. Dit leidt vaak tot situaties waarbij (tijdelijk) wonen in de woonwijken niet wenselijk of mogelijk is of onder druk staat. Dit draagt niet bij aan het herstel van deze mensen of aan de sfeer in een wijk. De gemeenten Baarle Nassau, Tilburg en Breda zijn op zoek naar alternatieve oplossingen voor dit vraagstuk. Ook Leystromen heeft deze behoefte. De rol van centrumgemeente verdwijnt. Vanaf 2020 is iedere gemeente direct verantwoordelijk voor beschermd wonen en de opvang van (dreigende) daklozen. En tegelijkertijd neemt het aantal uithuiszettingen en overlast zaken in de wijken toe. Ook neemt het aantal mensen wat hierdoor verward gedrag vertoond snel toe. Daarnaast is de doelstelling om juist meer mensen in wijken te huisvesten, ondersteund door onderzoek van de commissie Dannenberg. Om dit probleem op te lossen is er steeds meer behoefte aan een grotere verscheidenheid aan woonvoorzieningen en een alternatief aanbod om mensen te helpen. Kwetsbare burgers, waaronder personen met verward gedrag, hebben specifieke woon- en leef behoeften. Daarnaast is er een grote behoefte bij burgers, gemeenten en woningbouworganisaties om een tijdelijke woonvoorziening te creëren voor mensen waarmee het mis dreigt te gaan, een voorziening niet op basis van zorg, maar op basis van een stimulerende, herstelgerichte omgeving waar mensen tijdelijk kunnen verblijven en kunnen werken aan een positieve gezonde leefstijl om zichzelf beter te kunnen handhaven (op basis van de herstelvisie, positieve gezondheid en ervaringskennis). Leystromen en Gemeenten Tilburg, Breda, Baarle Nassau zijn samen met FAMEUS (cliënten centrum voor herstel, ontwikkeling en ontplooiing) een initiatief gestart om deze voorziening te creëren. Participatie, de inzet van ervaringsdeskundigheid, Herstel en Positieve Gezondheid vormen hierbij belangrijke uitgangspunten. Daarnaast wil dit initiatief een verbinding leggen met sociaal maatschappelijk ondernemerschap door het betrekken van lokale ondernemers en andere organisaties. Voor deze voorziening is een landgoed beschikbaar wat eigendom is van Leystromen wat relatief gemakkelijk geschikt is te maken voor de doelstelling van het initiatief. Met deze opzet wordt een nieuwe vorm van ‘sociale innovatie’ gecreëerd, doordat sociale ondernemers betrokken worden om activiteiten te organiseren en samen met de mensen die hier tijdelijk verblijven dit initiatief vorm te geven en te ontwikkelen. Het doel van dit initiatief is het voorkomen van exclusie en uitval, voor mensen die moeite hebben met maatschappelijke integratie, participatie, overbelasting en sociale inclusie, door hen een mogelijkheid te bieden om tijdelijk of wat langer gebruik te maken van een verblijfsvoorziening waar zij kunnen werken aan een gezonde woon en leefstijl. Hiermee wordt overlast in de wijken, uithuiszetting en verward gedrag voorkomen. Vanuit de projectgroep vindt nauwe samenwerking plaats met alle organisaties die betrokken zijn bij de keten voor mensen met verward gedrag en de decentralisatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang. In het voortraject van deze aanvraag is er een behoefte peiling geweest met mogelijke samenwerkingspartners en met ervaringsdeskundigen en potentiele gebruikers van deze voorziening. In deze bijeenkomsten werd duidelijk dat er veel behoefte is aan deze voorziening vanuit beide groepen, zowel op voorziening, vorm als inhoudelijke uitgangspunten. Doelstelling en doelgroep Een laagdrempelige voorziening (met zo min mogelijk uitsluitingscriteria zoals indicatie en/of diagnose), waar mensen tijdelijk kunnen verblijven om te werken aan herstel en ontwikkeling op het vlak van maatschappelijke integratie, participatie, sociale inclusie en overbelasting om daarna zelf weer de draagt op te pakken. Dit initiatief is beschikbaar voor het werkgebied Midden Brabant en West Brabant en bestaat uit ruwweg 900.000 inwoners. Mensen die gebruik willen maken van deze voorziening zijn gemotiveerd zijn om hun eigen situatie te verbeteren waarbij het helpend is als zij tijdelijk (kort of middellang) in een andere omgeving verblijven waar zij kunnen investeren in herstel, ontwikkeling en ontplooiing op het vlak van gezond leven, mentaal gezond, gezond bewegen en gezond meedoen (voor mensen met én zonder zorg). Dit met behulp van de inzet van ervaringskennis (door ervaringsdeskundigen), de herstelvisie en positieve gezondheid. Essentie van dit initiatief is dat dit gebeurd vanuit ondernemerschap en de wil om te investeren in jezelf en in het initiatief (door de gebruikers zelf), getrokken door enkele sociale ondernemingen (onderneming met een maatschappelijke missie), burgerinitiatieven en de respijtvoorziening. Deze voorziening is geen zorgaanbod en ook geen vervanging daarvoor.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638012005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. J. Kwak MSc
Verantwoordelijke organisatie:
Woonstichting Leystromen

Projectwebsite: https://centrum-frits.nl/
   

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeentenin de regio's West-Brabant en Hart van Brabant: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Gilze en Rijen en Tilburg.