Mobiele menu

Regionale aanpak voor privacy, informatie-uitwisseling en samenwerking in de keten in de Achterhoek en Noord Veluwe

Projectomschrijving

Zorgvuldig informatie delen

Om verward gedrag te herkennen en passende ondersteuning te bieden aan mensen, is het van belang om over de juiste informatie te beschikken. Dit vraagt dat verschillende disciplines rondom personen met verward gedrag informatie zorgvuldig delen. Het delen van informatie en de daarbij behorende samenwerking tussen ketenpartners gaat niet vanzelf. Het is met name complex als het gaat om personen met verward gedrag, waarvoor niet één behandeling of oplossing geschikt is, maar waar vanuit verschillende disciplines op verschillende manieren gekeken kan worden. Het delen van informatie wringt daar waar de privacy van cliënten in het geding is. Morele oordeelsvorming kan hierin behulpzaam zijn.

Doel en werkwijze

In de komende 2 jaar worden regionale expertgroepen en lokale multidisciplinaire teams geschoold om morele oordeelsvorming te gebruiken en zo samen te komen tot een juiste keuze. Dit speelt zich af in de gemeenten Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Ermelo, Harderwijk, Putten, Doetinchem, Aalten, Berkelland, Winterswijk, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Montferland en Bronckhorst. Essentieel bij dit project is dat het zoveel mogelijk aansluit bij al bestaande lokale overleggen.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Producten

Titel: Online conferentie 'Schaadt privacy goede zorg'
Auteur: GGD Noord- en Oost Gelderland Governance & Integrity Nederland
Titel: Evaluatie regionale aanpak privacy, informatie-uitwisseling en samenwerking in de keten in de Achterhoek en Noord-Veluwe
Auteur: Myriam van Tol Caroline Timmerman
Titel: Schaadt privacy goede zorg?
Auteur: G&I Nederland GGD Noord en Oost Gelderland
Titel: Schaadt privacy goede zorg?
Auteur: Dorien Jeltema, Bram Vat en Ruud Meij

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Om verward gedrag tijdig te herkennen en passende ondersteuning te bieden is het van belang om tijdig over de juiste informatie te beschikken en deze zorgvuldig te delen. Het delen van informatie (bouwsteen 9) tussen ketenpartners, gaat niet vanzelf. Het wringt vooral daar waar de privacy van cliënten in het geding is. Een morele invalshoek kan helpen om professionals in het veld te ondersteunen direct rondom casuïstiek. En om bovenlokaal en interdisciplinair beleid en handreikingen te ontwikkelen, die een moreel verantwoorde omgang met privacy dilemma’s rondom verward gedrag waarborgt. De aanpak steunt op twee pijlers: morele oordeelsvorming en moresprudentie. Morele oordeelsvorming is een methodiek dat professionals helpt bij morele dilemma’s om de vraag te beantwoorden wat de moreel juiste lijn van handelen is (wanneer voldoende rekening wordt gehouden met de rechten, belangen en wensen van alle betrokkenen). Moresprudentie is een verzameling casuïstiek, gebaseerd op cases die met behulp van morele oordeelsvorming zijn onderzocht en bewerkt. Moresprudentie kan geraadpleegd worden door betrokken professionals en bestuurders. In de regio Achterhoek en Noord Veluwe gaan verschillende partners uit het sociale domein (gemeenten), de zorg en veiligheid in een 2 jarig project aan de slag met morele oordeelsvorming en moresprudentie bij personen met verward gedrag, waarbij privacy in het geding is. Door het scholen van professionals die deelnemen aan multidisciplinaire overleggen (MDO) in de methodiek morele oordeelsvorming leren zij deze direct in te zetten bij casuïstiek waarbij zij in een moreel dilemma terecht komen. Er worden 2 regionale expertgroepen gevormd, waarin het sociaal domein (gemeenten), zorg en veiligheid is vertegenwoordigd. Ook is een onafhankelijk ervaringsdeskundige betrokken bij deze twee expertgroepen. Deze expertgroepen worden geschoold om lokale MDO’s te begeleiden bij het volgen van de methodiek morele oordeelsvorming. Ook worden zij geschoold om gezamenlijk moresprudentie op te bouwen, zodat na 2 jaar gedragen richtlijnen, handreikingen en/of hulpmiddelen zijn ten behoeve van beleid, maar ook ter ondersteuning van professionals en bestuurders. Het project heeft een looptijd van 2 jaar. En speelt zich af in de gemeenten Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Ermelo, Harderwijk, Putten, Doetinchem, Aalten, Berkelland, Winterswijk, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Montferland en Bronckhorst. Essentieel bij dit project is dat dit zoveel mogelijk aansluit bij al bestaande lokale overleggen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638015015
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
T. Thasing
Verantwoordelijke organisatie:
GGD-NOG

Contactgegevens

E-mail: j.lezwijn@ggdnog.nl
Telefoon: 088 443 32 51
 

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Noordoost-Gelderland: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Elburg, Ermelo, Harderwijk, Montferland, Nunspeet, Oldebroek, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Putten en Winterswijk.