Mobiele menu

Project Verbreding en monitoring gebiedsgericht werken GGZ in de gemeente Zeist

Projectomschrijving

In de wijk Zeist-Noord zijn in een proeftuin goede ervaringen opgedaan met ‘gebiedsgericht werken ggz’. Gebiedsgericht werken betekent dat we binnen de wijk op maat en integraal zorg en ondersteuning geven aan mensen met verward gedrag.

Doel

We willen deze manier van werken implementeren in de andere 4 wijken van Zeist en daarmee de aansluiting tussen sociaal domein en ggz als integrale werkwijze voor heel Zeist neerzetten. Daarmee vergroten we de inclusie van mensen in de eigen omgeving. Andere doelen van het project zijn de verdere verbetering van de werkwijze en het versterken van de sociale infrastructuur in de wijken. In juli 2020 hebben we de doelen gerealiseerd.

Samenwerkingspartners

  • Abrona
  • Altrecht
  • Jellinek
  • Kwintes
  • MeanderOmnium
  • Steunpunt GGZ Zeist
  • Gemeente Zeist
  • Zilveren Kruis

Resultaten

Het project ‘GGZ in de wijk’ is erin geslaagd een samenwerking te realiseren tussen de ggz en Sociaal Domein in de gemeente Zeist. In iedere wijk wordt 2-wekelijks casuïstiekoverleg gehouden met vaste deelnemers uit verschillende organisaties. Uitvoeringsteams zorgen voor opvolging van de casuïstiek onder leiding van procesbegeleiders. Het is motto van de uitvoeringsteams is: ‘los op of schaal op!’.

Het project heeft laagdrempelige consultatie van ggz-specialisten mogelijk gemaakt waardoor onnodige escalaties in casuïstiek zijn voorkomen of sneller zijn gestabiliseerd. Ervaringsdeskundigen van diverse organisaties maken deel uit van de teams en zijn van toegevoegde waarde.

Er is veel geïnvesteerd in het creëren van de juiste randvoorwaarden. Medewerkers hebben elkaar door ontmoetingsactiviteiten en intervisie leren kennen, doordat wijkspreekuren en wijklocaties fysieke ontmoeting mogelijk maken. Privacy-issues zijn weggenomen door het opstellen van een privacyreglement.

Met dit project is een stevige basis neergezet voor de toekomst. De gemeente Zeist heeft een projectleider/coördinator in dienst genomen om de werkwijze te continueren. De partnerorganisaties blijven deelnemen aan de regiegroep voor de doorontwikkeling.

Subsidiemogelijkheden en projecten

Dit project heeft subsidie gekregen voor het opzetten en/of de organisatie van integrale zorg en ondersteuning voor mensen met verward gedrag (jongeren of volwassenen). Wilt u hier ook mee aan de slag? Bekijk dan ter inspiratie de lopende projecten en de subsidiemogelijkheden.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Project GGZ in de wijk is erin geslaagd een samenwerking te realiseren tussen de GGZ en sociaal domein in de gemeente Zeist. In iedere wijk wordt tweewekelijks casuïstiekoverleg gehouden met vaste deelnemers uit verschillende organisaties. Uitvoeringsteams zorgen voor opvolging van de casuïstiek onder leiding van procesbegeleiders. Het is motto is: ‘los op of schaal op!”.

Het project heeft laagdrempelige consultatie van GGZ-specialisten mogelijk gemaakt waardoor onnodige escalaties in casuïstiek zijn voorkomen of sneller gestabiliseerd. Ervaringsdeskundigen van diverse organisaties maken deel uit van de teams en zorgen voor toegevoegde waarde.

Er is veel geïnvesteerd in het creëren van de juiste randvoorwaarden. Medewerkers hebben elkaar door ontmoetingsactiviteiten en intervisie leren kennen. Wijkspreekuren en wijklocaties maken fysieke ontmoeting mogelijk. Privacy-issues zijn weggenomen door het opstellen van een privacyreglement.
Met dit project is een stevige basis neergezet voor de toekomst. De gemeente Zeist heeft een projectleider/ coördinator in dienst genomen om de werkwijze te continueren. De partnerorganisaties blijven deelnemen aan de regiegroep voor verdere doorontwikkeling.

Samenvatting van de aanvraag

Dit plan van aanpak vormt de basis voor de subsidieaanvraag bij ZonMw in het kader van het Actieprogramma lokale initiatieven mensen met verward gedrag, specifiek de oproep: Integraal aanbod zorg en begeleiding voor mensen met verward gedrag. Het plan is opgesteld door de zorgpartners Altrecht, Kwintes, Steunpunt GGZ Utrecht, MeanderOmnium, Abrona en Jellinek in samenwerking met de gemeente Zeist en zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Dit project heeft betrekking op het verbeteren en verbreden van de werkwijze en resultaten uit de proeftuin EPA (Zeist Noord), die medio 2018 is geëvalueerd en afgerond. Het sluit aan op de onlangs vastgestelde kaders voor de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag in de gemeente Zeist. De aanpak draagt bij aan de doelstelling voor de hele regio Utrecht Midden West om eind 2019 15 integrale gebiedsgerichte lokale samenwerkingen te hebben staan, die op basis van de monitoringsresultaten laten zien dat zij bijdragen aan meer herstel voor de doelgroep, zoals bedoeld in het landelijke plan van aanpak ‘Over de brug’. Specifiek is deze aanpak gericht op de integrale samenwerking tussen GGZ en het sociaal domein in de gemeente Zeist. Een tweede doel is om op deze wijze de samenwerking tussen het zorg domein en het sociaal domein stevig te verankeren en voorwaarden te hebben gecreëerd voor verdere verbetering. Het derde doel is om de sociale infrastructuur gericht op sociale inclusie en wijkgericht werken te versterken. Met dit plan van aanpak beogen de partnerorganisaties om de definitieve aansluiting tussen het sociaal domein en GGZ als integrale werkwijze voor heel Zeist neer te zetten. Doelstelling is een goed lokaal samenwerkingsverband tussen het Sociaal Team (Wmo), de eerstelijnszorg (POH-GGZ), ambulante begeleiding, gehandicaptenzorg, welzijn, cliëntondersteuning/ ervaringsdeskundigen en de specialistische GGZ (inclusief verslavingszorg). De aanvraag bij ZonMW richt zich op de financiering van een projectleider en het mogelijk maken consultatie als preventie in alle wijken van Zeist.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638075003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. D.M. van der Vaart
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Zeist

Contactgegevens projectleider

E-mail: m.van.der.vaart@zeist.nl
Telefoon: 06 54 34 24 80

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de gemeente Zeist (regio Utrecht).