Mobiele menu

Mobiele Triage en Vervoer Unit (MTVU) – regio Zaanstreek Waterland Vervoer mensen met verward gedrag –lokaal / niet RAV

Projectomschrijving

De aanpak voor mensen met verward gedrag of een risico daarop heeft de volle aandacht van de gemeenten binnen de politie-eenheid Noord Holland en dus ook van de regio Zaanstreek–Waterland. Er wordt gestreefd naar een sluitende aanpak in de signalering, vervoer, opvang en begeleiding van mensen met mogelijk verward gedrag.

Doel

Het doel van dit project was dat mensen met verward gedrag zo snel mogelijk zo goed mogelijk passende zorg kregen, dat voorkomen werd dat deze mensen nodeloos vervoerd werden (al dan niet door de politie), en dat voorkomen werd dat mensen beoordeeld werden in een politiecel. Door ter plekke te triageren was de verwachting dat minder mensen onnodig vervoerd zouden worden en dat de druk op de vervoersdiensten en de politie zou afnemen. Uitgangspunt hierbij was dat niemand tussen wal en schip valt.

Werkwijze

De Mobiele Triage en Vervoer Unit (MTVU) is een triage- en vervoersdienst. Broeder de Vries zette een zogenaamde meditaxi, in, waarmee een triagekoppel, bestaande uit een SPV van de GGD en een SPV van Parnassia NH, vervoerd kon worden naar een persoon met verward gedrag. Ter plekke maakte dit koppel een inschatting van de zorg en ondersteuning die op dat moment nodig was. Indien nodig vervoerde de MTVU direct na de beoordeling mensen naar hun thuissituatie, of een locatie van de GGD of de GGZ.

Resultaten

De pilot MTVU liep van oktober 2019 tot maart 2021, in de regio Zaanstreek-Waterland. Het MTVU team was gepositioneerd bij de crisisdienst en later bij het politiebureau. Het aantal vervoersbewegingen met cliënten bleek lager dan verwacht. Het team werd vooral ingezet voor (telefonisch) advies of voor de-escalatie ter plekke. Door de politie werd het team regelmatig gevraagd advies te geven bij casuïstiek en mensen te spreken die aan de balie kwamen of in het cellenblok verbleven. Dit had als doel de-escalatie van de situatie en het geven van advies. Deze vorm van dienstverlening is als zeer positief ervaren. Vervoer op afroep kan hieraan toegevoegd worden.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De MTVU staat voor Mobiele Triage en Vervoer Unit). De MTVU is een triage- en vervoersdienst, uitgevoerd door Meditaxi B.V. handelend onder de naam Broeder de Vries, , GGD en Parnassia Noord Holland. Broeder de Vries zet een zogenaamde meditaxi, in, waarmee een triagekoppel, bestaande uit een SPV van de GGD en een SPV van Parnassia NH, vervoerd kan worden naar een persoon met verward gedrag. Ter plekke maakt dit koppel een inschatting van de zorg en ondersteuning die op dat moment nodig is. Indien nodig vervoert de MTVU direct na de beoordeling mensen naar hun thuissituatie, of een locatie van de GGD of de GGZ, al naar gelang wat nodig wordt geacht. De MTVU zorgt voor inzet van GGZ en GGD-deskundigheid in een eerste contact, dmv zorginschatting en triage vóórin het proces, daar waar dat nu vaak door de politie wordt gedaan. De MTVU is aanvullend op inzet van de politie (wanneer veiligheid in het geding is) en de crisisdienst van de GGZ (wanneer iemand acute psychiatrische hulp nodig heeft). De auto van de MTVU wordt gestationeerd in de buurt van het Zaans Medisch Centrum. De SPV van de GGD en Parnassia NH zijn gestationeerd bij de crisisdienst van Parnassia NH, in het Zaans medisch Centrum in Zaandam. GGD, Parnassia NH en Broeder de Vries werken samen bij de uitvoering en hebben hiertoe een samenwerkingsovereenkomst opgesteld en getekend (zie bijlage). Daarnaast wordt ook nauw samengewerkt met de politie en de meldkamer Noord-Holland en de Regionaal Ambulance Vervoer (RAV). De bedoeling is dat hierdoor mensen met verward gedrag zo snel mogelijk zo goed mogelijk passende zorg krijgen, dat voorkomen wordt dat deze mensen nodeloos vervoerd worden (al dan niet door de politie) en dat voorkomen wordt dat mensen beoordeeld worden in een politiecel. Door ter plekke te triageren is de verwachting dat minder mensen onnodig vervoerd worden en zal de druk op de vervoersdiensten en de politie afnemen. Uitgangspunt hierbij is dat niemand tussen wal en schip valt. De pilot duurt t/m maart 2020, tijdens de pilot zal bekeken worden of en hoe deze dienst wordt voortgezet en op welke manier deze geborgd kan worden in de reguliere werkzaamheden van de betrokken partijen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638040018
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. I. Boerema
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Zaanstreek-Waterland