Mobiele menu

Meldpunt niet-acute hulpvragen verward gedrag Regio Noord-Limburg

Projectomschrijving

De 7 gemeenten in Noord-Limburg werken gezamenlijk aan de totstandkoming van een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. Onderdeel van deze aanpak is het vormgeven van een 24-uurs meldpunt voor niet-acute zorgvragen in de regio Noord-Limburg.

Doel en werkwijze

Het niet-acute meldpunt is 24-7 bereikbaar voor burgers, professionals en personen met (vermoeden) verward gedrag. Het niet-acute meldpunt zorgt voor een luisterend oor, gericht advies en indien noodzakelijk een doorwijzing naar andere organisaties. Het niet-acute meldpunt wordt bemenst door Vincent van Gogh (ggz) en het Zorg en Veiligheidshuis. Aansluiting wordt gezocht bij bestaande meldpunten, crisisdiensten en organisaties in de regio.

Resultaten

De 7 Noord-Limburgse gemeenten werken gezamenlijk aan het goed organiseren van zorg en ondersteuning voor mensen met verward gedrag. Onderdeel van deze aanpak is Meldpunt Signaal, een laagdrempelig telefonisch meldpunt voor niet-acute vragen en zorgen. Meldpunt Signaal biedt een luisterend oor, advies en indien noodzakelijk toeleiding naar andere organisaties.

Meldpunt Signaal is gedurende de projectperiode door een divers publiek met uiteenlopende vragen gebeld. Het aantal telefoontjes was echter fors minder dan gehoopt. De ervaringen van zowel professionals als niet-professionals zijn echter positief en het laagdrempelige karakter ervan wordt gewaardeerd. Meldpunt Signaal wordt gezien als een waardevol fundament, welke als basis kan dienen voor mogelijk een regionaal bereikbaarheidsknooppunt. Gemeenten ondersteunen deze conclusies en ervaringen en hebben daarom besloten het Meldpunt met een jaar te verlengen en te financieren.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De zeven Noord-Limburgse gemeenten (Horst aan de Maas, Beesel, Bergen, Gennep, Peel en Maas, Venlo en Venray) werken gezamenlijk aan de totstandkoming van een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag. Onderdeel van deze aanpak is het vormgeven van een 24 uurs meldpunt voor niet-acute zorgvragen in de regio Noord-Limburg. Een dergelijk meldpunt voor deze doelgroep is er momenteel nog niet in de regio. Op diverse plaatsen komen vragen binnen van of over personen met (een vermoeden van) verward gedrag, zowel acuut als niet-acuut. Burgers, professionals, naasten en personen met verward gedrag weten vaak niet waar ze terecht kunnen met vragen. Daarnaast is op de bestaande meldpunten niet de juiste expertise aanwezig om niet-acute meldingen adequaat te behandelen. De zeven gemeenten werken binnen dit project samen met politie, ambulance, GGZ Crisisdienst Vincent van Gogh, PSW, Zorg & Veiligheidshuis, Zelfregiecentrum, VGZ, Hulp aan Dementie, Platform Noord-Limburg GGZ en OGGZ en Moveoo. Bij het vormgeven van het niet-acute meldpunt wordt zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij bestaande meldpunten en crisisdiensten in de regio, wat betreft toeleiding en kennisdeling. Het meldpunt zal in de avond, nacht en weekend uren bemenst worden door het Vincent van Gogh instituut en doordeweeks overdag door het Zorg en Veiligheidshuis. Het meldpunt zal 24-7 bereikbaar zijn en zorgen voor een luisterend oor, gericht advies en indien noodzakelijk toewijzing naar hulporganisaties. Gedurende de projectperiode worden samenwerkingsafspraken gemaakt en worden kaders gesteld om het nieuwe meldpunt vorm te geven. Zo wordt een informatieknooppunt ontwikkeld waarbij expertise en kennis omtrent niet-acute meldingen verward gedrag centraal georganiseerd zijn en het duidelijk is waar men terecht kan bij vragen. Hierdoor komen vragen op de juiste plaats terecht en kunnen signalen vroegtijdig worden opgepakt, wat de efficiëntie verbetert en erger voorkomt.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638044014
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A. van der Loo
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Horst aan de Maas

Contactgegevens projectleider

E-mail: e.verhaeg@horstaandemaas.nl 
Telefoon: 06 13 13 90 12
 

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Limburg: Horst aan de Maas, Beesel, Bergen, Gennep, Peel en Maas, Venlo en Venray.