Mobiele menu

Interprofessionele kenniscirculatie verward gedrag in de wijk ontwikkeling keuze module

Projectomschrijving

Doorontwikkeling HBO keuze onderwijsmodule ‘Interprofessioneel werken ten behoeve van personen met verward gedrag in de wijk’.

Professionals uit de zorg, welzijn en veiligheidssector komen regelmatig in aanraking met verward gedrag. Zij kunnen in alle fasen van het hulpverleningsproces betrokken zijn in de preventie van escalaties, het signaleren van crisisgedrag, het verzorgen van crisisbegeleiding en het bieden van herstelondersteuning.

Doel

Hiervoor wordt een interprofessionele keuze onderwijsmodule ontwikkeld en getoetst door 2 Hogescholen (HU & Inholland).

Werkwijze en borging

In het wijkgericht werken gaat het traditionele sectorgerichte denken plaatsmaken voor sector overstijgende benaderingen. Hierin zijn diverse kansen en valkuilen in het hulpverleningsproces. Juist een solide interprofessionele samenwerking kan hierin het verschil maken. In het najaar van 2019 zal het getoetste eindproduct zal breed toepasbaar moeten worden in het Hoger Onderwijs.

Resultaten

Er is een HBO module ‘Interprofessioneel werken rond verward gedrag’ tot stand gekomen. Het exploreren en betekenis geven van behoeften en belemmeringen bij de persoon die onbegrepen gedrag vertoont en diens naasten staat centraal in deze cursus. In aansluiting hierop wordt kritisch gekeken naar beredeneerde en realistische psychosociale begeleiding vanuit interprofessioneel perspectief.

De cursisten worden uitgedaagd om volgens de laatste professionele inzichten complementair te werken in uiteenlopende scenario’s. In deze context staan vooral de volgende 5 kerncompetenties centraal:

  1. Het systematisch kunnen inventariseren
  2. Het kunnen ombuigen van beschikbare informatie naar een werkhypothese via gestructureerde analyse stappen
  3. Het gestructureerd kunnen reflecteren op het gedrag van de betrokken professionals met betrekking tot de ontwikkelingen in de casuïstiek
  4. Het kunnen opzetten van een onderbouwd plan van handeling en monitoring met de betrokken netwerkpartners
  5. Het systematisch kunnen evalueren van de voortgang richting de beoogde uitkomsten

Onderwijsprojecten

Dit project heeft subsidie gekregen voor het verbinden van het zorg-, welzijns- en veiligheidsdomein in het onderwijs voor professionals die te maken kunnen krijgen met mensen die verward gedrag vertonen. De projecten zijn gericht op het mbo en hbo of bij-/nascholingsprogramma's.

Afbeelding

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

In de wijk of buurtschappen komen diverse (aspirant)professionals uit de zorg, welzijn en veiligheidssector regelmatig in aanraking met mensen met verward gedrag. Het betreft hier een publiekelijk veel gebruikte term die in dit document verder zal worden omschreven als ‘’ernstige psychische ontregeling’’. Qua omvang vormen HBO- en MBO-professionals uit de eerder genoemde domeinen gezamenlijk de grootste beroepsgroep die in alle fasen van het hulpverleningsproces voor personen met ernstige psychische ontregeling betrokken zijn in de preventie van escalaties, het verzorgen van crisisbegeleiding en het bieden van herstelondersteuning. In het hedendaagse wijkgericht werken zal het traditionele sectorgerichte denken steeds verder verminderen en plaatsmaken voor een sector overstijgende benadering. Om ernstige psychische ontregeling bij individuen en de gevolgen hiervan het hoofd te bieden is interprofessionele samenwerking vanuit de verschillende sectoren onmisbaar. Gezien de complexiteit van de problematiek is vaak een HBO-denk- en werkniveau noodzakelijk om relatief autonoom complexe interventies toe te passen en de samenwerking met andere professionals te coördineren. Ook wordt vereist dat men als professional strategisch kan manoeuvreren bij soms conflicterende belangen in de omgang met patiënten met ernstige psychische ontregeling. Het is daarom van belang dat HBO-opleidingsinstellingen zo vroeg mogelijk structureel aandacht besteden aan expertiseontwikkeling, rolarticulatie en strategisch inzicht in dit soort complexe interventie strategieën bij de genoemde doelgroep

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638031016
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. R. van de Sande PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool Utrecht