Mobiele menu

Integraal aanbod Zorg en begeleiding Maastricht-Heuvelland

Projectomschrijving

Doel

In de regio Maastricht/Heuvelland gaan gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders van maatschappelijke zorg en ggz een project realiseren ter verbetering van een integraal aanbod voor thuiswonende volwassen cliënten, die als gevolg van ernstige psychische problemen zowel behandeling (vanuit Zorgverzekeringswet) als begeleiding (vanuit Wmo) nodig hebben.

Resultaten

Ten behoeve van het project is een werkwijze ontwikkeld waarin medewerkers van behandelaanbieders en begeleidingaanbieders in een vast team samenwerken onder 1 visie, aanpak en regievoerder, waarbij ‘cure en care’ worden gecombineerd. Ook worden ervaringsdeskundigen ingezet in de ontwikkelde integrale werkwijze.

Het project kende een voorbereidingsfase, waarin een Plan van Aanpak werd ontwikkeld en samenwerking werd ingericht. Voor de uitvoeringsfase is een vervolgaanvraag gehonoreerd en de praktijkpilot is gestart per 1 maart 2020.

Subsidiemogelijkheden en projecten

Dit project heeft subsidie gekregen voor het opzetten en/of de organisatie van integrale zorg en ondersteuning voor mensen met verward gedrag (jongeren of volwassenen). Wilt u hier ook mee aan de slag? Bekijk dan ter inspiratie de lopende projecten en de subsidiemogelijkheden.

Afbeelding

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

In de regio Maastricht/Heuvelland willen gemeente, zorgaanbieders van maatschappelijke zorg en geestelijke gezondheidszorg en zorgverzekeraars in het kader van een sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag gezamenlijk een project realiseren voor integrale GGZ-zorg voor kwetsbare burgers. Beoogd wordt een project ter verbetering van een integraal aanbod voor thuiswonende volwassen cliënten, die als gevolg van psychische problemen en/of een lichte verstandelijke beperking zowel behandeling (vanuit Zorgverzekeringswet) als begeleiding (vanuit Wmo) nodig hebben. Het betreft dan met name mensen in multiprobleemsituaties met complexe problemen op meerdere leefgebieden, die onvoldoende in staat zijn om hun problemen zelf of in eigen omgeving op te lossen en de grip op hun leven (dreigen te) verliezen. Het integrale aanbod is gericht op het bevorderen van samenhang en integraliteit in de hulpverlening en het voorkomen van doublures. Het project zal vooral gericht zijn op bouwsteen nummer 8 (passende zorg) van de sluitende aanpak voor mensen met verward gedrag, maar zal zeker ook bijdragen aan preventie van terugval en stabilisering en verbetering van de levensstructuur van de cliënt (bouwsteen 2). Daarnaast is het project gericht op verbetering van de samenwerking in de keten gemeente – zorgaanbieder – zorgverzekeraar. Ten behoeve van het project zal een werkwijze ontwikkeld worden waarin medewerkers van aanbieders van behandeling en van aanbieders van begeleiding in een vast team samenwerken onder één visie, één aanpak en één regievoerder, waarbij ‘cure en care’ worden gecombineerd. Het project wordt gefaseerd uitgevoerd: De voorbereidingsfase waarin de samenwerking tussen betrokken partijen wordt opgezet, een Plan van Aanpak wordt opgesteld en de noodzakelijke acties worden uitgevoerd voor realisatie van het project De uitvoeringsfase waarin de innovatieve ontschotte werkwijze in praktijk wordt gebracht en wordt de resultaten worden gemonitord en geëvalueerd

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638075015
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. O. Sollet
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Maastricht

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals, Valkenburg aan de Geul (regio Limburg).