Mobiele menu

Communicatiestrategie personen met verward gedrag

Projectomschrijving

In de regio Oost-Brabant wordt al geruime tijd gewerkt aan een betere samenwerking tussen de partnerorganisaties die te maken hebben personen met verward gedrag en in acute situaties. Hierbij is een groot aantal organisaties betrokken:
  • 40 gemeenten
  • 3 GGz instellingen
  • 1 verslavingszorg instelling
  • 2 GGD’s
  • een politieregio,
  • een arrondissementsparket van het openbaar ministerie (OM)
  • een groot aantal huisartsenposten

Doel

Dit project omvat een inventariserend onderzoek naar de behoeften en mogelijkheden voor het bouwen aan een 'community' van organisaties rondom het regionale project over personen met verward gedrag. Betere communicatie, informatie uitwisseling en samenwerking tussen alle betrokken ketenpartners staat centraal.

Werkwijze

Getoetst wordt welke communicatie strategie hier het beste bij past en hoe dit in de praktijk georganiseerd kan worden. Het onderzoek duurt 3 maanden: van september tot november 2017 en mondt uit in een concreet advies voor implementatie.

Resultaten

Dit project heeft geleid tot een adviesrapport waarin aanbevolen wordt om een professionele leergemeenschap op te starten in de regio met meer dan 2000 professionals. Het advies omvat 4 elementen:
  1. Bijeenkomsten voor mutual learning binnen de subregio
  2. Bijeenkomsten voor mutual learning tussen de subregio’s
  3. Digitale ondersteuning van de professionele gemeenschap
  4. Communicatie ondersteuning van de gemeenschap
Deze aanpak vond de stuurgroep te ambitieus en bleek gezien de omvang en het beperkte tijdpad niet haalbaar binnen onderhavige project. Gekozen is om de bestaande communicatiekanalen te intensiveren.

Verslagen


Eindverslag

In de regio Oost Brabant wordt al geruime tijd gewerkt aan een betere samenwerking tussen de partnerorganisaties die te maken hebben personen met verward gedrag en in acute situaties. Dat is niet eenvoudig want het veld is bijzonder complex. In de regio zijn 40 gemeenten, 3 GGZ zorginstellingen, 1 verslavingszorg instelling, 2 GGD’s, een politieregio, een arrondissementsparket van het openbaar ministerie (OM), een groot aantal huisartsenposten en andere, (in)formele organisaties betrokken.
In de 40 gemeenten is een veelvoud aan sociale wijkteams actief. Doordat de Gelderse gemeenten Zaltbommel en Maasdriel zich voor dit thema bij de regio hebben aangesloten, is er nog een tweede arrondissementsparket en politieregio betrokken.
De stuurgroep personen met verward gedrag heeft de wens uitgesproken dat er in dit complexe veld een ‘community’ ontstaat van professionals die samenwerken op dit thema. Deze gemeenschap van professionals ontstaat niet vanzelf. Dit plan van aanpak wil onderzoeken welke informatiebehoefte er bestaat onder de deelnemers en op welke wijze er het beste een
gemeenschap gevormd kan worden waarin kennis, ervaringen en resultaten op een toegankelijke wijze gedeeld kunnen worden en waar samenwerking optimaal gefaciliteerd wordt. In een vervolgtraject volgt de implementatie.

Samenvatting van de aanvraag

In de regio Oost Brabant wordt al geruime tijd gewerkt aan een betere samenwerking tussen de partnerorganisaties die te maken hebben personen met verward gedrag en in acute situaties. Dat is niet eenvoudig want het veld is bijzonder complex. In de regio zijn 40 gemeenten, 3 GGZ zorginstellingen, 1 verslavingszorg instelling, 2 GGD’s, een politieregio, een arrondissementsparket van het openbaar ministerie (OM), een groot aantal huisartsenposten en andere, (in)formele organisaties betrokken. In de 40 gemeenten is een veelvoud aan sociale wijkteams actief. Doordat de Gelderse gemeenten Zaltbommel en Maasdriel zich voor dit thema bij de regio hebben aangesloten, is er nog een tweede arrondissementsparket en politieregio betrokken. De stuurgroep personen met verward gedrag heeft de wens uitgesproken dat er in dit complexe veld een ‘community’ ontstaat van professionals die samenwerken op dit thema. Deze gemeenschap van professionals ontstaat niet vanzelf. Dit plan van aanpak wil onderzoeken welke informatiebehoefte er bestaat onder de deelnemers en op welke wijze er het beste een gemeenschap gevormd kan worden waarin kennis, ervaringen en resultaten op een toegankelijke wijze gedeeld kunnen worden en waar samenwerking optimaal gefaciliteerd wordt. In een vervolgtraject volgt de implementatie.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638022008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. J. Koffijberg
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Sint-Michielsgestel

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Oost-Brabant: Asten, Bergeijk, Bernheze, Best, Bladel, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Cranendonck, Cuijk, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Grave, Haaren, Heeze-Leende, Helmond, Heusden, Hilvarenbeek, 's-Hertogenbosch, Laarbeek, Landerd, Maasdriel, Meijerstad, Mill en Sint Hubert, Nuenen; Gerwen en Nederwetten, Oirschot, Oss, Reusel-De Mierden, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Someren, Son en Breugel, Uden, Valkenswaard, Veldhoven, Vught, Waalre, Zaltbommel.