Mobiele menu

Borging aanpak regio Ijssel-Vecht implementatie Wvggz en sluitende aanpak personen met verward gedrag

Projectomschrijving

De gemeenten in regio IJssel-Vecht hebben de voorbereiding op de Wvggz gezamenlijk opgepakt en hebben daar waar nodig regionale instrumenten ontwikkeld om de wettelijke taken uit te kunnen voeren.
Een zorgvuldige implementatie van de Wvggz vraagt ook in 2020 e.v. om blijvende regionale afstemming tussen gemeenten, maar ook tussen ketenpartners.

Doel

We zien zowel lokaal als regionaal meer raakvlakken ontstaan tussen zorg en veiligheid, vooral als het gaat om kwetsbare personen. Er is regionaal de wens uitgesproken om meer te sturen op samenhang en versterking van de ketens. Hierbij spelen naast invoering van Wvggz en WZD ook ontwikkelingen als hoofdlijnenakkoord GGZ, ketenveldnorm levensloopfunctie, nazorg ex-gedetineerden, GMAP, beweging van beschermd wonen naar beschermd thuis een rol. Het voeren van regionale regie op deze thema’s is complex, waarbij in toenemende mate domein-overstijgend afstemming noodzakelijk is. Het vervolgproject is gericht op inbedding, borging en verbinding.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Gemeenten in regio IJssel-Vecht hebben in 2018/2019 de voorbereiding op de Wvggz gezamenlijk opgepakt en hebben daar waar nodig regionale instrumenten ontwikkeld om de nieuwe wettelijke taken uit te kunnen voeren (o.a. meldpunt, verkennend onderzoek). De voorbereiding bevindt zich nu in de afrondende fase. Een zorgvuldige implementatie van de Wvggz vraagt echter ook in 2020 e.v. om blijvende regionale afstemming tussen gemeenten, maar ook tussen ketenpartners. Daarnaast zien we lokaal, maar ook regionaal, meer raakvlakken ontstaan tussen zorg en veiligheid, vooral als het gaat om kwetsbare personen. Er is regionaal de wens uitgesproken om meer te sturen op samenhang en versterking van de ketens. Hierbij spelen naast invoering van Wvggz en WZD ook ontwikkelingen als hoofdlijnenakkoord GGZ, ketenveldnorm levensloopfunctie, nazorg ex-gedetineerden, GMAP, beweging van beschermd wonen naar beschermd thuis een rol. Het voeren van regionale regie op deze thema’s is complex, waarbij in toenemende mate domein-overstijgend afstemming noodzakelijk is. Het vervolgproject is gericht op imbedding, borging en verbinding. De beoogde resultaten zijn: 1.Alle gemeenten van de regio IJssel-Vecht hebben eind 2021 een geactualiseerd plan van aanpak dat beschrijft welke personen, welke acties uit gaan voeren voor continuering van de sluitende aanpak verwarde personen en zorgvuldige implementatie van de Wvggz en kunnen dit integreren binnen hun reguliere werkprocessen. 2. Er is eind 2021 een intensieve samenwerking ontwikkeld rondom de Wvggz, waarbij de gemeentelijke verantwoordelijkheden en expertise van professionals elkaar optimaal weten te vinden. Een belangrijk resultaat is dat alle betrokken gemeenten onderschrijven dat de samenwerking is geïntensiveerd, verbeterd en duurzaam is. 3.Er is eind 2021 vooruitlopend op landelijke uitvoeringsmonitoren (Wvggz) een monitoringsformat ontwikkeld, o.a. het effect op de lokale voorzieningen zoals ambulante begeleiding. De monitor maakt inzichtelijk wat de opbrengsten van het project zijn en waar evt. bij te sturen waar het plan om verbetering vraagt. 4. Er is eind 2021 een structurele en duurzame aanpak ontwikkeld voor regio IJssel-Vecht welke is opgenomen in de structurele werkprocessen van deze gemeenten. De hierbij te maken aanpassingen worden geagendeerd en georganiseerd door de procesmanager. 5.Er is eind 2021 een gezamenlijke inhoudelijke agenda gevormd ter verbinding van de domeinen zorg en veiligheid, ten behoeve van het beter bedienen van kwetsbare inwoners. De gezamenlijke agenda brengt in beeld wat er speelt en brengt focus aan en in opgesteld in samenwerking met belangrijke samenwerkingspartijen. 6. De inbreng van ervaringsdeskundigheid/ cliëntperspectief is vanaf 2021 geborgd. Zowel qua inhoud (bewaken dat adviespunten worden opgepakt) als proces (toerusten bestaande structuren/participatieraden om dit op termijn zelf te organiseren).

Kenmerken

Projectnummer:
638018018
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.Sc. MJ. Vosjan
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Zwolle