Mobiele menu

Beter zicht op (psychisch) kwetsbare groepen en hun zorg en ondersteuning in Amsterdam

Projectomschrijving

Doel

In Amsterdam bestaan verschillende zorgketens voor kwetsbare personen. Overlast en (ernstige) zorgen worden gemeld bij het Advies- en Meldpunt OGGZ (AM-OGGZ) en de Meldpunten Zorg en Woonoverlast (MZWO). De acute crisisketen regelt triage, vervoer en psychiatrische beoordeling van personen met verward gedrag die in beeld zijn bij de politie. Dezelfde kwetsbare personen komen in de verschillende ketens terug en deze ketens werken samen. Om deze reden moeten de ketens in samenhang bestudeerd worden.

Werkwijze

In dit project worden meldingen bij de politie, AM-OGGZ en MZWO, beoordelingen acute psychiatrie en de opvolging ervan bijeengebracht via een versleutelde individuele koppeling. Een panel van experts uit praktijk en beleid wordt ingericht, zodat zij signalen kunnen ophalen en betekenis kunnen geven aan de resultaten. Praktijk, beleid en onderzoek kunnen zo aan elkaar bijdragen. De inzichten dragen bij aan:

  • de samenwerking
  • heldere meldroutes
  • de identificering en oplossing van mogelijke tekortkomingen in de sluitende aanpak
  • de reactie op ontwikkelingen in de problematiek
Afbeelding

Het traject ‘Zicht op de doelgroep’ heeft als doel om beter vast te kunnen stellen wie de groep mensen met een psychische kwetsbaarheid met extra zorg- en ondersteuningsbehoeften zijn. 9 gemeenten hebben een proeftuin opgezet om dit traject uit te voeren. Daarbij kregen ze ondersteuning van het bureau PBLQ.

>Bekijk en lees meer hierover in de publicatie

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

In Amsterdam zijn verschillende vindplaatsen voor kwetsbare mensen met een extra behoefte aan ondersteuning. De groep die niet zelf een hulpvraag stelt wordt vaak door derden gemeld bij het Advies en Meldpunt OGGZ, Meldpunten Zorg en Woonoverlast of komt in beeld bij de politie. Deze meldingen variëren in urgentie, van meldingen waarbij direct een (psychiatrische) beoordeling nodig is, tot meldingen waarbij een opvolging in de wijk in de komende weken volstaat. De acute crisisketen psychiatrie en het Advies en Meldpunt OGGZ worden gevolgd met een monitor, maar deze monitoren zijn niet op elkaar aangesloten. Ook de Meldpunten Zorg en Woonoverlast zijn hier nog niet op aan gesloten. Daardoor is overlap in doelgroepen en de samenwerking niet inzichtelijk. Dezelfde kwetsbare personen komen in de verschillende ketens en bij de verschillende meldpunten terug, en de ketens werken samen en verwijzen naar elkaar. Het bestuderen van deze vindplaatsen en de daaropvolgende ketens in samenhang, is daarom nodig voor goed inzicht, zowel om de doelgroep in kaart te brengen, alsook om zicht te hebben op de samenwerking. Daarom worden in dit project meldingen bij politie, Advies en Meldpunt OGGZ, Meldpunten Zorg en Woonoverlast en beoordeling door de acute psychiatrie bij elkaar gebracht, via een versleutelde koppeling op individueel niveau. Het geeft inzicht in de aard en omvang van de groep personen met een (psychische) kwetsbaarheid die in beeld komt en de ontwikkelingen hierin, de routes via welke zij in beeld komen, en de zorg- en ondersteuning die hierop wordt ingezet. Door zowel politie als meldpunten te betrekken wordt ook inzicht verkregen in de samenwerking tussen zorg en veiligheid. Naast de data uit registratiesystemen wordt een panel van experts uit praktijk en beleid ingericht dat op basis van signalen uit het velden vragen formuleert aan de data, en duiding geeft aan de resultaten zodat praktijk, beleid en onderzoek elkaar voeden. De verkregen inzichten dragen bij aan het gezamenlijk vorm geven van een sluitende aanpak: een goede samenwerking tussen de verschillende partners, helderheid over meldroutes voor burgers en politie, identificeren en dichten van mogelijke hiaten in de sluitende aanpak, en reageren op ontwikkelingen in de aard en omvang van de problematiek.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638050616
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.A.S. de Wit
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Amsterdam