Mobiele menu

Anti-stigma campagne

Projectomschrijving

Stigma kan herstel in de weg staan. Om die reden kijken ervaringsdeskundigen van Leviaan kritisch naar de mogelijkheden om stigma van en over mensen met een kwetsbaarheid te verminderen.

Doel

Het doel is om mensen bewust te maken over stigma, stigma terug te dringen en kennis te delen door middel van trainingen en bruikbare tools voor Leviaan medewerkers en cliënten.

Werkwijze

Dat doen zij project- en campagne matig, met mensen uit alle lagen van de organisatie. Gedurende een half jaar besteden zij op diverse manieren aandacht aan begeleiding, communicatie en aan zelfstigma. Waar mogelijk betrekken zij naasten en buurtbewoners.

Resultaten

Stigma beïnvloedt ingrijpend de manier waarop mensen zichzelf zien en worden gezien. Om stigma te verminderen, heeft Leviaan een multidisciplinaire werkgroep opgericht met een ervaringsdeskundige als projectleider.

Het onderwerp is in korte tijd goed op de kaart gezet in alle lagen van de organisatie. Dit heeft geleid tot de volgende resultaten:

  • Het beleid is aangepast.
  • Informatie is behapbaar gebundeld en verspreid.
  • Er zijn trainingen gegeven aan medewerkers en cliënten.
  • Diverse media zijn ingezet met stigma als thema.

De samenwerking met verschillende disciplines zorgde voor een project dat zichzelf oversteeg. Mensen werden geïnspireerd, de wil om te veranderen is vergroot en er kwam echt gevoel bij kijken. Het verloop van medewerkers en de komst van nieuwe kennis en tools vraagt om een innig besef dat dit onderwerp nog lang niet is afgesloten. Er is een mooie aanzet gedaan en er wordt nu voor gezorgd dat het onder de aandacht blijft.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Projecten ervaringsdeskundigheid

Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit het Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen konden samen met professionals in ggz-instellingen of het sociaal domein subsidie aanvragen voor begeleiding en ondersteuning van (ex-)ggz-patiënten. De begeleiding en ondersteuning vindt op kleine schaal plaats in de gemeente, de buurt of een instelling.

Afbeelding

Verslagen


Eindverslag

Stigma is een krachtig negatief sociaal stempel. Het beïnvloedt ingrijpend de manier waarop mensen zichzelf zien en worden gezien.
Leviaan wil stigma bij cliënten, medewerkers en de omgeving verminderen. Hiervoor is een multidisciplinair werkgroep opgericht met een ervaringsdeskundige als projectleider.
Het onderwerp is in korte tijd goed op de kaart gezet in alle lagen van de organisatie. Zo is beleid aangepast, informatie behapbaar gebundeld en verspreid, zijn er trainingen gegeven aan medewerkers en cliënten en zijn diverse media vormen ingezet met stigma als thema. De samenwerking met verschillende disciplines zorgde voor een project dat zichzelf oversteeg. Mensen werden geïnspireerd, de wil om te veranderen vergrootte en er kwam echt gevoel bij kijken. Het verloop van medewerkers en de komst van nieuwe kennis en tools vraagt om een innig besef dat dit onderwerp nog lang niet is afgesloten. We hebben een mooie aanzet gedaan en gaan er nu voor zorgen dat het onder de aandacht blijft.

Samenvatting van de aanvraag

Binnen onze organisatie constateren we dat er meer gedaan kan worden om (zelf-)stigma te verminderen. Om deze reden willen we een campagne starten om dit onderwerp onder de aandacht te brengen en een cultuurverandering op gang te brengen. Het doel van de campagne is om mensen bewust te maken van de effecten van stigma, bevorderen van persoonlijk empowerment en het veranderen van de taal die door cliënten en medewerkers wordt gebruikt. Binnen onze organisatie is er veel winst te behalen op dit vlak, maar de middelen zijn beperkt. Er wordt wel een werkgroep samengesteld die gaat kijken hoe we ‘anti-stigma’ kunnen borgen in (personeels-)beleid en andere de werkafspraken. Dit zien wij echter niet voldoende, we willen meer focus leggen op bewustwording. Men moet meer met het onderwerp in aanraking komen. Met behulp van uw subsidie willen we diverse activiteiten organiseren om dit initiatief extra kracht bij te zetten. Zo willen we een stigma dag organiseren, diverse workshops voor onze cliënten, medewerkers, naasten en buurtgenoten en willen we een organisatie brede PR campagne opstarten. De werkgroep bestaat uit meerdere disciplines, waar ervaringsdeskundigen de kartrekkers zijn. De activiteiten worden geheel door ervaringsdeskundigen opgezet.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638019006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.M.R. Scheffer
Verantwoordelijke organisatie:
Leviaan

Contactgegevens projectleider

E-mailervaringsdeskundigen@leviaan.nl
Telefoon: 06 46 73 57 55

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in Hoorn, Purmerend en Zaanstad (regio Noord-Holland).