Mobiele menu

Actie-onderzoek Vangnetwerken. Naar duurzame innovatie en kennisdeling.

Projectomschrijving

Achtergrond

In het project ‘Vangnetwerken, sterke netwerken voor en met kwetsbare wijkbewoners’ wordt veel geleerd over de werking van de benadering van vangnetwerken. Op deze benadering richtte het onderzoek zich specifiek. De geleerde lessen over duurzame verspreiding zijn echter breder bruikbaar in het sociaal domein. Bij een vangnetwerk organiseert een groep van 15 of meer deelnemers in een wijkcentrum wekelijks activiteiten voor elkaar of voor de omringende wijk. Zij worden daarbij ondersteund door een sociaal werker. Het vangnetwerk biedt een veilige plek waar mensen met minder sterke sociale vaardigheden op een veilige manier sociale contacten kunnen aangaan. Deelnemers zetten hun talenten in en zijn betekenisvol voor elkaar.

Vangnetwerken richten zich op de kwetsbaarste zelfstandig wonende wijkbewoners, die naast hun
isolement te maken hebben met psychiatrische problemen, lichte verstandelijke beperkingen,
niet-aangeboren hersenletsel en verschillende psychosociale problemen. De methode werd in 2013 in
Rotterdam ontwikkeld.

Onderzoeksvraag en design

In de periode 2018-2020 boog een community of practice bestaande uit sociaal werkers van stichting ContourdeTwern zich op het beantwoorden van de vraag:

Hoe kan de methode vangnetwerken duurzaam worden verspreid en ingezet?

Het onderzoek is een exemplarisch handelingsonderzoek, een vorm van actie-onderzoek. Verschil met andere vormen van kwalitatief onderzoek is dat bij actie-onderzoek naast het streven naar kennisvermeerdering ook verbetering en verandering centraal staat

Resultaten

Het was al duidelijk dat het duurzaam verspreiden van een methode vraagt om betrokkenheid van
verschillende stakeholders. In het onderzoek is kennis opgedaan over hoe je deze betrokkenheid kan
bereiken. Het is daarbij van belang dat men zich verdiept in welke functie een methode voor hen heeft, aangezien de functie verschilt. Uiteraard streven alle stakeholders ernaar dat sociaal isolement bij wijkbewoners wordt verminderd (inzet van de methode vangnetwerken). Wat zij nodig hebben om daaraan bij te dragen is echter verschillend.

Wanneer aan alle functies ‘recht wordt gedaan’, is er een grotere kans dat de methode duurzaam verspreid wordt. Dat is in dit project gelukt. Door verschillende betrokken medewerkers van ContourdeTwern is een plan gemaakt dat in de komende tijd door de organisatie intern wordt uitgevoerd om de methode vangnetwerken verder te verspreiden. Er worden onder andere nieuwe vangnetwerken in de gemeente Dordrecht opgezet en professionals kunnen een E-Learning volgen. Het onderzoek heeft naast de opbrengsten voor ContourdeTwern ook kennis opgeleverd die breder bruikbaar is voor het duurzaam verspreiden van methoden in het sociaal domein.

Verslagen


Eindverslag

Dit actie-onderzoek was gericht op het duurzaam verspreiden van de methode vangnetwerken. Bij een vangnetwerk organiseert een groep van vijftien of meer deelnemers in een wijkcentrum wekelijks activiteiten Zij worden daarbij ondersteund door een sociaal werker. Deelnemers zetten hun talenten in en zijn betekenisvol voor elkaar.

In de periode 2018-2020 boog een community of practice bestaande uit sociaal werkers van stichting ContourdeTwern zich op het beantwoorden van de vraag:

Hoe kan de methode vangnetwerken duurzaam worden verspreid en ingezet?

We wisten al dat het duurzaam verspreiden van een methode vraagt om betrokkenheid van verschillende stakeholders. In het onderzoek is kennis opgedaan over hoe je deze betrokkenheid kan bereiken. Het is daarbij van belang dat je je verdiept in welke functie een methode voor hen heeft. Uiteraard streven alle stakeholders er naar dat sociaal isolement bij wijkbewoners wordt verminderd (inzet van de methode vangnetwerken). Maar wat zij nodig hebben om daaraan bij te dragen is verschillend.

Wanneer je aan alle functies ‘recht doet’, is er een grotere kans dat de methode duurzaam verspreid wordt. Dat is in dit project gelukt. Door verschillende betrokken medewerkers van ContourdeTwern is een plan is gemaakt dat in de komende tijd door de organisatie intern wordt uitgevoerd om de methode vangnetwerken verder te verspreiden.

Het onderzoek richtte zich specifiek op de methode vangnetwerken. De geleerde lessen over duurzame verspreiding zijn echter breder bruikbaar in het sociaal domein.

Samenvatting van de aanvraag

De methode Vangnetwerken richt zich op het bieden van wijkgericht onderling steunnetwerk, gericht op mensen in een sociaal isolement. Dit heeft een preventieve werking op verward gedrag. In het ons project: Vangnetwerken, sterke netwerken voor en met kwetsbare wijkbewoners ontwikkelen wij twee Vangnetwerken in de gemeente Tilburg. Daarnaast is een Community of Practice (CoP) opgericht, waaraan 16 sociaal werkers deelnemen, teneinde de kennis over de werkzame factoren van de methode te verdiepen en verbreden. Inmiddels wordt helder dat de 'kern' van de methode Vangnetwerken breed toepasbaar is voor sociaal werkers. De deelnemers aan de CoP willen middels een uit te voeren actie onderzoek inzetten op de volgende punten, waardoor de impact van het project kan worden vergroot: 1 Onderzoeken hoe de deelnemers van de CoP de kennis die zij hebben opgedaan en de praktijkversterking die hiermee is gerealiseerd, kunnen verspreiden naar collega's binnen en buiten de organisatie. 2 Onderzoeken hoe het innovatieproces dat tijdens het project is ingezet, na de projectperiode kan worden voortgezet 3 Onderzoeken of het wenselijk is en wat er voor nodig is voor 1 of meerdere deelnemers aan de CoP om nieuwe Vangnetwerken te ontwikkelen

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
6380130091
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.Sc. J. Zwijnenburg
Verantwoordelijke organisatie:
ContourdeTwern