Mobiele menu

Aanpak voor personen met verward gedrag in Flevoland - Inbedding, borging en verbinding

Projectomschrijving

De bemoeizorgketen in Flevoland heeft in de periode van 2017 - 2019 een verbeterslag gemaakt in de aanpak voor personen met verward gedrag. Er is een specifiekere focus gekomen op “verwardheid”, wat zich heeft geuit in talrijke projecten en initiatieven. Centraal hierbij stond het Regionaal Plan van Aanpak “Personen met verward gedrag” (project Regionaal plan van aanpak project 'personen met verward gedrag' Flevoland).

Doelen

Het gewenste eindpunt van dit project is regionale borging van de goed werkende aanpak voor personen met verward gedrag in Flevoland, zodat deze na afloop van dit project voortgezet kunnen worden. Om deze doelstelling te bereiken zullen de volgende vijf activiteiten ondernomen worden in de periode van 2020-2021:

  1. Het opstellen van een nieuw gezamenlijk uitvoeringsplan voor de periode van 2020-2021;
  2. Het versterken van de ketenregie door het aanstellen van een nieuwe projectleider;
  3. Het versterken van de samenhang en organisatorische inbedding van de aanpak verward gedrag in de bemoeizorgketen door het starten van een projectgroep “verward” als onderdeel van de stuurgroep OGGz;
  4. Het uitvoeren van 7 nieuwe deelprojecten die voortvloeien uit de bestaande aanpak, gericht op ófwel het geven van invulling aan witte vlekken, ófwel doorontwikkeling van goed werkende elementen zodat deze geborgd kunnen worden;
  5. Het zoeken van aansluiting bij bestaande samenwerkingsverbanden en projecten in de regio.

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Afbeelding

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De bemoeizorgketen in Flevoland heeft in de periode van 2017 - 2019 een verbeterslag gemaakt in de aanpak voor personen met verward gedrag. Er is een specifiekere focus gekomen op “verwardheid”, wat zich heeft geuit in talrijke projecten en initiatieven. Centraal hierbij stond het Regionaal Plan van Aanpak “Personen met verward gedrag” (ZonMw project 638020017), wat ten doel had om het aantal politiemeldingen te verminderen en ervoor te zorgen dat mensen niet bij de politie terecht komen, maar bij de juiste ondersteuning met indien nodig passend vervoer. In 2018 nam het aantal E33 meldingen in Flevoland voor het eerst sinds 2011 licht af. Sindsdien blijft het aantal E33 meldingen in Flevoland redelijk stabiel. De inspanningen vanuit de regio om tot een sluitende aanpak verward te komen lijken een positief effect te hebben. Het gewenste eindpunt van dit project is regionale borging van de goed werkende aanpak voor personen met verward gedrag in Flevoland, zodat deze na afloop van dit project gecontinueerd kan worden. Om deze doelstelling te bereiken zullen de volgende vijf activiteiten ondernomen worden in de periode van 2020-2021: 1. Het opstellen van een nieuw gezamenlijk uitvoeringsplan voor de periode van 2020-2021; 2. Het versterken van de ketenregie door het aanstellen van een nieuwe projectleider Verward; 3. Het versterken van de samenhang en organisatorische inbedding van de aanpak verward in de bemoeizorgketen door het starten van een projectgroep “verward” als onderdeel van de stuurgroep OGGz; 4. Het uitvoeren van zeven nieuwe deelprojecten die voortvloeien uit de bestaande aanpak, gericht op ófwel het geven van invulling aan witte vlekken, ófwel doorontwikkeling van goed werkende elementen zodat deze geborgd kunnen worden; 5. Het zoeken van aansluiting bij bestaande samenwerkingsverbanden en projecten in de regio.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638018006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. Veldt
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Almere