Ieder jaar raken er in Nederland ongeveer 200.000 mensen verslaafd. Toch raakt lang niet iedereen verslaafd. Hoe kan worden tegengegaan dat iemand van een enkele keer gebruiken over gaat tot misbruik en verslaving? En hoe kan, als die stap eenmaal is gemaakt, worden voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat en er uiteindelijk een (chronische) verslaving ontstaat? Daar wordt veel onderzoek naar gedaan.

Andere relevante ZonMw-thema's

Contact

Lisanne Hogema

Lisanne Hogema

Verslaving | ERANID | Actieprogramma Verward Gedrag

+31 70 349 54 78
ggz@zonmw.nl

Uitgelicht

ZonMw participeert in groot verslavingscongres Lisbon Addictions 2019

ZonMw bij Lisbon Addictions 2019

Eind oktober kwamen meer dan 1300 onderzoekers, beleidsmakers en hulpverleners die in hun werk op enigerlei wijze betrokken zijn bij verslaving bij elkaar in Lissabon. Daar presenteerden 6 van de 7 hoofdonderzoekers vanuit het ERANID-programma hun resultaten tot nu toe.

Lees meer

Middelengebruik en verslaving bij mensen met een lvb

De handreiking van de Academische Werkplaats Kajak biedt specifieke methodieken en interventies om middelengebruik en verslavingsproblematiek bij jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking te signaleren, bespreekbaar te maken, in kaart te brengen en te behandelen.

Download de handreiking

Handreiking voor behandeling GHB-verslaving

Om terugval in GHB-gebruik te voorkomen is een systematische behandelstrategie ontwikkeld. Dit heeft geleid tot een handreiking voor behandeling.

Lees meer in het nieuwsbericht

Online zelftest: ben ik gameverslaafd?

Gamen is een gebruikelijke tijdsbesteding geworden – een leuke hobby. Soms is die hobby verslavend. Sinds 2012 kunnen jongeren via een zelftest nagaan of dat bij hen het geval is. Tony van Rooij paste de test aan op basis van nieuwe inzichten.

Lees meer in mediator 38

Europese samenwerking

Het internationale samenwerkingsverband European Research Area Network on Illicit Drugs (ERANID) richt zich op het toegankelijk maken van bestaande kennis  op het gebied van drugsgebruik en het uitzetten van onderzoek op gebieden waar nieuwe kennis nodig is.

ERANID
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website