Ieder jaar raken er in Nederland ongeveer 200.000 mensen verslaafd. Toch raakt lang niet iedereen verslaafd. Hoe kan worden tegengegaan dat iemand van een enkele keer gebruiken over gaat tot misbruik en verslaving? En hoe kan, als die stap eenmaal is gemaakt, worden voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat en er uiteindelijk een (chronische) verslaving ontstaat? Daar wordt veel onderzoek naar gedaan.

Uitgelicht

Grootschalig Europees onderzoek naar herstel bij drugsverslaving

In januari 2018 is een grootschalig Europees onderzoek gestart naar mensen in herstel van een drugsverslaving. Onderzoekers van Universiteit Gent, Hogeschool Gent, Universiteit Tilburg, Nederlands wetenschappelijk instituut IVO en de Britse Sheffield Hallam University werken aan een beter begrip van het herstelproces van mensen met een verslaving. Het is voor het eerst dat er op zo’n grote schaal onderzoek wordt gedaan naar herstel bij drugsverslaving.

Lees meer over dit project

Europees onderzoek naar drugsgebruik

Het internationale samenwerkingsverband ERANID (European Research Area Network on Illicit Drugs) richt zich op het toegankelijk maken van bestaande kennis  op het gebied van drugsgebruik en het uitzetten van onderzoek op gebieden waar nieuwe kennis nodig is. In ERANID werken verschillende wetenschappelijke disciplines en diverse landen samen. ZonMw is namens Nederland één van de partners in het samenwerkingsverband en coördineert het traject.

ERANID

Hulp voor professionals bij inzet preventieve interventies

www.meerbereikmetpreventie.nl biedt professionals hulp in de inzet van preventieve interventies bij psychische klachten en schadelijk middelengebruik.

Onderzoek naar verslaving

Het programma Risicogedrag en Afhankelijkheid heeft kennis opgeleverd over mechanismes die een rol spelen bij verslaafd worden en blijven. De resultaten zijn de basis zijn voor nieuwe wetenschappelijk bewezen interventies in de verslavingszorg en voor de preventie van verslaving.

programma Risicogedrag en Afhankelijkheid

Projecten

Contact

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website