De gevolgen van een depressie voor de kwaliteit van leven, werk en relaties zijn enorm. Door een depressie eerder te herkennen en vroeger in te grijpen, kan erger worden voorkomen. Daarom financiert ZonMw projecten uiteenlopend van preventie tot vroege herkenning tot gepersonaliseerde zorg.

Terugvalpreventie voor depressies

Portretfoto

Claudi Bockting ontwikkelde Preventieve Cognitieve Training (PCT) voor depressies: ‘Het is niet klaar als iemand weer is opgeknapt’.

Lees het Mediator artikel

Zorgstandaard als gids voor goede zorg bij depressie

Depressieve stoornissen komen veel voor. Bijna 19% van de Nederlanders krijgt er ooit mee te maken. Hun dagelijks functioneren wordt erdoor beperkt en het zorgt voor hoge maatschappelijke kosten. Om de kwaliteit van zorg en ondersteuning bij depressieve stoornissen verder te verbeteren hebben professionals, patiënten en naasten de Zorgstandaard Depressieve stoornissen ontwikkeld in opdracht van het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz.

Zorgstandaard Depressieve stoornissen

Langlopend depressie onderzoek

Uitgelicht

Even bijpraten met Dominique Maciejwski

Uit eerder onderzoek blijkt dat 1 op de 2 kinderen met ouders die stemmingsstoornissen hebben, dit zelf ook ontwikkelen. Waarom gebeurt dit bij 1 op de 2 kinderen juist niet? In het MARIO-project worden deze veerkracht factoren onderzocht om tot een preventieve interventie te komen.

Interview met Dominique

Preventie bij beginnende psychiatrische klachten

Hoe bereik je jongeren met beginnende psychische klachten en win je hun vertrouwen? In haar blog vertelt dr. Dorien Nieman hoe de @Ease inloopcentra en de eHeadspace Generation Next interactieve website jongeren bereiken we voordat ze ernstig ziek worden.

Blog Dorien Nieman

Jongeren en jeugd

Geneesmiddelen

Persoonsgebonden subsidies voor onderzoek

Mogelijk nieuwe therapie voor depressie na jeugdtrauma

Wie een jeugdtrauma doormaakt, heeft een grotere kans op depressies op latere leeftijd. Veranderingen van ons erfelijk materiaal (het DNA) als gevolg van een jeugdtrauma, blijkt daarmee te maken te hebben. Het UMC Utrecht Hersencentrum start een onderzoek om te kijken of deze veranderingen aan het DNA ook een manier kan zijn om te behandelen. In dit filmpje vertelt drs. G. de Lange over haar project.

Bekijk het filmpje

Praten of pillen? Bij welke behandeling heeft een depressieve patiënt het meest baat?

Die vraag wil Lynn Bosschloo per individuele patiënt kunnen beantwoorden. Zij gebruikt innovatieve statistische technieken om verschillen in de symptomen van patiënten in kaart te brengen. Voor haar onderzoek heeft ze een veni-subsidie gekregen.

Bekijk de video van Lynn Bosschloo

Overzicht depressieprojecten

In oktober 2016 zijn alle door ZonMw gefinancierde lopende en sinds 2012 afgeronde projecten over depressie en depressiepreventie in kaart gebracht.

download het overzicht

MINDblue

MINDblue is hét platform om jouw ervaring met depressie te delen en voor betrouwbare informatie. Waar vind je hulp? Wat kun je zelf doen? MINDblue groeit de komende tijd uit tot een landelijke community voor iedereen die ervaring heeft met depressies, hun naasten en voor behandelaars en onderzoekers

website MINDblue

Contact

Portretfoto Marloes van der Maas

Marloes van der Maas

Onderzoeksprogramma ggz | aanpassingsstoornissen

Telefoonnummer+31 70 349 54 70
E-mailadresggz@zonmw.nl
Portretfoto Tamara Adonis

Tamara Adonis

Onderzoeksprogramma ggz | Zorg voor Vluchtelingen

Telefoonnummer+31 70 349 54 70
E-mailadresggz@zonmw.nl
Portretfoto Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Onderzoeksprogramma ggz | internationaal | hersenonderzoek

Telefoonnummer+31 70 349 54 70
E-mailadresggz@zonmw.nl
Julia van Os

Julia van Os

Preventieprogramma

Telefoonnummer+31 70 349 52 07
E-mailadresos@zonmw.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen en resultaten? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief Geestelijke Gezondheid.

Aanmelden
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website