Binnen verschillende ZonMw-progamma's wordt onderzoek gedaan naar depressie. Hieronder vindt u een overzicht van de projecten.

Langlopend depressie onderzoek

3 projecten hebben een startsubsidie gekregen voor langlopend onderzoek om de herkenning en behandeling van depressie bij jonge vrouwen en adolescenten te verbeteren. Deze projecten zijn in december 2016 gestart en leveren onder andere kennissyntheses op.

Praten of pillen? Bij welke behandeling heeft een depressieve patiënt het meest baat?

Die vraag wil Lynn Bosschloo per individuele patiënt kunnen beantwoorden. Zij gebruikt innovatieve statistische technieken om verschillen in de symptomen van patiënten in kaart te brengen. Voor haar onderzoek heeft ze een veni-subsidie gekregen.

Bekijk de video van Lynn Bosschloo

Mogelijk nieuwe therapie voor depressie na jeugdtrauma

Wie een jeugdtrauma doormaakt, heeft een grotere kans op depressies op latere leeftijd. Veranderingen van ons erfelijk materiaal (het DNA) als gevolg van een jeugdtrauma, blijkt daarmee te maken te hebben. Het UMC Utrecht Hersencentrum start een onderzoek om te kijken of deze veranderingen aan het DNA ook een manier kan zijn om te behandelen. In dit filmpje vertelt drs. G. de Lange over haar project.

Bekijk het filmpje

Overzicht depressieprojecten

In oktober 2016 zijn alle door ZonMw gefinancierde lopende en sinds 2012 afgeronde projecten over depressie en depressiepreventie in kaart gebracht.

download het overzicht
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website