ZonMw tijdlijn Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen nl-nl Thu, 09 Jul 2020 06:58:47 +0200 Thu, 09 Jul 2020 06:58:47 +0200 TYPO3 news-5921 Wed, 08 Jul 2020 15:03:37 +0200 Tussen persoonlijke ervaringen en professionele eisen https://depsychiater.nl/jaargangen/2020/4-jun/tussen-persoonlijke-ervaringen-en-professionele-eisen.html Kinder- en jeugdpsychiater prof. dr. Robert Vermeiren interviewt Marjo Boer, bestuurslid van de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd) over het ZonMw-project Ontwikkelen kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigen binnen de GGZ. Zo vraagt Vermeiren of beroepseisen en protocollen niet met de unieke ervaringskennis wringen. news-5902 Mon, 06 Jul 2020 13:01:54 +0200 Zelfmoordpreventie bereikbaar via nummer 113 en gratis 0800-0113 https://www.ggznieuws.nl/zelfmoordpreventie-bereikbaar-via-nummer-113-en-gratis-0800-0113/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=zelfmoordpreventie_bereikbaar_via_nummer_113_en_gratis_0800_0113_ggzp&utm_term=2020-07-06 Vorig jaar werd duidelijk dat er veel verwarring bestond over wat het juiste nummer is van 113Zelfmoordpreventie. Er werden op initiatief van staatssecretaris Blokhuis voorbereidingen getroffen en eind te maken aan deze verwarring. Zelfmoordpreventie 113 is vanaf nu ook bereikbaar via nummer 113 en het gratis nummer 0800-0113. news-5645 Fri, 01 May 2020 11:58:23 +0200 Subsidieoproep ‘Inbedding, borging en verbinding’ sluit binnenkort https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieoproep-inbedding-borging-en-verbinding-sluit-binnenkort/ De deadline voor het indienen van subsidieaanvragen voor de subsidieoproep ‘Inbedding, borging en verbinding’ nadert snel. Tot dinsdag 12 mei 2020 14.00 uur kunt u een subsidieaanvraag indienen. Achtergrond

In het laatste jaar van het actieprogramma werken we toe naar inbedding, borging en verbinding van een goedwerkende aanpak voor mensen met verward gedrag. Het doel van deze subsidieoproep is daarom het inbedden en borgen van een goedwerkende aanpak voor mensen met verward gedrag, op praktisch en bestuurlijk niveau. Daarnaast is het doel om regio’s aansluiting te laten zoeken bij de landelijke programma’s die raken aan het thema verward gedrag.

Doel subsidieoproep

De subsidieoproep inbedding, borging en verbinding is een subsidieoproep op uitnodiging voor de 23 regio’s, zoals ingericht door het Schakelteam Personen met Verward Gedrag. Per regio is eenmalig budget van maximaal 150.000 euro vrijgemaakt. Het doel van deze subsidieoproep is (verder) inbedden en borgen van een goedwerkende aanpak voor mensen met verward gedrag én om aansluiting te zoeken bij de landelijke programma’s die raken aan het thema verward gedrag.

In een eerdere subsidieronde zijn 2 projecten gestart:
•    Bestuurlijke aansturing Zorg en Veiligheid in Gelderland-Midden (uitgevoerd door VGGM).
•    Drentse aanpak personen met verward gedrag – actieplan 2020 voor inbedding, borging en verbinding in Drenthe (uitgevoerd door GGZ Denthe).

Nieuwe subsidieronde

Het is begrijpelijk dat vanwege de omstandigheden rondom het coronavirus bepaalde administratieve zaken moesten worden uitgesteld. Daarom zijn alle subsidieoproepen met een deadline tussen 17 maart tot en met 30 april met 2 maanden verlengd. Mocht de nieuwe deadline van deze subsidieronde toch te vroeg komen, dan heeft u na de zomer nog een mogelijkheid. Dan wordt er een nieuwe subsidieoproep opengesteld met als deadline dinsdag 15 september 2020 om 14.00 uur.

Meer informatie

]]>
news-5578 Wed, 15 Apr 2020 18:15:06 +0200 2 landelijke projectlijnen Beschermd Thuis van start https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/2-landelijke-projectlijnen-beschermd-thuis-van-start/ Binnenkort starten 2 landelijke projectlijnen binnen het ZonMw-programma Beschermd Thuis. Het landelijk platform MIND start in samenwerking met werkplaats COMO de Vliegende Brigade Ervaringsdeskundigheid. Samen Sterk Zonder Stigma start het project Welkome Wijk. Vliegende Brigade Ervaringsdeskundigheid

De Vliegende Brigade Ervaringsdeskundigheid is in eerste instantie gericht op ervaringskennis in beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Het doel is om gemeenten, cliënten- en naastenorganisaties en andere relevante  organisaties te ondersteunen als het gaat om de inzet van ervaringskennis en van ervaringsdeskundigheid.

Ondersteuning met expertise

De ondersteuning zal zowel gevraagd als ongevraagd aangeboden worden. Daarnaast wordt een flexibele schil ingericht met onafhankelijke adviseurs met verschillende achtergronden, competenties en specifieke expertises. Organisaties die hier gebruik van willen maken kunnen hiervoor vouchers aanvragen bij ZonMw. Het project gaat op korte termijn van start.

Welkome Wijk

Het project Welkome Wijk is gericht op het verbeteren van sociale inclusie in wijken in de context van ambulantisering waarbij mensen met een zorgvraag steeds meer zelfstandig wonen. Behalve Samen Sterk zonder Stigma maken ook Trimbos-instituut, Movisie, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Arnhem en Nijmegen onderdeel uit van het samenwerkingsverband.
Binnen dit project worden in twee wijken van vier gemeenten bewustwordingsbijeenkomsten georganiseerd voor bewoners, professionals en vrijwilligers.

Doelgroep en borging

Het gekoppelde onderzoek richt zich onder meer op de werkzame elementen, verbreding van de doelgroep en op de borging van de aanpak. Er wordt bijvoorbeeld een training opgezet voor lokale ervaringsdeskundigen en gespreksleiders. Ook wordt een plan gemaakt om de activiteiten na de projectperiode voort te zetten. Daarnaast worden gemeentes geadviseerd over langdurig aandacht voor acceptatie in de wijk. De opgedane kennis wordt voor alle gemeentes beschikbaar gesteld en verspreid op o.a. kennisdelingsbijeenkomsten.

Beschermd Thuis

Het ZonMw-programma Beschermd Thuis draagt bij aan de Meerjarenagenda Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang door zich te richten op begeleiding en ondersteuning in 'gewone' woningen en wijken. Dit gebeurt bij voorkeur in de eigen sociale omgeving van mensen en is gericht op herstel en zelfredzaamheid. Naast deze landelijke projecten zijn een groot deel vande regio’s  in Nederland gestart met een project waarbij ze regionale plannen uitvoeren op het gebied van beschermd wonen en/of maatschappelijke opvang. De overige regio’s  kunnen doorlopend een subsidieaanvraag indienen voor de Uitvoering regionale plannen Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang.

Meer informatie

 

 

 

 

]]>
news-5559 Fri, 10 Apr 2020 15:30:03 +0200 Start eerste creatieve oplossingen voor aanpak coronavirus (COVID-19) https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/start-eerste-creatieve-oplossingen-voor-aanpak-coronavirus-covid-19/ Van de vele ingediende creatieve oplossingen voor de aanpak van het coronavirus (COVID-19) kunnen de eerste 18 projecten van start. Dat worden er binnenkort meer, want er zijn overweldigend veel ideeën ingediend die allemaal zorgvuldig beoordeeld worden. Met het toekennen van deze ideeën, is er nog ongeveer €490.000,- budget beschikbaar. De komende tijd wordt wekelijks bekend gemaakt welke projecten er van start gaan. 18 projecten kunnen beginnen

Tot nu toe zijn er 2 beoordelingsvergaderingen geweest waarin de eerste 53 projecten zijn beoordeeld. 18 creatieve oplossingen voor de aanpak van het coronavirus (COVID-19) hebben een financiële impuls toegekend gekregen. Alleen projecten die zowel op kwaliteit als relevantie positief beoordeeld worden, ontvangen een financiële impuls. .

Variatie aan creatieve oplossingen coronavirus (COVID-19)

De regeling is bedoeld om creatieve oplossingen te bieden voor de zorg en voor kwetsbare groepen in de samenleving. “De variatie aan oplossingen die we hebben ontvangen is enorm”, vertelt projectmanager Alice Lamain. De projecten die van start gaan bieden oplossingen voor een verscheidenheid aan doelgroepen die momenteel worden geraakt door de coronacrisis. “Van mentale ondersteuning voor zorgprofessionals tot een leefstijlapp voor mensen met een licht verstandelijke beperking tot  het te lijf gaan van eenzaamheid met behulp van video-oplossing die breed beschikbaar wordt gesteld.”

Wilt u meer informatie over de gehonoreerde projecten? Bekijk dan hier het overzicht.

Meer oplossingen binnenkort van start

Er zijn meer dan 100 creatieve oplossingen ingediend die nog beoordeeld moeten worden. Dagelijks komen er nog eens gemiddeld 30 offerteformulieren binnen. Vanwege het overweldigende aantal ingediende aanvragen sluit de regeling op zondag 12 april 2020 om 23.59 uur. De verwachting is dat ZonMw rond de 250 aanvragen ontvangt. Daarvan kunnen 46 tot 93 creatieve oplossingen voor de aanpak van het coronavirus (COVID-19) een financiële impuls krijgen.

Meer informatie

 

]]>
news-5539 Tue, 31 Mar 2020 09:44:00 +0200 Richtlijn GGZ en COVID-19 (corona) https://akwaggz.nl/richtlijn-ggz-en-covid-19-corona/ De geestelijke gezondheidszorg heeft een eigen specifieke richtlijn GGZ en COVID-19 om de verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) onder patiënten en zorgprofessionals in de ggz zoveel mogelijk te voorkomen. Deze richtlijn is opgesteld in nauwe samenwerking tussen de NVvP, LVVP, NVP, NIP, P3NL, V&VN en GGZ Nederland. news-5484 Tue, 24 Mar 2020 14:30:00 +0100 Nieuwe deadlines subsidierondes Actieprogramma Verward Gedrag https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-deadlines-subsidierondes-actieprogramma-verward-gedrag/ De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor het proces rondom de subsidieaanvragen van ZonMw. Wij hechten er aan om iedereen dezelfde kans te geven voor het indienen van aanvragen, het doen van onderzoek of mee te werken in commissies of als referent aan onze rondes. Daarom is besloten om de deadlines van de subsidierondes van het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag 2 maanden te verschuiven. Subsidierondes

Het actieprogramma heeft 3 subsidierondes met een oorspronkelijke deadline in maart uitgesteld. De subsidierondes zijn inmiddels aangepast en met het juiste tijdpad op de website van ZonMw gepubliceerd. Het gaat om de volgende 3 subsidierondes met de volgende nieuwe deadlines:

Het uitstellen van de deadline betekent dat ook het tijdpad van de subsidieronde is verschoven. Voor het aangepaste tijdpad verwijzen we u graag naar de betreffende subsidieoproep.

ProjectNet

Aanvragen dient u in via ProjectNet, het elektronische indiensysteem van ZonMw. Ook als u reeds een aanvraag heeft ingediend verzoeken wij u deze opnieuw in te dienen, zodat alle uitgewerkte subsidieaanvragen op de juiste plek binnenkomen in ons systeem. Wanneer u reeds een aanvraag heeft ingediend ontvangt u hierover ook een persoonlijk bericht.

Meer informatie

We begrijpen dat deze situatie lastig kan zijn voor iedereen en hopen met deze aanpassing de druk enigszins te verlichten. Meer informatie en nieuws over aanpassingen aan de werkwijze van ZonMw vanwege het coronavirus (COVID-19) kunt u vinden op www.zonmw.nl/coronavirus.

Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via avg@zonmw.nl of 070 349 54 70. 

]]>
news-5424 Tue, 10 Mar 2020 10:10:37 +0100 Meer zelfvertrouwen en juiste hulp dankzij de Hulpkaart https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/meer-zelfvertrouwen-en-juiste-hulp-dankzij-de-hulpkaart/ De Hulpkaart voor mensen met onbegrepen gedrag helpt politie, hulpverleners en omstanders om direct datgene te doen wat nodig is en helpt. Lees het interview waarin een Hulpkaarthoudster vertelt wat zij aan de kaart heeft. Mijn naam is Alexandra (dit is niet mijn echte naam). Ik ben een vrouw van 48 jaar oud. Ik heb een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

Hoe lang maak je gebruik van een Hulpkaart?

'Ik gebruik de Hulpkaart inmiddels 1 jaar.'

Waarom heb je een Hulpkaart?

'Ik heb een Hulpkaart omdat ik door mijn psychische aandoening (een dissociatieve identiteitsstoornis, DIS) terugkerende periodes heb waarin ik erg ontregeld raak. Ik raak dan erg angstig en in de war. Deze verwarring heeft ook effect op mijn directe omgeving, ook daar ontstaat verwarring en stress. Deze situatie kan vervolgens erg uit de hand lopen, wat nadelig is voor alle partijen.'

Hoe helpt de hulpkaart je?

'De Hulpkaart helpt me op verschillende manieren. 

Ten eerste vind ik het een grote geruststelling dat ik deze kaart heb en dat ik hem in geval van nood aan anderen kan overhandigen. Dat geeft me meer zelfvertrouwen waardoor ik minder bang ben om openbare ruimtes te betreden en met mensen om te gaan. Ik weet dat als het uit de hand dreigt te lopen dat ik dan mij kaart kan overhandigen waarna diegene vervolgens mijn man kan bellen. Reizen met de bus gaat nu bijvoorbeeld makkelijker.

Ten tweede is het een groot voordeel dat ik dankzij mijn Hulpkaart medische hulp durf te zoeken. Voorheen durfde ik bijvoorbeeld niet naar een fysiotherapeut of (huis)arts te gaan. Nu geef ik bij het eerste contact mijn kaart en bespreek met de betreffende persoon welke aandoening ik heb en hoe die aandoening invloed heeft op de betreffende situatie. Op deze manier voorkom ik dat mijn lichamelijke klachten onbehandeld blijven en verergeren.'

Kun je een voorbeeld noemen van toen je de Hulpkaart goed hebt kunnen gebruiken toen je hem bij je had?

'Ik liep al ruim 3,5 jaar met een ontstoken achillespees en kon nog maar hele kleine stukjes lopen zonder pijn. Ik kwam dan ook niet veel meer buiten. Dankzij mijn Hulpkaart heb ik de stap kunnen zetten naar een fysiotherapeut. Zij weet nu vanaf het begin al dat ik DIS heb en hoe dat mijn klachten en het contact beïnvloedt. Daardoor heeft de fysiotherapeut haar behandeling aangepast aan mijn wensen en kunnen. Langzaamaan wordt mijn achillespees beter, ik kan nu al weer wat langer lopen en ik heb minder pijn.

Een ander voorbeeld: Ik moest naar de UWV-arts voor controle/onderzoek. Dat zijn voor mij contacten die mij erg kunnen ontregelen, waardoor ik vaak ‘dichtklap’ en mijn klachten niet kan benoemen. Door het overhandigen van mijn Hulpkaart kon ik met hem in gesprek gaan over mijn problematiek. Dat gaf voor hem meer duidelijkheid en voor mij meer rust. Het gesprek verliep daarna rustiger en makkelijker.'

Kun je een voorbeeld noemen van toen je de Hulpkaart goed had kunnen gebruiken toen je er nog geen had?

'Ja, in het jaar voordat ik de hulpkaart had heb ik een ernstige crisis doorgemaakt. Mijn verwarring en angst waren zo groot dat ook mensen in mijn omgeving niet meer wisten hoe ze op mij moesten reageren en hoe ze mij nog konden bereiken en helpen. Zelfs professionele hulpverleners gaven het uiteindelijk op en stuurden mij weg. Ik kwam helemaal alleen te staan in mijn grote nood. Ik was niet in staat om uit te leggen wat ik mankeerde. Ik durfde ook geen hulp meer te vragen en wees iedereen af. In die crisis zou de Hulpkaart een uitkomst zijn geweest. Juist toen ik het zelf niet meer kon aangeven zou het fijn geweest zijn als mijn Hulpkaart voor mij had kunnen ‘spreken’. De situatie zou dan hoogstwaarschijnlijk niet zo enorm uit de hand hebben hoeven lopen. Ik had dan toch de juiste hulp hebben kunnen krijgen omdat dat in mijn Hulpkaart beschreven staat.'

Vind je dat meer mensen een Hulpkaart zouden moeten hebben? Zo ja, waarom?

'Ja, ik vind zeker dat meer mensen een Hulpkaart zouden kunnen gebruiken. Het geeft je de mogelijkheid om je klachten en wensen op papier te zetten tijdens een periode waarin je je beter voelt en je jezelf beter kunt verwoorden. Wanneer je dan in een situatie komt waarin je geen woorden meer hebt, spreekt de Hulpkaart voor je en kunnen anderen jou beter helpen. Daardoor kan een crisis waarschijnlijk voorkomen worden, of eerder verholpen worden, De kaart kan je op die manier veel rust en zelfvertrouwen geven. Ik kan het echt aanraden!'

Wat zou je zelf nog willen zeggen / wat vind jij nog belangrijk om te vertellen?

'Mijn psychische aandoening maakt het voor mij heel moeilijk om mee te doen in de maatschappij. Met de Hulpkaart durf ik me beter onder de mensen te begeven. Ik heb nog steeds angst voor sociale contacten, maar niet meer zo erg als toen ik de Hulpkaart niet had. En dat maakt mijn leven een stuk makkelijker en rustiger!

Ook voor mijn man is het een geruststelling dat ik altijd mijn Hulpkaart bij mij draag. Hij weet dat ik, als ik in nood ben of verward, mijn Hulpkaart aan iemand kan geven en dat diegene hem dan kan bellen zodat hij naar mij toe kan komen om mij te helpen. Deze wetenschap maakt dat hij zich minder ongerust hoeft te maken wanneer hij niet bij mij is.'

Meer informatie

 

]]>
news-5417 Mon, 09 Mar 2020 08:51:44 +0100 Kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigen gaat van start https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/kwaliteitssysteem-voor-ervaringsdeskundigen-gaat-van-start/ In opdracht van VWS heeft ZonMw geld vrij gemaakt voor het ontwikkelen van een nieuw kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigen. Doel hiervan is om de komende jaren ervaringsdeskundigheid verder te professionaliseren. Het is een historische mijlpaal omdat Nederland internationaal gezien het eerste land is waar ervaringsdeskundigheid wordt geprofessionaliseerd als relevant onderdeel in de ggz. Bovendien wordt het kwaliteitssysteem door de beroepsgroep zelf geleid. Waarom een kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigheid? 

Doel is om te komen tot een kwaliteitssysteem, gericht op professionalisering en borging van de kwaliteit van het beroepsmatig inzetten van ervaringsdeskundigheid binnen de ggz. En voor ervaringsdeskundigen die in zelfregiecentra, herstelacademies, teams voor ervaringsdeskundigen, wijkteams en in andere zorgcontexten aan het werk zijn. Het resultaat is onder andere: een beroepsstandaard, een register, een kwaliteitsstandaard en landelijke leerplannen van MBO-2 tot HBO masterniveau. 

Samenwerkende organisaties

De projectuitvoering ligt in handen van het URC consortium, bestaande uit de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd), het Trimbos-instituut, Kenniscentrum Phrenos en hogeschool Windesheim. Daarnaast wordt samengewerkt met andere partijen die te maken hebben met ervaringsdeskundigheid zoals begeleidend wonen. 

Meer informatie

]]>
news-5063 Thu, 19 Dec 2019 07:44:06 +0100 Ex-cliënten helpen cliënten https://publicaties.zonmw.nl/voor-elkaar/voor-elkaar-e-magazine-1/ervaringsdeskundigen-in-de-ggz/ Bij instellingen binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn steeds meer ex-cliënten werkzaam als ervaringsdeskundige. Dat kan als een soort maatje, maar ook als volwaardig begeleider. Het project ‘Inzet Ervaringsdeskundige in de Praktijk’ bood de mogelijkheid om ook bij vrijgevestigde hulpverleners een jaar lang ervaringsdeskundigen in te zetten. news-4961 Mon, 02 Dec 2019 07:50:01 +0100 Voorbij de verwarring https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/voorbij-de-verwarring/ Wat werkt bij mensen die kwetsbaar zijn en zich soms verward gedragen? Houdt die vraag jou bezig? Kom dan naar Voorbij de verwarring. Met meer dan 50 workshops, trainingen en activiteiten. En veel praktijkvoorbeelden en inspirerende persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen, familieleden en hulpverleners, waaronder het verhaal van pianiste Iris Hond. Zij heeft het leven op straat zelf ervaren en sluit met haar verhaal en muziek de dag af. Inspirerende oplossingen

Tijdens deze praktijkdag ontdekken we wat werkt rond kwetsbare mensen en delen we de lessen van talloze mooie initiatieven. Neem respijthuis Frits in Baarle-Nassau, een huis dat ruimte biedt aan kwetsbare mensen. Zij kunnen hier tijdelijk wonen en aan hun herstel werken zonder indicatie, diagnose of kosten. Een team van ervaringsdeskundigen runt dit prachtige voorbeeld van sociaal ondernemen. Of leer de hulpkaart gebruiken, een klein kaartje voor in de portemonnee of het telefoonhoesje, speciaal voor mensen die niet goed onder woorden kunnen brengen wat ze voelen in lastige situaties. 

Persoonlijke verhalen

In de Haardvuursessies interviewt tv-presentator Ajouad El Miloudi ervaringsdeskundige Karlijn Roex en familie-evaringsdeskundigen Hans Alderliesten en Ellen van Musscher. Ook horen we van psychiater en schrijver Bram Bakker hoe hij zelf aan de andere kant van de dokterstafel terechtkwam en wat dit met hem deed.

Trainingen en workshops

Jannie de Jong en Martijn van Agtmaal leren ons verward gedrag herkennen en ermee omgaan, in een training met rollenspellen met een acteur. Familie-ervaringsdeskundige Tom Rusting en sociaal-psychiatrisch-verpleegkundige Tiny van Hees vertellen hoe je in een gesprek het contact tussen hulpverleners, naasten en cliënt kunt herstellen of verbeteren. 
Je kunt je laten bijpraten over de meest actuele kwesties, zoals hoe je als organisatie kunt reageren op negatieve beeldvorming in de media bij incidenten zonder dat dit ten koste gaat van kwetsbare mensen. Of je laat je helemaal bijpraten over de nieuwe Wvggz die per 1 januari 2020 ingaat en waar iedereen in wijkteams of in de vrijwillige zorg en preventie mee te maken krijgt.

Bruisend netwerkplein

Op het netwerkplein kun je diverse experts en ervaringsdeskundigen ‘lenen’ uit de Mensenbieb. Bezoek daar ook het Museum van Mooie Oplossingen met onder meer een VR-bril waarmee je kunt ervaren wat jongeren met een licht verstandelijke beperking ervaren en de GPS-Smartwatch, waarmee cliënten snel kunnen worden teruggevonden en teruggebracht naar de ggz-instelling, een uniek project opgezet door de naaste familie van een cliënt. Of ga mee op excursie naar Reinier van Arkel, de oudste ggz-instelling van Nederland.
Het is maar een greep uit de meer dan 50 gesprekken, lezingen, presentaties, workshops, trainingen en activiteiten.

Komt u ook?

www.voorbijdeverwarring.nl
Voorbij de verwarring is een initiatief van ZonMw en het Verbindend Landelijk OndersteuningsTeam (VLOT).
 

]]>
news-4737 Sat, 19 Oct 2019 08:23:00 +0200 Reactie op publiciteit rondom project No Kidding https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/reactie-op-publiciteit-rondom-project-no-kidding/ Het project No Kidding is een van de 39 gehonoreerde projecten binnen de subsidieoproep ‘Kleinschalige initiatieven door ervaringsdeskundigen’. Deze subsidieoproep valt binnen het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag. Per project kon maximaal 20.000 euro worden aangevraagd. Dit actieprogramma is gericht op praktijkprojecten en hierin staat ervaringsdeskundigheid centraal. Alle subsidieaanvragen zijn door de beoordelingscommissie beoordeeld op de criteria: kwaliteit, samenwerking, haalbaarheid, relevante (werk)ervaring van de ervaringsdeskundige projectleider, voorzetting na subsidie en de projectbegroting. Op basis van de door No Kidding ingediende aanvraag en de toetsing aan de criteria uit de oproep was de commissie bij toewijzing voldoende overtuigd van de meerwaarde van het project en de kundigheid van de ervaringsdeskundige projectleider.

ZonMw heeft op 1 oktober 2019 bericht ontvangen dat de stichting No Kidding ontbonden wordt. Op 14 oktober is de eindafrekening en het eindverslag van het project ontvangen. In het eindverslag is melding gemaakt van het voortijdig beëindigen van de cursus in Sauerland. Op de eindafrekening staan de daadwerkelijk gemaakte kosten weergegeven. Deze eindafrekening wordt door de afdeling financiën van ZonMw grondig gecontroleerd. Wanneer blijkt dat subsidiegeld verkeerd is besteed, wordt dit teruggevorderd.

Kleinschalige initiatieven door ervaringsdeskundigen

De 39 projecten uit de subsidieronde ‘Kleinschalige initiatieven door ervaringsdeskundigen’ leveren bottom-up praktijkkennis op over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Het actieprogramma valt binnen het hoofdlijnenakkoord in de geestelijke gezondheidszorg voor de jaren 2019-2022. In dit hoofdlijnenakkoord wordt de meerwaarde van ervaringsdeskundigen voor mensen die hulp zoeken uitgesproken. Zij kunnen bijvoorbeeld een belangrijke rol hebben in preventie en in het herstelproces van de patiënt. Daarnaast is in het akkoord vastgelegd de inzet van ervaringsdeskundigen in de ggz te professionaliseren en te formaliseren, wat ZonMw met een dergelijk actieprogramma ondersteunt. Belangrijke betrokken partijen uit de ggz hebben met dit hoofdlijnenakkoord ingestemd.  

Evaluatie

Alle 39 projecten zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de inzet van persoonlijke ervaring om kwaliteit van zorg en behandeling te verbeteren. Na afloop van het programma worden alle projectresultaten geëvalueerd door Hogeschool Windesheim. De uitkomsten van deze evaluatie worden gebruikt voor aanbevelingen, vervolgonderzoek en implementatie.

Meer informatie:

]]>
news-4544 Mon, 16 Sep 2019 08:23:00 +0200 Lotgenotenhulp GGZ wordt steeds professioneler: aantal ervaringsdeskundigen met hbo-diploma groeit https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/lotgenotenhulp-ggz-wordt-steeds-professioneler-aantal-ervaringsdeskundigen-met-hbo-diploma-groeit~bdaa5302/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg worden steeds professioneler. Werknemers die hun eigen ervaringen met bijvoorbeeld depressie, psychose of eetstoornissen inzetten om anderen met dezelfde klachten te helpen, volgen hiervoor steeds vaker een hbo-opleiding. Voorheen volstonden cursussen. news-4395 Tue, 30 Jul 2019 16:02:48 +0200 Ervaringsdeskundigen ggz aan zet! https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/ervaringsdeskundigen-ggz-aan-zet/ De afgelopen weken startten 39 kleinschalige initiatieven door ervaringsdeskundigen. In de projecten staat de inbreng van ervaringsdeskundigen ten behoeve van (ex-)ggz-patiënten in de gemeente, buurt of instelling centraal. Het gaat bijvoorbeeld om het leiden van een (herstel)groep of het opzetten van een (digitaal) platform. De 39 projecten zijn onderdeel van het Ervaringsdeskundigen Ondersteuningsprogramma van het ggz-cluster van ZonMw. Binnen deze subsidieronde konden ervaringsdeskundigen zelf subsidie aanvragen om bij te dragen aan de behandeling, het herstel of welzijn van (ex-)ggz-patiënten. 

Grote belangstelling 

De belangstelling voor de subsidieronde was groot. Er kwamen 89 subsidieaanvragen binnen. Alleen de aanvragen met eindscore ‘goed’ hebben de subsidie toegekend gekregen. De subsidieronde wordt vooralsnog niet herhaald. 

Inventarisatie

In een nog op te starten verkenning naar de 39 projecten wordt een inventarisatie gedaan naar de verschillende rollen en functies van ervaringsdeskundigen binnen organisaties. Deze verkenning levert een overzicht op van de verschillende manieren waarop ervaringsdeskundigen worden ingezet. 

Hoofdlijnenakkoord ggz

Naast deze 39 praktijkprojecten wordt er ook met behulp van ZonMw-subsidie invulling gegeven aan hetgeen er in het hoofdlijnenakkoord ggz staat over ervaringsdeskundigen. Dit voorstel is op dit moment in behandeling.

Ervaringsdeskundigheid buiten ggz

Ook buiten de ggz zet ZonMw zich in voor ervaringsdeskundigen: ZonMw is begonnen met het opstellen van een signalement over kennisontwikkeling op het gebied van ervaringsdeskundigheid. In dit signalement wordt tevens de behoefte aan een (onderzoeks)programma uiteengezet. Die behoefte leeft onder ervaringsdeskundigen uit verschillende domeinen. Dit signalement wordt na de zomer 2019 aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS).

Meer informatie?

]]>
news-4226 Mon, 24 Jun 2019 10:57:48 +0200 Depressie Connect: dé nieuwe online community voor ervaringsdeskundigen https://www.depressievereniging.nl/actueel/depressie-connect-de-nieuwe-online-community-voor-ervaringsdeskundigen/ Sinds 20 juni kun je je aanmelden bij de nieuwe online community Depressie Connect. Een digitale plek waar je anoniem, veilig en afgeschermd lotgenoten en naasten uit heel Nederland kunt ontmoeten. news-4112 Tue, 28 May 2019 11:44:47 +0200 Ervaringsdeskundigheid inzetten in de wijk https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/bericht/handreiking-helpt-met-inzet-ervaringsdeskundigheid-in-wijkteams?utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=nieuwsflitsen_1908&utm_content=nieuws&utm_term=ervaringsdeskundigheid Deze publicatie laat zien hoe sociale wijkteams, zelfregiecentra en sociaalwerkorganisaties hun krachten bundelen om kwetsbare wijkbewoners te ondersteunen. Bekijk en download (gratis). news-3963 Wed, 24 Apr 2019 09:01:19 +0200 ZonMw op de Dag van de Ervaringsdeskundige https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zonmw-op-de-dag-van-de-ervaringsdeskundige/ Op welke manier stimuleert ZonMw de inzet van ervaringsdeskundigen? Het antwoord op deze vraag werd vorige week behandeld op de Dag van de Ervaringsdeskundige (DVDED).
Ervaringsdeskundigen aan het woord

Tijdens de sessie op DVDED kwamen 6 ervaringsdeskundigen aan het woord die binnenkort starten met hun eigen project dat door ZonMw wordt gefinancierd. Dit zijn projecten waarin op kleine schaal in de gemeente, buurt of instelling projectmatig begeleiding en ondersteuning wordt geboden aan mensen met psychische kwetsbaarheden.

Jacqueline Kool merkte een mooie parallel op in de projecten: ‘De projecten richten zich op mensen die nergens anders hulp of ondersteuning vinden’.

ZonMw zet zich in

‘Je kunt geen kennis ontwikkelen zonder de mensen waar die kennis over gaat', aldus Jacqueline Kool als het gaat om de inzet van ervaringsdeskundigen. ZonMw erkent het belang van ervaringsdeskundigen en wil zich daarvoor meer inzetten. 

Laura Pruyn: ‘De projecten die nu starten zijn daarvan de eerste stap. We willen daar zeker op voortbouwen.’

Meer informatie?

]]>
news-3662 Thu, 21 Feb 2019 19:09:00 +0100 Tweet Hart van Nederland over ervaringsdeskundige Danny Jacksteit https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/tweet-hart-van-nederland-over-ervaringsdeskundige-danny-jacksteit/ news-3637 Thu, 14 Feb 2019 16:32:00 +0100 Tweet DSP-groep over onderzoek naar ondersteuningsbehoefte door ervaringsdeskundigen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/tweet-dsp-groep-over-onderzoek-naar-ondersteuningsbehoefte-door-ervaringsdeskundigen/ news-3379 Wed, 19 Dec 2018 14:20:00 +0100 Subsidie voor kleinschalige initiatieven in de ggz door ervaringsdeskundigen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidie-voor-kleinschalige-initiatieven-in-de-ggz-door-ervaringsdeskundigen/ Ervaringsdeskundigen kunnen samen met professionals in ggz-instellingen of het sociaal domein subsidie aanvragen voor begeleiding en ondersteuning van (ex-)ggz-patiënten. De begeleiding en ondersteuning vindt op kleine schaal plaats in de gemeente, de buurt of een instelling. De deadline voor het aanvragen van deze subsidie is vrijdag 15 februari 2019 om 14.00 uur.
De subsidie is bedoeld voor initiatieven, interventies of instrumenten die door ervaringsdeskundigen worden geleid en ten goede komen van ggz-patiënten. Ook voor het inzetten van ervaringsdeskundigen bij opleidingen voor professionals kunt u subsidie aanvragen. Het kan bijvoorbeeld gaan om het leiden van een (herstel)groep, het opzetten van een (digitaal) platform, het inzetten van een ervaringsdeskundige bij de opleiding tot hulpverlener of het geven van voorlichting binnen een ggz-instelling.

Budget

De maximaal aan te vragen subsidie per project is € 20.000,- voor een looptijd van maximaal 6 maanden. De subsidies zijn niet bedoeld voor het voortzetten van de werkzaamheden van een ervaringsdeskundige die reeds in dienst is van een organisatie. Dit valt namelijk onder verzekerde zorg. In totaal is er voor deze subsidieronde maximaal € 300.000,- gereserveerd. Er kunnen dus maximaal 15 projecten toegekend worden.

Informatiebijeenkomst en training

Wilt u meer weten over de subsidieoproep? Kom dan op maandag 21 januari 2019 of dinsdag 29 januai van 12.00 tot 13.00 uur naar de informatiebijeenkomst bij PGOsupport in Utrecht. U kunt zich hiervoor aanmelden via avg@zonmw.nl. ZonMw licht daar de subsidiemogelijkheid toe. Aansluitend geeft PGOsupport de training ‘Projectaanvraag schrijven voor ervaringsdeskundigen’ (13.00 tot 16.30 uur). De trainingen van PGOSupport zitten inmiddels helaas vol; u kunt zich hier dus niet meer voor inschrijven.

Meer informatie

]]>
news-3377 Wed, 12 Dec 2018 17:19:00 +0100 Tweet AVG Hans van Eeken over SPOR https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/tweet-avg-hans-van-eeken-over-spor/ news-3229 Wed, 14 Nov 2018 16:08:00 +0100 Tweet Mediant over het verhaal van peter Pierik https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/tweet-mediant-over-het-verhaal-van-peter-pierik/