ZonMw tijdlijn Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen nl-nl Sat, 31 Jul 2021 10:58:48 +0200 Sat, 31 Jul 2021 10:58:48 +0200 TYPO3 news-7444 Tue, 06 Jul 2021 16:00:00 +0200 ‘Met de kracht van regionale kennisnetwerken kunnen we zorgen voor meer en blijvende impact’ https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/met-de-kracht-van-regionale-kennisnetwerken-kunnen-we-zorgen-voor-meer-en-blijvende-impact/ Vanaf oktober 2021 krijgt het Actieprogramma Lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag van ZonMw een vervolg. Dat laat staatssecretaris Blokhuis weten in een kamerbrief. Waar de afgelopen jaren kleinschalige en lokale projecten zijn gerealiseerd, ligt de focus van het vervolgprogramma op regionaal kennis en praktijk aan elkaar te verbinden en het verder brengen van goede praktijken. Ook de naam verandert, ‘Want we merken dat de term ‘verward gedrag’ niet meer goed aansluit bij het veld.’ aldus Merel Keizer, programmamanager ZonMw . Actieprogramma Grip op Onbegrip

De mensen om wie het gaat hebben vaak te maken met een opeenstapeling van problemen op meerdere levensgebieden. Daarbij valt te denken aan psychische en sociale problemen, psychiatrische aandoeningen, verslaving, schulden, werkloosheid, armoede en dak- of thuisloosheid. De problemen zijn vaak ingewikkeld en een eenduidige oplossing is er dan ook niet. ‘Wat wél helpt is, om gezamenlijk te blijven leren en verbeteren op basis van kennis,’ aldus Keizer. ‘We ontvingen duidelijke signalen vanuit het veld over de wens om van elkaar te kunnen leren en de praktijk meer te verbinden aan kennis en onderzoek. Dat is dan ook waar ons nieuwe Actieprogramma Grip op Onbegrip op gericht is.’

“Het Actieprogramma Grip op Onbegrip is nodig om de goede praktijken die voortkomen uit het vorige programma verder te brengen. Er is een grote groep mensen die met het huidige aanbod van zorg en ondersteuning onvoldoende geholpen wordt en tussen wal en schip valt. Die groep wordt in dit vervolgprogramma niet meer ‘personen met verward’ gedrag’ genoemd, maar ‘mensen met onbegrepen gedrag’. Het gaat om mensen die tijdelijk de grip op hun leven kunnen verliezen als ze niet geholpen worden. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat verschillende soorten hulp- en zorgverleners de ruimte krijgen om samen op te trekken en te leren.” – Merel Keizer, programmamanager Actieprogramma Grip op Onbegrip. 

Van lokale initiatieven naar regionale netwerken

De afgelopen jaren is er flink ingezet op het realiseren van een lokale aanpak voor mensen met onbegrepen gedrag. Dat resulteerde in meer dan 550 projecten die samen een grote impact hebben gehad. Zo is er in iedere gemeente wel een initiatief gestart om de hulp voor mensen met onbegrepen gedrag te verbeteren. Keizer: ‘Daar zijn we als ZonMw ontzettend trots op. We zien dat het idee van een integrale aanpak inmiddels breed gedragen wordt. Nu is het tijd om dat verder te ontwikkelen in netwerken waar praktijk en kennis samenkomen.’

Sterke netwerken

Het nieuwe actieprogramma ondersteunt regionale, lerende netwerken. Daarin werken het sociaal-, zorg- én veiligheidsdomein samen. Door ervaringsdeskundigen, naasten, praktijkprofessionals, beleidsmakers, onderzoekers en opleiders wordt samengewerkt aan oplossingen voor regionale vraagstukken. Daarbij geldt altijd dat oplossingen zo lokaal mogelijk worden gezocht. Door kennis en leren centraal te stellen kunnen vraagstukken vanuit verschillende perspectieven worden bekeken. Samen wordt al lerende naar oplossingen gezocht. Zo wordt de praktijk verbeterd én ontstaat nieuwe kennis. Door die kennis te delen hoeven andere regio’s niet opnieuw het wiel uit te vinden.

Planning

Deze zomer komen de eerste subsidierondes al online en worden twee informatiebijeenkomsten georganiseerd. Het gaat om:

  • Subsidieoproep Startfase regionale kenniswerkplaatsen met als deadline dinsdag 26 oktober 2021. In de startfase kunnen potentiële regionale kenniswerkplaatsen een startsubsidie aanvragen voor een periode van 3 maanden. Na afloop van deze startfase van 3 maanden kunnen uitgewerkte subsidievragen worden ingediend die bestaan uit: 1) een regionale visie, en 2) een aantal samenhangende projecten.
  • Subsidieoproep Zorg & veiligheid met als deadline donderdag 14 oktober 2021. Partijen uit de veiligheidsregio’s kunnen aanvragen indienen gericht op het inrichten van een leer- en verbetercyclus, en daaraan verbonden één of meerdere inhoudelijke thema’s.

Informatiebijeenkomsten

Op 2 en 16 september 2021 organiseert ZonMw een digitale informatiebijeenkomst over de bovenstaande subsidieoproepen. De subsidieoproepen worden toegelicht en er is gelegenheid om vragen te stellen. Aanmelden voor een van deze bijeenkomsten kan hier.

Meer informatie

]]>
news-7395 Wed, 16 Jun 2021 15:57:23 +0200 Laatste talkshow Beweging in kwetsbaarheid https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/laatste-talkshow-beweging-in-kwetsbaarheid/ De talkshowreeks Beweging in kwetsbaarheid loopt ten einde. Vanaf januari hebben ZonMw, VNG en Impuls Werkplaats zich met een maandelijkse talkshow ingezet om meer aandacht te vragen voor de inclusie van (psychisch) kwetsbaren in onze samenleving. Op 24 juni (16.00-17.45 uur) vindt de laatste aflevering plaats, waarbij onder meer Laurentien van Oranje en Floortje Scheepers een blik op de toekomst werpen. Maar ook komen diverse praktijkvoorbeelden langs en is er weer aandacht voor de historische context. Inclusieve samenleving

‘Psychisch kwetsbare personen includeren in onze samenleving, hoe doe je dat nou? De afgelopen talkshows hebben we geprobeerd dat in een logische lijn te ontrafelen’, legt Ico Kloppenburg uit. Hij is vanuit de VNG betrokken bij de organisatie van Beweging in kwetsbaarheid. ‘Kennis over problematiek, de leefwereld van degenen om wie het gaat, het belang van bestaanszekerheid, ondersteuning van het werkveld en financieringsvraagstukken passeerden de revue. In deze laatste talkshow kijken we – met al die kennis op zak – vooruit.’ Niet toevallig doen we dat 5 jaar nadat de Commissie Dannenberg adviezen gaf over de toekomst van beschermd wonen. ‘Het is goed om met deze talkshowreeks op een laagdrempelige manier met elkaar te onderzoeken waar we nu eigenlijk staan’, aldus Kloppenburg.

Samenwerking

Janne Krop vertegenwoordigde Impuls Werkplaats bij de organisatie van Beweging in kwetsbaarheid. ‘Vanuit mijn werk bij SMO Traverse keek ik op een praktijkgerichte manier naar vraagstukken. Dat resulteerde in een fijne samenwerking met ZonMw en VNG’ De verschillende paneldiscussies tijdens de talkshows leverden voor veel partijen nieuwe inzichten op. ‘Zo bleek heel duidelijk dat leefwereld en systeemwereld elkaar nodig hebben', kijkt Krop terug. ‘Door mensen uit die verschillende werelden aan één tafel met elkaar het gesprek te laten voeren, kom je tot mooie en waardevolle gesprekken die meer opleveren.’ Als voorbeeld noemt ze dat Wethouder Marleen Damen zo geïnspireerd raakte door Rokus Lopik over zijn Living Museum, dat ze nu in gesprek zijn of zoiets ook mogelijk is om te organiseren in Leiden.

Om wie gaat het?

‘Door te beginnen met een ervaringsverhaal van iemand die in een (psychisch) kwetsbare situatie zit of zat, weten kijkers meteen voor wie we dit eigenlijk doen.’ Maroun Nader, vanuit ZonMw betrokken bij Beweging in Kwetsbaarheid, vindt dat één van de speerpunten van de talkshows. ‘Natuurlijk zijn er meerdere doelgroepen voor wie deze reeks is bedoeld, denk aan zorgprofessionals, beleidsmakers en bestuurders die allemaal met elkaar moeten samenwerken. Maar als je uit het oog verliest om wie je het aan het doen bent, verlies je de stip op de horizon.’ Door deze talkshowreeks hoopt Nader dat het duidelijker is geworden wat we allemaal kunnen doen om de inclusie van (psychisch) kwetsbare personen te bevorderen. ‘En wat er al gebeurt. Afgelopen jaren hebben we vanuit ZonMw veel initiatieven mogelijk gemaakt op dat gebied. Met deze talkshows wordt te meer duidelijk welke impact die hebben gehad.’

Blik op de toekomst

De laatste talkshow wordt een interessante mix tussen tafelgasten die direct uit de praktijk hun ervaring delen en gasten die een meer overkoepelende blik bieden. Kloppenburg: ‘We gaan het hebben over de beweging van kwetsbaarheid in de wijk en de draagkracht van de maatschappij.’ Naar wiens inbreng hij het meest benieuwd is? ‘Tja, hoe kan ik daar nou anders op antwoorden dan Prinses Laurentien?’, lacht hij. Janne Krop vult aan: ‘Ik ben ook wel nieuwsgierig naar wat de laatste tafel zal bieden, daar worden inspirerende voorbeelden uit de praktijk besproken.’ Nader kan niet kiezen tussen de laatste keer een muzikaal intermezzo of de column over de historische context van Henke van der Heiden. ‘Maar áls ik dan iets moet noemen, zeg dan maar dat ik het meest benieuwd ben naar hoe we verder gaan na deze reeks. Zo zijn we bij ZonMw bezig met het opzetten van een programma voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Daarin komen eigenlijk alle facetten terug die afgelopen periode zijn besproken.' Krop sluit tenslotte af: 'Ik raad iedereen aan om de shows en rubrieken terug te kijken en zijn of haar visie te vormen. Alleen door samen te werken kunnen we een plek voor iedereen in onze samenleving creëren.’

Meer informatie

]]>
news-7300 Mon, 24 May 2021 17:29:00 +0200 Meer acceptatie in de buurt: Van ‘afgekeurd’ naar buurtgenoot https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/meer-acceptatie-in-de-buurt-van-afgekeurd-naar-buurtgenoot/ Mensen die in een kwetsbare situatie zitten, worden vaak niet begrepen of geaccepteerd door mensen die een dergelijke situatie niet kennen. Zo kan er in een wijk weerstand zijn tegen een dak- en thuislozenopvang. Maar ook mensen met wie het inmiddels beter gaat, kampen vaak met onbegrip en stigmatisering rondom hun situatie. Nieuwe, kleinschalige initiatieven door het hele land gaan daar wat aan doen. Van bewustwordingsbijeenkomsten tot een documentaire met bijbehorende talkshows. Een buurt voor iedereen

Van oogcontact ontwijken tot met een boog om je heen lopen. Het overkomt dak- en thuislozen maar al te vaak. Het is dan lastig – zo niet onmogelijk – om je onderdeel van een wijk te voelen en te werken aan je herstel. Stigma, onbegrip en onwetendheid zijn vaak de boosdoener. In het kader van de aanpak van dak- en thuisloosheid heeft het kabinet 200 miljoen beschikbaar gesteld. Hieruit konden onder andere initiatieven starten voor het tegengaan van stigmatisering van dak- en thuisloze mensen en acceptatie in de wijk. Door heel Nederland starten verschillende kleinschalige initiatieven die de brug zijn tussen dak- en thuislozen en de buurt. Dat gebeurt op verschillende manieren.

Samen met buurtbewoners

Veel initiatieven ontplooien activiteiten in samenwerking met de wijk. Door samen wat te ondernemen, kun je op een positieve manier van meer van elkaars situatie leren. Zo hoopt Samen Verder in Deventer de relatie tussen buurtbewoners en bewoners van De Opvang te verbeteren. SMO Breda zet een ervaringsdeskundige in om de brug te slaan tussen bewoners en ex dak- en thuislozen. Het Leger des Heils in Assen betrekt bewoners bij ‘ontmoetingen in de wijk’: “We ontdekken met elkaar hoe zij, samen met professionals en cliënten en hun netwerk, kunnen meedenken over een goede landing in de wijk van deze nieuwe bewoners. Zodat iedereen zich welkom voelt in de wijk en het voor alle buurtbewoners prettig wonen is.”

Doorbreek het stigma

De projecten zijn erop gericht om onwetendheid en stigma over dak- en thuislozen weg te nemen. Ook bij gemeenten en (zorg)professionals kan er nog veel onwetendheid zijn over mensen in een kwetsbare situatie. Daar heeft Stiching Nimma Media het idee ‘Nijmegen door de ogen van dak- en thuislozen’ op gevonden. Met een documentaire-reeks en bijbehorende talkshow vertellen ze de verhalen van daklozen. “Zij worden in hun kracht gezet doordat ze hun verhaal kunnen vertellen, er naar ze geluisterd wordt en ze kunnen bijdragen aan het doorbreken van het stigma rondom dak- en thuisloosheid. Ze zorgen ervoor dat (toekomstige) hulpverleners een beter beeld en gevoel hebben bij het onderwerp.”

Je eigen kracht

Bij het TINO traject ‘jouw bagage als springplank' ontdekken 4-8 voormalig dak-of thuisloze jongvolwassenen uit Den Haag en Utrecht dat zij juist door hun ervaringen extra kennis en skills hebben ontwikkeld en hoe zij die in kunnen zetten voor hun eigen toekomst. Ook bij het project ‘Present’ wordt het verhaal van de doelgroep getoond aan de buitenwereld. “Wij gaan voorbij dat stigma en verbeelden en beschrijven hun dromen. Met aandacht, gesprekken, koffie en verhalen en met schitterende fotografie. Daarmee laten we zien hoe mooi en waardig deze mensen zijn, en hoeveel levenskracht zij bezitten.”

Kortlopende projecten

De projecten kunnen hun initiatief maximaal 9 maanden ontplooien. Daarna laten ze weten wat de resultaten zijn en hoe andere gemeenten, wijken en organisaties hun project als inspiratie kunnen gebruiken.  

Meer informatie

]]>
news-6792 Thu, 18 Feb 2021 00:00:00 +0100 Boek ‘Binnen de buitenkant’ over herstel in de ggz https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/boek-binnen-de-buitenkant-over-herstel-in-de-ggz/ Binnen de buitenkant laat je onder de huid kruipen van mensen die psychisch (zeer) kwetsbaar zijn. Dankzij herstelondersteunende zorg hebben zij hun eigen balans in het leven gevonden. Het boek beschrijft ook de methodieken die hebben geholpen. Met de uitgave wil ZonMw een lans helpen breken voor deze relatief nieuwe aanpak. In deze relatief nieuwe aanpak staat niet genezing van de psychische aandoeningen voorop. Maar het persoonlijke proces om met je kwetsbaarheden een gezond en betekenisvol leven te kunnen leiden. ‘Binnen de buitenkant’ is kosteloos te bestellen en vanaf nu te pre-orderen. Het boek wordt uitgereikt tijdens de talkshow 'Leefwereld centraal' op 2 maart van de reeks Beweging in kwetsbaarheid.

Inhoud boek

‘7 verhalen laten de lezer ervaren hoe waardevol het is als je bij psychische problemen zelf invloed kunt uitoefenen op je zoektocht naar herstel,’ aldus Maroun Nader, programmamanager ZonMw. ‘Daarom gunt dit boek je een kijkje in het hoofd en hart van mensen die vastliepen in zichzelf. Wat gebeurde er in hun leven? Wat gaat er nu beter en is dat mede toe te schrijven aan de herstelbevorderende aanpak?’ Hun verhalen worden gelardeerd met persoonlijke tips, ervaringen van professionals en recente inzichten uit enkele, door ZonMw gefinancierde, projecten. Daarnaast is een apart hoofdstuk te lezen over het ontstaan en de visie van de herstelbenadering.

Voor wie

Het boek is er voor alle professionals en beleidsmakers met een ggz-taak. In toenemende mate kampen zij met wachtlijsten, draaideurpatiënten, verward gedrag op straat en verwijzingen naar elkaar. Door die druk groeit het risico om te snel beslissingen over de situatie van deze mensen te nemen. Terwijl juist in het persoonlijke proces het vertrekpunt ligt voor herstel. Het boek is bovendien bedoeld voor mensen met psychische kwetsbaarheden zelf en hun naasten. Aan de hand van de verhalen kunnen zij hulpverleners laten zien hoe krachtig het werkt om mensen te ondersteunen in hun herstel.

Achtergrond

ZonMw financierde de afgelopen jaren diverse projecten die de herstelaanpak in de ggz verder helpen ontwikkelen. De persoonlijke verhalen in dit boek zijn bedoeld als geschenk voor iedereen die deze aanpak verder wil brengen.

Het boek is een initiatief van ZonMw in het kader van het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag en het Onderzoeksprogramma ggz. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

Meer informatie

]]>
news-6752 Wed, 06 Jan 2021 10:26:12 +0100 Training Positief bekeken! wint Planetree Project Award https://www.ggze.nl/nieuws/2020-12-project-ggze-centrum-autisme-wint-award De training Positief bekeken! heeft de Planetree Project Award gewonnen. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt voor merkbaar betere, mensgerichte zorg. In nauwe samenwerking met cliënten van GGzE Centrum autisme ontwikkelde GGzE, gesubsidieerd door ZonMw, de training 'Positief bekeken!'. news-6699 Thu, 17 Dec 2020 15:36:00 +0100 Met maandelijkse online talkshows aandacht voor inclusie in samenleving https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/met-maandelijkse-online-talkshows-aandacht-voor-inclusie-in-samenleving/ Onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid besteden ZonMw, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Impuls Werkplaats van januari tot en met juni aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Dat doen ze door middel van een maandelijkse online talkshow, podcasts en publicaties. Beweging in kwetsbaarheid

Onze samenleving heeft moeite met het omgaan met mensen die (tijdelijk) kwetsbaar zijn. Door een combinatie van (psychische) aandoeningen, levensproblemen en een te beperkt steunsysteem kunnen zij de grip op hun leven verliezen. Dan is goede ondersteuning en sociale inclusie nodig om de kracht van deze mensen te herstellen. ‘Er is al veel werk verricht om dat te organiseren’, legt Ico Kloppenburg, beleidsadviseur bij VNG, uit. ‘Maar er zijn nog steeds veel uitdagingen in de maatschappelijke beweging naar meer sociale inclusie.’

Experts aan het woord

Van wat we weten tot hoe we slim kunnen organiseren dat de leefwereld centraal staat; tijdens een maandelijkse talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen. Hoe gaat het nu en wat kan er beter? Kijkers kunnen de talkshow van achter hun laptop bijwonen en vragen stellen aan de gasten. Daarnaast kunnen ze van zich laten horen via sociale media met  #BewegingInKwetsbaarheid.

Geleerde lessen delen

‘De afgelopen 4 jaar hebben we in alle Nederlandse gemeenten praktijkprojecten gefinancierd gericht op de realisatie van  een meer persoonsgerichte manier van werken,’ vertelt Maroun Nader, programmamanager van het Actieprogramma Verward Gedrag van ZonMw. ‘Tijdens Beweging in kwetsbaarheid wordt via zes thema’s gesproken over hoe we beter kunnen omgaan met deze ingewikkelde en diep menselijke problematiek.’

Aftrap op 28 januari 2021

Op 28 januari 2021 0m 16.00 uur vindt de eerste talkshow plaats met als thema Kennis en inzicht – Dit weten we. De daaropvolgende talkshows zijn 2 maart, 25 maart, 22 april, 27 mei en 24 juni. Iedere talkshow wordt gevolgd door een verdiepende podcast. Daarnaast verschijnen publicaties over de onderwerpen die in de talkshows aan bod komen van organisaties uit het werkveld. Die worden gepubliceerd op de website beweginginkwetsbaarheid.nl.

Meer informatie

]]>
news-6151 Wed, 09 Sep 2020 08:46:03 +0200 Vliegende Brigade Ervaringsdeskundigheid maakt ervaringskennis en -deskundigheid beschikbaar https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/vliegende-brigade-ervaringsdeskundigheid-maakt-ervaringskennis-en-deskundigheid-beschikbaar/ Vanuit het programma Beschermd Thuis is de Vliegende Brigade Ervaringsdeskundigheid van start gegaan. Het doel is om gemeenten, cliënten- en naastenorganisaties en andere relevante organisaties te ondersteunen als het gaat om de inzet van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Baat bij ervaringskennis

Via de nieuwe website ervaringsinzet.nu kan de ervaringskennis en -deskundigheid van de Vliegende Brigade Ervaringsdeskundigheid worden ingezet op alle vraagstukken die raken aan beschermd wonen en maatschappelijke opvang (BWMO). Dit kunnen vraagstukken zijn rond inzet van ervaringskennis en -deskundigheid vanuit cliënten- en naastenorganisaties.

Maar ook andere organisaties kunnen er baat bij hebben zoals gemeenten en andere lokale instanties die zich bezighouden met beleid op het gebied van BWMO. Zij kennen het cliënten- en naastenperspectief vaak niet of weten niet hoe ze dit effectief in hun beleid kunnen integreren. Vanaf nu kunnen ze een beroep doen op de Vliegende Brigade Ervaringsdeskundigheid voor praktische input en ondersteuning op de thema’s waarmee ze worstelen.

Kennis en inspiratie

Er zijn ook heel veel plekken waar het juist wel goed gaat. Informatie over die voorbeelden is binnenkort te vinden op de website ervaringsinzet.nu. Daarnaast zal zowel de al bestaande kennis en ervaring als de binnen een adviestraject nieuw opgedane kennis en ervaring bij elkaar gebracht en ontsloten worden.

Samenwerking

Het project Vliegende Brigade Ervaringsdeskundigheid is een samenwerkingsproject van

  • Stichting Werkplaats COMO
  • Valente branchevereniging voor participatie, begeleiding en veilige opvang
  • MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid.

Lees op de website ervaringsinzet.nu alles over de samenstelling van het kernteam en hun expertises.

Meer informatie

]]>
news-5968 Mon, 27 Jul 2020 08:09:00 +0200 Nieuwe tool geeft inzicht in projecten Actieprogramma Verward Gedrag https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-tool-geeft-inzicht-in-projecten-actieprogramma-verward-gedrag/ ZonMw lanceert een nieuwe overzichtstool waarmee in één oogopslag de ruim 500 projecten van het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag zichtbaar zijn op de landkaart van Nederland. Daarnaast is het mogelijk om projecten te filteren, bijvoorbeeld op startdatum en type project. De digitale, interactieve landkaart is sinds kort te vinden op de website van ZonMw. Overzicht van veel projecten

Het doel van het Actieprogramma is om gezamenlijk te werken aan een regionale goedwerkende zorgaanpak voor mensen met onbegrepen gedrag en hun omgeving. Om deze aanpak te realiseren, financierde het Actieprogramma de afgelopen 4 jaar meer dan 500 grote en kleinschalige projecten en initiatieven in alle Nederlandse gemeenten. Met de nieuwe tool is het voor iedereen die werkt aan de aanpak voor mensen met onbegrepen gedrag mogelijk om overzicht te krijgen van de projecten die worden uitgevoerd binnen het programma.

Initiatieven in de regio

Met de interactieve landkaart kunnen aanvragers van subsidie zich goed oriënteren op de initiatieven die reeds in hun regio lopen of zijn afgerond. 'Ook is het voor projectleiders die al bezig zijn met een project handig hulpmiddel om te zien welke projecten er nog meer in hun regio worden uitgevoerd. Omdat je kunt inzoomen per regio ook erg handig voor de regioadviseurs van VLOT', aldus Carijn Tulp, coördinator regioadviseurs VLOT.

Verschillende typen projecten

De 9 bouwstenen van het Aanjaagteam Verwarde Personen vormden de basis voor belangrijke thema’s die gedurende de 4 jaar van het Actieprogramma werden uitgewerkt. Denk hierbij aan vroegtijdige signalering of passend vervoer. Alle projecten dragen bij aan minimaal één van die bouwstenen en focussen ook op een ander gebied, zoals onderwijs, ervaringsdeskundigheid of Wet verplichte ggz (Wvggz). Op beide categorieën is het mogelijk te filteren, waarna pinnen op de landkaart aangeven waar welke projecten plaatsvinden.

Blik op de toekomst

Het overzicht van de projecten maakt duidelijk waar in Nederland er wordt gewerkt aan een goedwerkende aanpak. Tegelijkertijd brengt deze tool in kaart op welke manier er wordt gewerkt aan de aanpak voor mensen met onbegrepen gedrag.

Tulp legt uit: 'Op veel plekken wordt er ook gewerkt aan de borging van de werkwijze uit de verschillende pilotprojecten. De regionale maatwerkronde voor borging staat nog open tot 15 september 2020. Deze kaart helpt om ook te zien hoe andere regio’s te werk gaan en werkwijze inbedden.'

Meer informatie

]]>
news-5965 Wed, 22 Jul 2020 15:05:19 +0200 Aanpak voor personen met verward gedrag: 5 prioriteiten https://vng.nl/nieuws/aanpak-voor-personen-met-verward-gedrag-5-prioriteiten Het Verbindend Landelijk OndersteuningsTeam (VLOT) bracht het afgelopen jaar een aantal ‘landelijke’ knelpunten naar voren. Dit leidde ertoe dat de rijksoverheid 5 prioriteiten voor de aanpak voor personen met verward gedrag benoemde voor in 2020. news-5925 Thu, 09 Jul 2020 12:16:00 +0200 Laatste subsidiemogelijkheden Actieprogramma Verward Gedrag https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/laatste-subsidiemogelijkheden-actieprogramma-verward-gedrag/ Het einde van het Actieprogramma ‘lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag’ (AVG) nadert. De volgende subsidiemogelijkheden zijn in de laatste maanden nog beschikbaar:
  • Subsidieronde Inbedding, borging en verbinding. Deze subsidieronde is op uitnodiging, de betreffende regio’s ontvangen een uitnodiging per mail. De deadline van deze ronde is op 15 september 2020 om 14.00 uur.
  • Subsidieronde Integraal aanbod zorg en begeleiding. De deadline van deze ronde is op 6 oktober 2020 om 14.00 uur. De subsidieoproep is uiterlijk 14 juli 2020 te vinden op onze website.
  • Subsidieronde Onderwijs. Deze subsidieronde is momenteel nog in ontwikkeling. Deze wordt in de zomer opengesteld en de deadline is in het najaar. Houd voor nadere berichtgeving onze website of nieuwsbrief in de gaten.
  • Subsidieronde Zicht op de doelgroep (psychisch) kwetsbare mensen. Deze subsidieronde is momenteel nog in ontwikkeling. Deze wordt aan het einde van de zomer opengesteld en de deadline is in het najaar. Houd voor nadere berichtgeving onze website of nieuwsbrief in de gaten. 
  • Trainingen gemeentelijke teams. U kunt nog tot 1 oktober 2020 een trainingsplan aanvragen voor uw gemeente.
  • Vliegende brigade +. U kunt nog tot 1 oktober 2020 een voucher aanvragen voor de Vliegende Brigade+
  • Hieronder vindt u een korte beschrijving van deze subsidiemogelijkheden.

    Inbedding, borging en verbinding

    Het doel van deze subsidieronde is om de 23 regio’s zoals ingericht door het Schakelteam Personen met Verward Gedrag (hierna: Schakelteam) verder te ondersteunen bij de inbedding en borging van de goedwerkende aanpak voor mensen met verward gedrag én om aansluiting te zoeken bij de landelijke programma’s die raken aan het thema verward gedrag. Daarbij kan subsidie worden aangevraagd voor projecten die gericht zijn op het inbedden en borgen van de goedwerkende aanpak voor mensen met verward gedrag op praktisch en bestuurlijk niveau. Het maximum aan te vragen bedrag is €150.000 en de looptijd van het project bedraagt maximaal 18 maanden.

    Deze subsidieronde is op uitnodiging en alle regio’s hebben reeds een uitnodiging ontvangen om een subsidieaanvraag in te dienen. Dit is tevens de laatste subsidieronde.

    Integraal aanbod zorg en begeleiding

    De ondersteuning en zorg voor mensen met verward gedrag wordt zowel door gemeenten als zorgverzekeraars gefinancierd. Samenwerking tussen beide partijen is dus van cruciaal belang. Gemeenten en hun uitvoeringspartners kunnen nu subsidie aanvragen om een gezamenlijk aanbod van zorg en begeleiding te organiseren. De subsidie bedraagt maximaal € 20.000,- voor een startsubsidie en € 100.000,- voor een uitvoeringssubsidie en heeft een looptijd van maximaal 4 respectievelijk 16 maanden. Ook dit is de laatste kans om gebruik te maken van deze subsidie.

    Trainingen gemeentelijke teams

    U kunt als gemeente bij ZonMw een trainingsplan aanvragen om uw gemeentelijke medewerkers te trainen in de signalering en ondersteuning van mensen met psychische/psychiatrische problemen, een licht verstandelijke beperking en/of multi problematiek. Via een eenvoudige aanvraagprocedure kunt u financiering aanvragen voor dit trainingsplan op maat. U kunt nog tot uiterlijk 1 oktober 2020 een trainingsplan aanvragen. Daarbij worden trainingsplannen beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Dit geldt zolang er budget beschikbaar is. Momenteel is er nog €600.000 binnen deze regeling beschikbaar. In dit overzicht vindt u of er nog budget beschikbaar is voor uw gemeente.

    Vouchers Vliegende brigade+

    De Vliegende Brigade + bestaat uit een team van experts (en organisaties) met inhoudelijke kennis van onderdelen of bouwstenen van de aanpak voor mensen met verward gedrag. U kunt eenvoudig een voucher van maximaal € 10.000,- aanvragen waarmee u een expert van de Vliegende Brigade + kunt bekostigen. Tot uiterlijk 1 oktober 2020 is het nog mogelijk om een voucher aan te vragen.

    Meer informatie

    Wilt u niets missen van het laatse nieuws over subsidieoproepen, projectresultaten en meer? Volg ons dan via LinkedIn en lees onze nieuwsbrief.

     

    ]]>
    news-5921 Wed, 08 Jul 2020 15:03:37 +0200 Tussen persoonlijke ervaringen en professionele eisen https://depsychiater.nl/jaargangen/2020/4-jun/tussen-persoonlijke-ervaringen-en-professionele-eisen.html Kinder- en jeugdpsychiater prof. dr. Robert Vermeiren interviewt Marjo Boer, bestuurslid van de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd) over het ZonMw-project Ontwikkelen kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigen binnen de GGZ. Zo vraagt Vermeiren of beroepseisen en protocollen niet met de unieke ervaringskennis wringen. news-5902 Mon, 06 Jul 2020 13:01:54 +0200 Zelfmoordpreventie bereikbaar via nummer 113 en gratis 0800-0113 https://www.ggznieuws.nl/zelfmoordpreventie-bereikbaar-via-nummer-113-en-gratis-0800-0113/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=zelfmoordpreventie_bereikbaar_via_nummer_113_en_gratis_0800_0113_ggzp&utm_term=2020-07-06 Vorig jaar werd duidelijk dat er veel verwarring bestond over wat het juiste nummer is van 113Zelfmoordpreventie. Er werden op initiatief van staatssecretaris Blokhuis voorbereidingen getroffen en eind te maken aan deze verwarring. Zelfmoordpreventie 113 is vanaf nu ook bereikbaar via nummer 113 en het gratis nummer 0800-0113. news-5645 Fri, 01 May 2020 11:58:23 +0200 Subsidieoproep ‘Inbedding, borging en verbinding’ sluit binnenkort https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieoproep-inbedding-borging-en-verbinding-sluit-binnenkort/ De deadline voor het indienen van subsidieaanvragen voor de subsidieoproep ‘Inbedding, borging en verbinding’ nadert snel. Tot dinsdag 12 mei 2020 14.00 uur kunt u een subsidieaanvraag indienen. Achtergrond

    In het laatste jaar van het actieprogramma werken we toe naar inbedding, borging en verbinding van een goedwerkende aanpak voor mensen met verward gedrag. Het doel van deze subsidieoproep is daarom het inbedden en borgen van een goedwerkende aanpak voor mensen met verward gedrag, op praktisch en bestuurlijk niveau. Daarnaast is het doel om regio’s aansluiting te laten zoeken bij de landelijke programma’s die raken aan het thema verward gedrag.

    Doel subsidieoproep

    De subsidieoproep inbedding, borging en verbinding is een subsidieoproep op uitnodiging voor de 23 regio’s, zoals ingericht door het Schakelteam Personen met Verward Gedrag. Per regio is eenmalig budget van maximaal 150.000 euro vrijgemaakt. Het doel van deze subsidieoproep is (verder) inbedden en borgen van een goedwerkende aanpak voor mensen met verward gedrag én om aansluiting te zoeken bij de landelijke programma’s die raken aan het thema verward gedrag.

    In een eerdere subsidieronde zijn 2 projecten gestart:
    •    Bestuurlijke aansturing Zorg en Veiligheid in Gelderland-Midden (uitgevoerd door VGGM).
    •    Drentse aanpak personen met verward gedrag – actieplan 2020 voor inbedding, borging en verbinding in Drenthe (uitgevoerd door GGZ Denthe).

    Nieuwe subsidieronde

    Het is begrijpelijk dat vanwege de omstandigheden rondom het coronavirus bepaalde administratieve zaken moesten worden uitgesteld. Daarom zijn alle subsidieoproepen met een deadline tussen 17 maart tot en met 30 april met 2 maanden verlengd. Mocht de nieuwe deadline van deze subsidieronde toch te vroeg komen, dan heeft u na de zomer nog een mogelijkheid. Dan wordt er een nieuwe subsidieoproep opengesteld met als deadline dinsdag 15 september 2020 om 14.00 uur.

    Meer informatie

    ]]>
    news-5578 Wed, 15 Apr 2020 18:15:06 +0200 2 landelijke projectlijnen Beschermd Thuis van start https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/2-landelijke-projectlijnen-beschermd-thuis-van-start/ Binnenkort starten 2 landelijke projectlijnen binnen het ZonMw-programma Beschermd Thuis. Het landelijk platform MIND start in samenwerking met werkplaats COMO de Vliegende Brigade Ervaringsdeskundigheid. Samen Sterk Zonder Stigma start het project Welkome Wijk. Vliegende Brigade Ervaringsdeskundigheid

    De Vliegende Brigade Ervaringsdeskundigheid is in eerste instantie gericht op ervaringskennis in beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Het doel is om gemeenten, cliënten- en naastenorganisaties en andere relevante  organisaties te ondersteunen als het gaat om de inzet van ervaringskennis en van ervaringsdeskundigheid.

    Ondersteuning met expertise

    De ondersteuning zal zowel gevraagd als ongevraagd aangeboden worden. Daarnaast wordt een flexibele schil ingericht met onafhankelijke adviseurs met verschillende achtergronden, competenties en specifieke expertises. Organisaties die hier gebruik van willen maken kunnen hiervoor vouchers aanvragen bij ZonMw. Het project gaat op korte termijn van start.

    Welkome Wijk

    Het project Welkome Wijk is gericht op het verbeteren van sociale inclusie in wijken in de context van ambulantisering waarbij mensen met een zorgvraag steeds meer zelfstandig wonen. Behalve Samen Sterk zonder Stigma maken ook Trimbos-instituut, Movisie, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Arnhem en Nijmegen onderdeel uit van het samenwerkingsverband.
    Binnen dit project worden in twee wijken van vier gemeenten bewustwordingsbijeenkomsten georganiseerd voor bewoners, professionals en vrijwilligers.

    Doelgroep en borging

    Het gekoppelde onderzoek richt zich onder meer op de werkzame elementen, verbreding van de doelgroep en op de borging van de aanpak. Er wordt bijvoorbeeld een training opgezet voor lokale ervaringsdeskundigen en gespreksleiders. Ook wordt een plan gemaakt om de activiteiten na de projectperiode voort te zetten. Daarnaast worden gemeentes geadviseerd over langdurig aandacht voor acceptatie in de wijk. De opgedane kennis wordt voor alle gemeentes beschikbaar gesteld en verspreid op o.a. kennisdelingsbijeenkomsten.

    Beschermd Thuis

    Het ZonMw-programma Beschermd Thuis draagt bij aan de Meerjarenagenda Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang door zich te richten op begeleiding en ondersteuning in 'gewone' woningen en wijken. Dit gebeurt bij voorkeur in de eigen sociale omgeving van mensen en is gericht op herstel en zelfredzaamheid. Naast deze landelijke projecten zijn een groot deel vande regio’s  in Nederland gestart met een project waarbij ze regionale plannen uitvoeren op het gebied van beschermd wonen en/of maatschappelijke opvang. De overige regio’s  kunnen doorlopend een subsidieaanvraag indienen voor de Uitvoering regionale plannen Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang.

    Meer informatie

     

     

     

     

    ]]>
    news-5559 Fri, 10 Apr 2020 15:30:03 +0200 Start eerste creatieve oplossingen voor aanpak coronavirus (COVID-19) https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/start-eerste-creatieve-oplossingen-voor-aanpak-coronavirus-covid-19/ Van de vele ingediende creatieve oplossingen voor de aanpak van het coronavirus (COVID-19) kunnen de eerste 18 projecten van start. Dat worden er binnenkort meer, want er zijn overweldigend veel ideeën ingediend die allemaal zorgvuldig beoordeeld worden. Met het toekennen van deze ideeën, is er nog ongeveer €490.000,- budget beschikbaar. De komende tijd wordt wekelijks bekend gemaakt welke projecten er van start gaan. 18 projecten kunnen beginnen

    Tot nu toe zijn er 2 beoordelingsvergaderingen geweest waarin de eerste 53 projecten zijn beoordeeld. 18 creatieve oplossingen voor de aanpak van het coronavirus (COVID-19) hebben een financiële impuls toegekend gekregen. Alleen projecten die zowel op kwaliteit als relevantie positief beoordeeld worden, ontvangen een financiële impuls. .

    Variatie aan creatieve oplossingen coronavirus (COVID-19)

    De regeling is bedoeld om creatieve oplossingen te bieden voor de zorg en voor kwetsbare groepen in de samenleving. “De variatie aan oplossingen die we hebben ontvangen is enorm”, vertelt projectmanager Alice Lamain. De projecten die van start gaan bieden oplossingen voor een verscheidenheid aan doelgroepen die momenteel worden geraakt door de coronacrisis. “Van mentale ondersteuning voor zorgprofessionals tot een leefstijlapp voor mensen met een licht verstandelijke beperking tot  het te lijf gaan van eenzaamheid met behulp van video-oplossing die breed beschikbaar wordt gesteld.”

    Wilt u meer informatie over de gehonoreerde projecten? Bekijk dan hier het overzicht.

    Meer oplossingen binnenkort van start

    Er zijn meer dan 100 creatieve oplossingen ingediend die nog beoordeeld moeten worden. Dagelijks komen er nog eens gemiddeld 30 offerteformulieren binnen. Vanwege het overweldigende aantal ingediende aanvragen sluit de regeling op zondag 12 april 2020 om 23.59 uur. De verwachting is dat ZonMw rond de 250 aanvragen ontvangt. Daarvan kunnen 46 tot 93 creatieve oplossingen voor de aanpak van het coronavirus (COVID-19) een financiële impuls krijgen.

    Meer informatie

     

    ]]>
    news-5539 Tue, 31 Mar 2020 09:44:00 +0200 Richtlijn GGZ en COVID-19 (corona) https://akwaggz.nl/richtlijn-ggz-en-covid-19-corona/ De geestelijke gezondheidszorg heeft een eigen specifieke richtlijn GGZ en COVID-19 om de verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) onder patiënten en zorgprofessionals in de ggz zoveel mogelijk te voorkomen. Deze richtlijn is opgesteld in nauwe samenwerking tussen de NVvP, LVVP, NVP, NIP, P3NL, V&VN en GGZ Nederland. news-5484 Tue, 24 Mar 2020 14:30:00 +0100 Nieuwe deadlines subsidierondes Actieprogramma Verward Gedrag https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-deadlines-subsidierondes-actieprogramma-verward-gedrag/ De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor het proces rondom de subsidieaanvragen van ZonMw. Wij hechten er aan om iedereen dezelfde kans te geven voor het indienen van aanvragen, het doen van onderzoek of mee te werken in commissies of als referent aan onze rondes. Daarom is besloten om de deadlines van de subsidierondes van het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag 2 maanden te verschuiven. Subsidierondes

    Het actieprogramma heeft 3 subsidierondes met een oorspronkelijke deadline in maart uitgesteld. De subsidierondes zijn inmiddels aangepast en met het juiste tijdpad op de website van ZonMw gepubliceerd. Het gaat om de volgende 3 subsidierondes met de volgende nieuwe deadlines:

    Het uitstellen van de deadline betekent dat ook het tijdpad van de subsidieronde is verschoven. Voor het aangepaste tijdpad verwijzen we u graag naar de betreffende subsidieoproep.

    ProjectNet

    Aanvragen dient u in via ProjectNet, het elektronische indiensysteem van ZonMw. Ook als u reeds een aanvraag heeft ingediend verzoeken wij u deze opnieuw in te dienen, zodat alle uitgewerkte subsidieaanvragen op de juiste plek binnenkomen in ons systeem. Wanneer u reeds een aanvraag heeft ingediend ontvangt u hierover ook een persoonlijk bericht.

    Meer informatie

    We begrijpen dat deze situatie lastig kan zijn voor iedereen en hopen met deze aanpassing de druk enigszins te verlichten. Meer informatie en nieuws over aanpassingen aan de werkwijze van ZonMw vanwege het coronavirus (COVID-19) kunt u vinden op www.zonmw.nl/coronavirus.

    Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via avg@zonmw.nl of 070 349 54 70. 

    ]]>
    news-5424 Tue, 10 Mar 2020 10:10:37 +0100 Meer zelfvertrouwen en juiste hulp dankzij de Hulpkaart https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/meer-zelfvertrouwen-en-juiste-hulp-dankzij-de-hulpkaart/ De Hulpkaart voor mensen met onbegrepen gedrag helpt politie, hulpverleners en omstanders om direct datgene te doen wat nodig is en helpt. Lees het interview waarin een Hulpkaarthoudster vertelt wat zij aan de kaart heeft. Mijn naam is Alexandra (dit is niet mijn echte naam). Ik ben een vrouw van 48 jaar oud. Ik heb een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

    Hoe lang maak je gebruik van een Hulpkaart?

    'Ik gebruik de Hulpkaart inmiddels 1 jaar.'

    Waarom heb je een Hulpkaart?

    'Ik heb een Hulpkaart omdat ik door mijn psychische aandoening (een dissociatieve identiteitsstoornis, DIS) terugkerende periodes heb waarin ik erg ontregeld raak. Ik raak dan erg angstig en in de war. Deze verwarring heeft ook effect op mijn directe omgeving, ook daar ontstaat verwarring en stress. Deze situatie kan vervolgens erg uit de hand lopen, wat nadelig is voor alle partijen.'

    Hoe helpt de hulpkaart je?

    'De Hulpkaart helpt me op verschillende manieren. 

    Ten eerste vind ik het een grote geruststelling dat ik deze kaart heb en dat ik hem in geval van nood aan anderen kan overhandigen. Dat geeft me meer zelfvertrouwen waardoor ik minder bang ben om openbare ruimtes te betreden en met mensen om te gaan. Ik weet dat als het uit de hand dreigt te lopen dat ik dan mij kaart kan overhandigen waarna diegene vervolgens mijn man kan bellen. Reizen met de bus gaat nu bijvoorbeeld makkelijker.

    Ten tweede is het een groot voordeel dat ik dankzij mijn Hulpkaart medische hulp durf te zoeken. Voorheen durfde ik bijvoorbeeld niet naar een fysiotherapeut of (huis)arts te gaan. Nu geef ik bij het eerste contact mijn kaart en bespreek met de betreffende persoon welke aandoening ik heb en hoe die aandoening invloed heeft op de betreffende situatie. Op deze manier voorkom ik dat mijn lichamelijke klachten onbehandeld blijven en verergeren.'

    Kun je een voorbeeld noemen van toen je de Hulpkaart goed hebt kunnen gebruiken toen je hem bij je had?

    'Ik liep al ruim 3,5 jaar met een ontstoken achillespees en kon nog maar hele kleine stukjes lopen zonder pijn. Ik kwam dan ook niet veel meer buiten. Dankzij mijn Hulpkaart heb ik de stap kunnen zetten naar een fysiotherapeut. Zij weet nu vanaf het begin al dat ik DIS heb en hoe dat mijn klachten en het contact beïnvloedt. Daardoor heeft de fysiotherapeut haar behandeling aangepast aan mijn wensen en kunnen. Langzaamaan wordt mijn achillespees beter, ik kan nu al weer wat langer lopen en ik heb minder pijn.

    Een ander voorbeeld: Ik moest naar de UWV-arts voor controle/onderzoek. Dat zijn voor mij contacten die mij erg kunnen ontregelen, waardoor ik vaak ‘dichtklap’ en mijn klachten niet kan benoemen. Door het overhandigen van mijn Hulpkaart kon ik met hem in gesprek gaan over mijn problematiek. Dat gaf voor hem meer duidelijkheid en voor mij meer rust. Het gesprek verliep daarna rustiger en makkelijker.'

    Kun je een voorbeeld noemen van toen je de Hulpkaart goed had kunnen gebruiken toen je er nog geen had?

    'Ja, in het jaar voordat ik de hulpkaart had heb ik een ernstige crisis doorgemaakt. Mijn verwarring en angst waren zo groot dat ook mensen in mijn omgeving niet meer wisten hoe ze op mij moesten reageren en hoe ze mij nog konden bereiken en helpen. Zelfs professionele hulpverleners gaven het uiteindelijk op en stuurden mij weg. Ik kwam helemaal alleen te staan in mijn grote nood. Ik was niet in staat om uit te leggen wat ik mankeerde. Ik durfde ook geen hulp meer te vragen en wees iedereen af. In die crisis zou de Hulpkaart een uitkomst zijn geweest. Juist toen ik het zelf niet meer kon aangeven zou het fijn geweest zijn als mijn Hulpkaart voor mij had kunnen ‘spreken’. De situatie zou dan hoogstwaarschijnlijk niet zo enorm uit de hand hebben hoeven lopen. Ik had dan toch de juiste hulp hebben kunnen krijgen omdat dat in mijn Hulpkaart beschreven staat.'

    Vind je dat meer mensen een Hulpkaart zouden moeten hebben? Zo ja, waarom?

    'Ja, ik vind zeker dat meer mensen een Hulpkaart zouden kunnen gebruiken. Het geeft je de mogelijkheid om je klachten en wensen op papier te zetten tijdens een periode waarin je je beter voelt en je jezelf beter kunt verwoorden. Wanneer je dan in een situatie komt waarin je geen woorden meer hebt, spreekt de Hulpkaart voor je en kunnen anderen jou beter helpen. Daardoor kan een crisis waarschijnlijk voorkomen worden, of eerder verholpen worden, De kaart kan je op die manier veel rust en zelfvertrouwen geven. Ik kan het echt aanraden!'

    Wat zou je zelf nog willen zeggen / wat vind jij nog belangrijk om te vertellen?

    'Mijn psychische aandoening maakt het voor mij heel moeilijk om mee te doen in de maatschappij. Met de Hulpkaart durf ik me beter onder de mensen te begeven. Ik heb nog steeds angst voor sociale contacten, maar niet meer zo erg als toen ik de Hulpkaart niet had. En dat maakt mijn leven een stuk makkelijker en rustiger!

    Ook voor mijn man is het een geruststelling dat ik altijd mijn Hulpkaart bij mij draag. Hij weet dat ik, als ik in nood ben of verward, mijn Hulpkaart aan iemand kan geven en dat diegene hem dan kan bellen zodat hij naar mij toe kan komen om mij te helpen. Deze wetenschap maakt dat hij zich minder ongerust hoeft te maken wanneer hij niet bij mij is.'

    Meer informatie

     

    ]]>
    news-5417 Mon, 09 Mar 2020 08:51:44 +0100 Kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigen gaat van start https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/kwaliteitssysteem-voor-ervaringsdeskundigen-gaat-van-start/ In opdracht van VWS heeft ZonMw geld vrij gemaakt voor het ontwikkelen van een nieuw kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigen. Doel hiervan is om de komende jaren ervaringsdeskundigheid verder te professionaliseren. Het is een historische mijlpaal omdat Nederland internationaal gezien het eerste land is waar ervaringsdeskundigheid wordt geprofessionaliseerd als relevant onderdeel in de ggz. Bovendien wordt het kwaliteitssysteem door de beroepsgroep zelf geleid. Waarom een kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigheid? 

    Doel is om te komen tot een kwaliteitssysteem, gericht op professionalisering en borging van de kwaliteit van het beroepsmatig inzetten van ervaringsdeskundigheid binnen de ggz. En voor ervaringsdeskundigen die in zelfregiecentra, herstelacademies, teams voor ervaringsdeskundigen, wijkteams en in andere zorgcontexten aan het werk zijn. Het resultaat is onder andere: een beroepsstandaard, een register, een kwaliteitsstandaard en landelijke leerplannen van MBO-2 tot HBO masterniveau. 

    Samenwerkende organisaties

    De projectuitvoering ligt in handen van het URC consortium, bestaande uit de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd), het Trimbos-instituut, Kenniscentrum Phrenos en hogeschool Windesheim. Daarnaast wordt samengewerkt met andere partijen die te maken hebben met ervaringsdeskundigheid zoals begeleidend wonen. 

    Meer informatie

    ]]>
    news-5063 Thu, 19 Dec 2019 07:44:06 +0100 Ex-cliënten helpen cliënten https://publicaties.zonmw.nl/voor-elkaar/voor-elkaar-e-magazine-1/ervaringsdeskundigen-in-de-ggz/ Bij instellingen binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn steeds meer ex-cliënten werkzaam als ervaringsdeskundige. Dat kan als een soort maatje, maar ook als volwaardig begeleider. Het project ‘Inzet Ervaringsdeskundige in de Praktijk’ bood de mogelijkheid om ook bij vrijgevestigde hulpverleners een jaar lang ervaringsdeskundigen in te zetten. news-4961 Mon, 02 Dec 2019 07:50:01 +0100 Voorbij de verwarring https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/voorbij-de-verwarring/ Wat werkt bij mensen die kwetsbaar zijn en zich soms verward gedragen? Houdt die vraag jou bezig? Kom dan naar Voorbij de verwarring. Met meer dan 50 workshops, trainingen en activiteiten. En veel praktijkvoorbeelden en inspirerende persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen, familieleden en hulpverleners, waaronder het verhaal van pianiste Iris Hond. Zij heeft het leven op straat zelf ervaren en sluit met haar verhaal en muziek de dag af. Inspirerende oplossingen

    Tijdens deze praktijkdag ontdekken we wat werkt rond kwetsbare mensen en delen we de lessen van talloze mooie initiatieven. Neem respijthuis Frits in Baarle-Nassau, een huis dat ruimte biedt aan kwetsbare mensen. Zij kunnen hier tijdelijk wonen en aan hun herstel werken zonder indicatie, diagnose of kosten. Een team van ervaringsdeskundigen runt dit prachtige voorbeeld van sociaal ondernemen. Of leer de hulpkaart gebruiken, een klein kaartje voor in de portemonnee of het telefoonhoesje, speciaal voor mensen die niet goed onder woorden kunnen brengen wat ze voelen in lastige situaties. 

    Persoonlijke verhalen

    In de Haardvuursessies interviewt tv-presentator Ajouad El Miloudi ervaringsdeskundige Karlijn Roex en familie-evaringsdeskundigen Hans Alderliesten en Ellen van Musscher. Ook horen we van psychiater en schrijver Bram Bakker hoe hij zelf aan de andere kant van de dokterstafel terechtkwam en wat dit met hem deed.

    Trainingen en workshops

    Jannie de Jong en Martijn van Agtmaal leren ons verward gedrag herkennen en ermee omgaan, in een training met rollenspellen met een acteur. Familie-ervaringsdeskundige Tom Rusting en sociaal-psychiatrisch-verpleegkundige Tiny van Hees vertellen hoe je in een gesprek het contact tussen hulpverleners, naasten en cliënt kunt herstellen of verbeteren. 
    Je kunt je laten bijpraten over de meest actuele kwesties, zoals hoe je als organisatie kunt reageren op negatieve beeldvorming in de media bij incidenten zonder dat dit ten koste gaat van kwetsbare mensen. Of je laat je helemaal bijpraten over de nieuwe Wvggz die per 1 januari 2020 ingaat en waar iedereen in wijkteams of in de vrijwillige zorg en preventie mee te maken krijgt.

    Bruisend netwerkplein

    Op het netwerkplein kun je diverse experts en ervaringsdeskundigen ‘lenen’ uit de Mensenbieb. Bezoek daar ook het Museum van Mooie Oplossingen met onder meer een VR-bril waarmee je kunt ervaren wat jongeren met een licht verstandelijke beperking ervaren en de GPS-Smartwatch, waarmee cliënten snel kunnen worden teruggevonden en teruggebracht naar de ggz-instelling, een uniek project opgezet door de naaste familie van een cliënt. Of ga mee op excursie naar Reinier van Arkel, de oudste ggz-instelling van Nederland.
    Het is maar een greep uit de meer dan 50 gesprekken, lezingen, presentaties, workshops, trainingen en activiteiten.

    Komt u ook?

    www.voorbijdeverwarring.nl
    Voorbij de verwarring is een initiatief van ZonMw en het Verbindend Landelijk OndersteuningsTeam (VLOT).

    Bekijk de aftermovie.
     

    ]]>
    news-4737 Sat, 19 Oct 2019 08:23:00 +0200 Reactie op publiciteit rondom project No Kidding https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/reactie-op-publiciteit-rondom-project-no-kidding/ Het project No Kidding is een van de 39 gehonoreerde projecten binnen de subsidieoproep ‘Kleinschalige initiatieven door ervaringsdeskundigen’. Deze subsidieoproep valt binnen het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag. Per project kon maximaal 20.000 euro worden aangevraagd. Dit actieprogramma is gericht op praktijkprojecten en hierin staat ervaringsdeskundigheid centraal. Alle subsidieaanvragen zijn door de beoordelingscommissie beoordeeld op de criteria: kwaliteit, samenwerking, haalbaarheid, relevante (werk)ervaring van de ervaringsdeskundige projectleider, voorzetting na subsidie en de projectbegroting. Op basis van de door No Kidding ingediende aanvraag en de toetsing aan de criteria uit de oproep was de commissie bij toewijzing voldoende overtuigd van de meerwaarde van het project en de kundigheid van de ervaringsdeskundige projectleider.

    ZonMw heeft op 1 oktober 2019 bericht ontvangen dat de stichting No Kidding ontbonden wordt. Op 14 oktober is de eindafrekening en het eindverslag van het project ontvangen. In het eindverslag is melding gemaakt van het voortijdig beëindigen van de cursus in Sauerland. Op de eindafrekening staan de daadwerkelijk gemaakte kosten weergegeven. Deze eindafrekening wordt door de afdeling financiën van ZonMw grondig gecontroleerd. Wanneer blijkt dat subsidiegeld verkeerd is besteed, wordt dit teruggevorderd.

    Kleinschalige initiatieven door ervaringsdeskundigen

    De 39 projecten uit de subsidieronde ‘Kleinschalige initiatieven door ervaringsdeskundigen’ leveren bottom-up praktijkkennis op over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Het actieprogramma valt binnen het hoofdlijnenakkoord in de geestelijke gezondheidszorg voor de jaren 2019-2022. In dit hoofdlijnenakkoord wordt de meerwaarde van ervaringsdeskundigen voor mensen die hulp zoeken uitgesproken. Zij kunnen bijvoorbeeld een belangrijke rol hebben in preventie en in het herstelproces van de patiënt. Daarnaast is in het akkoord vastgelegd de inzet van ervaringsdeskundigen in de ggz te professionaliseren en te formaliseren, wat ZonMw met een dergelijk actieprogramma ondersteunt. Belangrijke betrokken partijen uit de ggz hebben met dit hoofdlijnenakkoord ingestemd.  

    Evaluatie

    Alle 39 projecten zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de inzet van persoonlijke ervaring om kwaliteit van zorg en behandeling te verbeteren. Na afloop van het programma worden alle projectresultaten geëvalueerd door Hogeschool Windesheim. De uitkomsten van deze evaluatie worden gebruikt voor aanbevelingen, vervolgonderzoek en implementatie.

    Meer informatie:

    ]]>
    news-4544 Mon, 16 Sep 2019 08:23:00 +0200 Lotgenotenhulp GGZ wordt steeds professioneler: aantal ervaringsdeskundigen met hbo-diploma groeit https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/lotgenotenhulp-ggz-wordt-steeds-professioneler-aantal-ervaringsdeskundigen-met-hbo-diploma-groeit~bdaa5302/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg worden steeds professioneler. Werknemers die hun eigen ervaringen met bijvoorbeeld depressie, psychose of eetstoornissen inzetten om anderen met dezelfde klachten te helpen, volgen hiervoor steeds vaker een hbo-opleiding. Voorheen volstonden cursussen. news-4395 Tue, 30 Jul 2019 16:02:48 +0200 Ervaringsdeskundigen ggz aan zet! https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/ervaringsdeskundigen-ggz-aan-zet/ De afgelopen weken startten 39 kleinschalige initiatieven door ervaringsdeskundigen. In de projecten staat de inbreng van ervaringsdeskundigen ten behoeve van (ex-)ggz-patiënten in de gemeente, buurt of instelling centraal. Het gaat bijvoorbeeld om het leiden van een (herstel)groep of het opzetten van een (digitaal) platform. De 39 projecten zijn onderdeel van het Ervaringsdeskundigen Ondersteuningsprogramma van het ggz-cluster van ZonMw. Binnen deze subsidieronde konden ervaringsdeskundigen zelf subsidie aanvragen om bij te dragen aan de behandeling, het herstel of welzijn van (ex-)ggz-patiënten. 

    Grote belangstelling 

    De belangstelling voor de subsidieronde was groot. Er kwamen 89 subsidieaanvragen binnen. Alleen de aanvragen met eindscore ‘goed’ hebben de subsidie toegekend gekregen. De subsidieronde wordt vooralsnog niet herhaald. 

    Inventarisatie

    In een nog op te starten verkenning naar de 39 projecten wordt een inventarisatie gedaan naar de verschillende rollen en functies van ervaringsdeskundigen binnen organisaties. Deze verkenning levert een overzicht op van de verschillende manieren waarop ervaringsdeskundigen worden ingezet. 

    Hoofdlijnenakkoord ggz

    Naast deze 39 praktijkprojecten wordt er ook met behulp van ZonMw-subsidie invulling gegeven aan hetgeen er in het hoofdlijnenakkoord ggz staat over ervaringsdeskundigen. Dit voorstel is op dit moment in behandeling.

    Ervaringsdeskundigheid buiten ggz

    Ook buiten de ggz zet ZonMw zich in voor ervaringsdeskundigen: ZonMw is begonnen met het opstellen van een signalement over kennisontwikkeling op het gebied van ervaringsdeskundigheid. In dit signalement wordt tevens de behoefte aan een (onderzoeks)programma uiteengezet. Die behoefte leeft onder ervaringsdeskundigen uit verschillende domeinen. Dit signalement wordt na de zomer 2019 aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS).

    Meer informatie?

    ]]>
    news-4226 Mon, 24 Jun 2019 10:57:48 +0200 Depressie Connect: dé nieuwe online community voor ervaringsdeskundigen https://www.depressievereniging.nl/actueel/depressie-connect-de-nieuwe-online-community-voor-ervaringsdeskundigen/ Sinds 20 juni kun je je aanmelden bij de nieuwe online community Depressie Connect. Een digitale plek waar je anoniem, veilig en afgeschermd lotgenoten en naasten uit heel Nederland kunt ontmoeten. news-4112 Tue, 28 May 2019 11:44:47 +0200 Ervaringsdeskundigheid inzetten in de wijk https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/bericht/handreiking-helpt-met-inzet-ervaringsdeskundigheid-in-wijkteams?utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=nieuwsflitsen_1908&utm_content=nieuws&utm_term=ervaringsdeskundigheid Deze publicatie laat zien hoe sociale wijkteams, zelfregiecentra en sociaalwerkorganisaties hun krachten bundelen om kwetsbare wijkbewoners te ondersteunen. Bekijk en download (gratis). news-3963 Wed, 24 Apr 2019 09:01:19 +0200 ZonMw op de Dag van de Ervaringsdeskundige https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zonmw-op-de-dag-van-de-ervaringsdeskundige/ Op welke manier stimuleert ZonMw de inzet van ervaringsdeskundigen? Het antwoord op deze vraag werd vorige week behandeld op de Dag van de Ervaringsdeskundige (DVDED).
    Ervaringsdeskundigen aan het woord

    Tijdens de sessie op DVDED kwamen 6 ervaringsdeskundigen aan het woord die binnenkort starten met hun eigen project dat door ZonMw wordt gefinancierd. Dit zijn projecten waarin op kleine schaal in de gemeente, buurt of instelling projectmatig begeleiding en ondersteuning wordt geboden aan mensen met psychische kwetsbaarheden.

    Jacqueline Kool merkte een mooie parallel op in de projecten: ‘De projecten richten zich op mensen die nergens anders hulp of ondersteuning vinden’.

    ZonMw zet zich in

    ‘Je kunt geen kennis ontwikkelen zonder de mensen waar die kennis over gaat', aldus Jacqueline Kool als het gaat om de inzet van ervaringsdeskundigen. ZonMw erkent het belang van ervaringsdeskundigen en wil zich daarvoor meer inzetten. 

    Laura Pruyn: ‘De projecten die nu starten zijn daarvan de eerste stap. We willen daar zeker op voortbouwen.’

    Meer informatie?

    ]]>
    news-3662 Thu, 21 Feb 2019 19:09:00 +0100 Tweet Hart van Nederland over ervaringsdeskundige Danny Jacksteit https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/tweet-hart-van-nederland-over-ervaringsdeskundige-danny-jacksteit/ news-3637 Thu, 14 Feb 2019 16:32:00 +0100 Tweet DSP-groep over onderzoek naar ondersteuningsbehoefte door ervaringsdeskundigen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/tweet-dsp-groep-over-onderzoek-naar-ondersteuningsbehoefte-door-ervaringsdeskundigen/ news-3379 Wed, 19 Dec 2018 14:20:00 +0100 Subsidie voor kleinschalige initiatieven in de ggz door ervaringsdeskundigen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidie-voor-kleinschalige-initiatieven-in-de-ggz-door-ervaringsdeskundigen/ Ervaringsdeskundigen kunnen samen met professionals in ggz-instellingen of het sociaal domein subsidie aanvragen voor begeleiding en ondersteuning van (ex-)ggz-patiënten. De begeleiding en ondersteuning vindt op kleine schaal plaats in de gemeente, de buurt of een instelling. De deadline voor het aanvragen van deze subsidie is vrijdag 15 februari 2019 om 14.00 uur.
    De subsidie is bedoeld voor initiatieven, interventies of instrumenten die door ervaringsdeskundigen worden geleid en ten goede komen van ggz-patiënten. Ook voor het inzetten van ervaringsdeskundigen bij opleidingen voor professionals kunt u subsidie aanvragen. Het kan bijvoorbeeld gaan om het leiden van een (herstel)groep, het opzetten van een (digitaal) platform, het inzetten van een ervaringsdeskundige bij de opleiding tot hulpverlener of het geven van voorlichting binnen een ggz-instelling.

    Budget

    De maximaal aan te vragen subsidie per project is € 20.000,- voor een looptijd van maximaal 6 maanden. De subsidies zijn niet bedoeld voor het voortzetten van de werkzaamheden van een ervaringsdeskundige die reeds in dienst is van een organisatie. Dit valt namelijk onder verzekerde zorg. In totaal is er voor deze subsidieronde maximaal € 300.000,- gereserveerd. Er kunnen dus maximaal 15 projecten toegekend worden.

    Informatiebijeenkomst en training

    Wilt u meer weten over de subsidieoproep? Kom dan op maandag 21 januari 2019 of dinsdag 29 januai van 12.00 tot 13.00 uur naar de informatiebijeenkomst bij PGOsupport in Utrecht. U kunt zich hiervoor aanmelden via avg@zonmw.nl. ZonMw licht daar de subsidiemogelijkheid toe. Aansluitend geeft PGOsupport de training ‘Projectaanvraag schrijven voor ervaringsdeskundigen’ (13.00 tot 16.30 uur). De trainingen van PGOSupport zitten inmiddels helaas vol; u kunt zich hier dus niet meer voor inschrijven.

    Meer informatie

    ]]>