In Nederland hebben zo'n 800.000 mensen een depressie of dagelijks depressieve gedachten. Jonge vrouwen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een depressie. De druk vanuit de maatschappij op het gebied van werk, sociaal- en maatschappelijk functioneren is groot. Daarnaast is bekend dat veel psychische stoornissen zich in de adolescentie openbaren. Door in deze groepen depressieve klachten eerder te herkennen, kan sneller ingegrepen worden waarmee erger voorkomen kan worden.

Uitgelicht

Onderzoek naar depressie

Vroeg opsporen van depressieve klachten leidt tot sneller ingrijpen waarmee erger kan worden voorkomen. ZonMw financiert daarom onderzoek naar depressie, met speciale aandacht voor jonge vrouwen en adolescenten. De onderzoeken variëren van kleine praktijkgerichte innovaties tot grootschalige langlopende onderzoeken.

onderzoek naar depressie & angst

Campagne Omgaan met depressie

Depressie is een veelvoorkomende ziekte, die bijna 20% van de volwassenen ooit in hun leven treft. Het is niet altijd eenvoudig symptomen van een depressie te herkennen. Op de website Omgaan met depressie vind je informatie die je kan helpen een depressie te herkennen, erover te praten en iemand met een depressie te helpen.

website Omgaan met depressie

MINDblue

MINDblue is hét platform om jouw ervaring met depressie te delen en voor betrouwbare informatie. Waar vind je hulp? Wat kun je zelf doen? MINDblue groeit de komende tijd uit tot een landelijke community voor iedereen die ervaring heeft met depressies, hun naasten en voor behandelaars en onderzoekers

website MINDblue

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Karianne Jonkers

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 52 26
E-mailadresggz@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website