Het boek Binnen de buitenkant gunt de lezer een kijkje in het hoofd en hart van mensen die vastliepen in zichzelf. Wat gebeurde er in hun leven? Wat gaat er nu beter en is dat mede toe te schrijven aan de herstelbevorderende aanpak? Hun verhalen worden gelardeerd met persoonlijke tips, ervaringen van professionals en recente inzichten uit enkele, door ZonMw gefinancierde, projecten. Daarnaast is een apart hoofdstuk te lezen over het ontstaan en de visie van de herstelbenadering.

Op deze pagina kunt u het boek bestellen, alvast 2 persoonlijke verhalen én 2 verhalen van onderzoekers uit het boek lezen en meer informatie vinden over de projecten rondom herstelondersteunende zorg.

Uitgelicht

Bestel 'Binnen de buitenkant' hier!

'Binnen de buitenkant' laat je onder de huid kruipen van psychisch (zeer) kwetsbare mensen die hun balans in het leven terugvonden, dankzij herstelondersteunende zorg. ‘Binnen de buitenkant’ is hier te bestellen.

Bestel het boek

Projecten en producten

Vanuit verschillende programma's is aandacht voor projecten die zich richten op persoonlijk en maatschappelijk herstel van psychische problemen. Bekijk alle projecten en lees/bekijk de samenvattigen en producten van de projecten.

Bekijk alle projecten

Binnen de buitenkant bij Jimmy

Jimmy (31), vader van twee jongetjes. Is van origine geluidstechnicus en krijgt nu in zijn herstelproces de tijd om te ontdekken wat voor werk bij hem past. Werd lange tijd overschreeuwd door zijn persoonlijkheidsstoornis.

Lees zijn verhaal

Binnen de buitenkant bij Jaap

Jaap (49), werkzaam in een biologische groothandel. Anderhalf jaar geleden overleed zijn geliefde Els. Kampt sinds zijn 23e met chronische depressiviteit.

Lees zijn verhaal

Elkaar helpen bij depressie

Dorien Smit begeleidde als onderzoeker het traject naar Depressie Connect, een forum waar mensen met een depressie worden samengebracht. Hier kunnen zij ervaringskennis uitwisselen, hulp, tips en ondersteuning bij elkaar vinden. Ook is er een aparte community voor naasten ontwikkeld.

Lees het verhaal van Dorien

Eigentijdse leerwerkprojecten

Leerwerkprojecten kunnen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt succesvol aan werk helpen. In het onderzoeksproject ‘Be a Barista’ zijn er ook een paar onderzocht die eruit sprongen in het ondersteunen van veelplegers bij herstel. Onderzoeker Renee Sagel deelt zijn ervaringen.

Lees meer over het onderzoek

Van medisch handelen naar persoonlijke zoektocht

Het boek Binnen de buitenkant gaat over herstelondersteunende zorg voor mensen met psychische kwetsbaarheid. Maar wat verstaan we eigenlijk onder herstel, en wat vooral niet? En waarom raakt het de discussie over wat goede zorg en ondersteuning is voor mensen die zijn vastgelopen in het leven?

Lees meer

Over het boek

ZonMw financierde de afgelopen jaren diverse projecten die de herstelaanpak in de ggz verder helpen ontwikkelen. De persoonlijke verhalen in dit boek zijn bedoeld als geschenk voor iedereen die deze aanpak verder wil brengen.

Lees meer

Beweging in kwetsbaarheid

Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website