ZonMw stimuleert en financiert onderzoek naar geestelijke gezondheid. De onderzoeken lopen uiteen van preventie tot behandeling van psychische aandoeningen en van fundamenteel onderzoek tot implementatie- en praktijkprojecten. De centrale thema's voor de komende jaren zijn vroege herkenning en gepersonaliseerde zorg.

Vroege herkenning

Veel psychische aandoeningen ontstaan vroeg in het leven, met vaak levenslange gevolgen. Kansen voor vroegdetectie en vroege interventies worden in de GGz nog onvoldoende benut. Bovendien is er een groot gebrek aan kennis over de mechanismen van het ontstaan en het beloop van psychische stoornissen. Daarom is het van belang om wetenschappelijk onderzoek en psychische zorg te richten op de periode waarin de klachten ontstaan. Het Onderzoeksprogramma GGz financiert diverse projecten die zich richten op vroege herkenning.

Gepersonaliseerde zorg

Er wordt niet gekeken of cliënten passen bij bestaande behandelingen maar welke mogelijkheden er zijn voor individuele cliënten. Hiermee wordt zo mogelijk over- en onderbehandeling voorkomen en is de verwachting dat ook beter ingespeeld kan worden op de behandelmogelijkheden voor (chronische) cliënten.
> lees meer over gepersonaliseerde zorg

Uitgelicht

Gerelateerde ZonMw-thema's

Hulp voor professionals bij inzet preventieve interventies

www.meerbereikmetpreventie.nl biedt professionals hulp in de inzet van preventieve interventies bij psychische klachten en schadelijk middelengebruik.

Ervaringen met implementatie

Ruim 40 professionals uit zorg, onderwijs en onderzoek in de GGz deelden onlangs tijdens een projectleidersbijeenkomst hun tips en ervaringen met implementatie van kennis in de praktijk. Deze tips en ervaringen hebben we gebundeld in een online publicatie.

Tips voor implementatie van interventies

Contact

Portretfoto Charlotte Gaasterland

Charlotte Gaasterland

Telefoonnummer+31 70 349 52 26
E-mailadresggz@zonmw.nl
Portretfoto Karianne Jonkers

Karianne Jonkers

Telefoonnummer+31 70 349 52 26
E-mailadresggz@zonmw.nl
Portretfoto Meike Manders

Meike Manders

Telefoonnummer+31 70 349 52 26
E-mailadresggz@zonmw.nl
Portretfoto Tamara Adonis

Tamara Adonis

Telefoonnummer+31 70 349 52 26
E-mailadresggz@zonmw.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen en resultaten? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief Geestelijke Gezondheid.

Aanmelden
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website