Projectomschrijving

Aandacht voor mentale gezondheid vluchtelingenjongeren met project MindPower

Het leven van een puber is al niet altijd makkelijk, maar als je als kind hebt moeten vluchten, kun je in de pubertijd tegen extra problemen aanlopen. Daarom startte VluchtelingenWerk, samen met de gemeente Zaanstad, ISK Saenredam, Jeugdteam Zaanstad en kenniscentrum Pharos, speciaal voor deze doelgroep het pilot-project MindPower.

Het project richtte zich op de mentale gezondheid van vluchtelingenjongeren tussen de 15 en 19 jaar. Bij deze groep hebben – naast de ‘reguliere puberproblemen’ als onzekerheid, school en relaties – ook andere factoren invloed op de mentale gezondheid. Traumatische herinneringen, opgroeien tussen twee culturen en gemis van achtergebleven vrienden en familieleden kunnen leiden tot gevoelens van stress en depressiviteit.

Begeleiding en ervaring delen

MindPower biedt vluchtelingenjongeren daarom handvatten en begeleiding bij het vinden van hun eigen weg en het vormen van hun identiteit in Nederland. Ook leren ze wat ze kunnen doen om stress te signaleren en te verminderen. Dat doen we onder andere met de inzet van creatieve activiteiten en het aanleren van ontspanningstechnieken. Kortom, met project MindPower willen we vluchtelingenjongeren empoweren.

Samenwerking

Binnen het project werkten ervaren trainers van VluchtelingenWerk en jeugdtrainers van de Jeugdteams samen met ervaringsdeskundigen uit de doelgroep. Er is gezamenlijk een interactieve training van 7 weken ontwikkeld, waarin onderwerpen aan bod kwamen die zich richten op stressreductie en het vergroten van veerkracht bij vluchtelingenjongeren. Daarnaast werd intensief samengewerkt met Pharos om de effectiviteit van de training op stressreductie bij vluchtelingenjongeren te onderzoeken en te evalueren.

Groeiende vraag

VluchtelingenWerk bood al een soortgelijk project (project MindFit) aan voor volwassen statushouders. Via deze deelnemers – veel van hen zijn zelf ouders – en vanuit het werkveld kwamen steeds meer signalen over de behoefte aan een training voor vluchtelingenjongeren op het gebied van geestelijke gezondheid.

Resultaten

Het opgroeien tussen twee culturen met vaak heftige herinneringen; vluchtelingjongeren kampen vaak met extra problemen. Tijdens de training MindPower leren deze jongeren in groepsverband psychische problemen, zoals stress, te herkennen en verminderen. Dit gebeurt via creatieve activiteiten en het aanleren van ontspannings- en mindfulnesstechnieken.

MindPower is een empowermentproject van VluchtelingenWerk en richt zich op jongeren in de leeftijd van 15 tot 19 jaar, waarin de zoektocht naar eigen identiteit, toekomstperspectief en het versterken van talenten centraal staat.

Uit onderzoek van Pharos naar de effectiviteit van MindPower blijkt dat deelname aan de training heeft geleid tot meer kennis over het omgaan met stress bij vluchtelingjongeren: ‘Ik vond de training erg leuk! Door MindPower weet ik hoe stress werkt en wat ik ertegen kan doen. Ik weet nu beter hoe ik kan ontspannen en dat helpt mij ook met mijn schoolwerk.’ (deelnemer MindPower)

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website