Mobiele menu

CIA, de Cannabisshow. Borging van continuïteit en verhoging van capaciteit

Projectomschrijving

Cannabis Intelligence Amsterdam (CIA) is een preventieve interventie die gebruik maakt van de peer-educatiemethode. Vrijwilligers afkomstig uit de einddoelgroep, jonge allochtonen die (riskant) drinken en blowen, worden intensief getraind, begeleid en ingezet als peer-educator. De einddoelgroep is betrokken bij de ontwikkeling, uitvoer en evaluatie van de interventie. CIA is succesvol in het bereiken van de doelgroep en in het overbrengen van haar risicoreducerende boodschap en normen voor meer verantwoord gebruik.

Doel
Onderzoek naar de effectiviteit van de meest recent ontwikkelde werkwijze, de Cannabisshow, toont aan dat in de interventiegroep significante effecten in de gewenste richting optreden op diverse gedragsdeterminanten en op gebruik. Daarnaast bleek dat de respondenten de interventie zeer positief evalueerden (projectnummers 40160022 en 4000095023). Het doel van dit project is de continuïteit van de Cannabisshow te waarborgen en de capaciteit te vergroten door een training te ontwikkelen en voldoende uitvoerders van deze interventie op te leiden om aan de vraag van de afnemers te kunnen voldoen.

Producten

Titel: Fa'waka
Auteur: Judith Noijen & Nadia van der Spek
Link: http://www.cia-info.nl
Titel: De Cannabisshow: handleiding training

Verslagen


Eindverslag

De interventie "de Cannabisshow" is onderdeel van "Cannabis Intelligence Amsterdam" (CIA), een peer-led interventie van Jellinek preventie.
Middels dit project heeft Jellinek preventie in samenwerking met "Stichting Kikid" een training ontwikkeld om peer-educators van CIA op te leiden tot presentator (host) van de Cannabisshow. Zodoende ontstaat de mogelijkheid om de interventie vaker uit te voeren en de continuïteit te waarborgen.
De training is omschreven in een handleiding. Middels deze handleiding en het handboek "Fa'waka", waarin de gehele interventie CIA is omschreven, is de interventie overdraagbaar.

Samenvatting van de aanvraag

CIA (Cannabis Intelligence Amsterdam) is een preventieve interventie die gebruik maakt van de peer-educatiemethode. Vrijwilligers afkomstig uit de einddoelgroep worden intensief getraind, begeleid en ingezet als peer-educator. De einddoelgroep -jonge allochtonen die (riskant) drinken en blowen- is betrokken bij de ontwikkeling, uitvoer en evaluatie van de interventie. CIA is succesvol in het bereiken van de doelgroep en in het overbrengen van haar risicoreducerende boodschap en normen voor meer verantwoord gebruik. Vindplaatsen zijn speciaal onderwijs, jongerenwerk, jongerenwerkplaatsen, jeugdhulpverlening en jeugddetentie. Na de wetenschappelijke project evaluatie (Wesselink, 2005) is de interventie structureel onderdeel geworden van het beleid van Jellinek Preventie en wordt ingekocht door de gemeente Amsterdam en stadsdeel Zuidoost. De methodiek is gestandaardiseerd en middels een handleiding overdraagbaar (Noijen & van der Spek, 2009). Onderzoek naar de effectiviteit van de meest recent ontwikkelde werkwijze, de Cannabisshow, toont aan dat in de interventiegroep significante grote en middelgrote effecten in de gewenste richting optreden op diverse gedragsdeterminanten en op gebruik (van der Spek & Noijen, 2009). Daarnaast bleek dat de respondenten de interventie zeer positief evalueerden (projectnummers 4016.0022 en 4000095023). Deze aanvraag heeft tot doel de continuïteit van de Cannabisshow te waarborgen en de capaciteit te vergroten door een training te ontwikkelen en een voldoende aantal uitvoerders van deze interventie op te leiden om aan de vraag van de afnemers te kunnen voldoen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
31160307
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2012
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
D. de Rosa Spierings
Verantwoordelijke organisatie:
Jellinek