Verslagen

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Het Danspaleis doet een voorstel tot het organiseren van 4 Danspaleizen en 8 reeksen Muzieksalons.

 

De missie van het Danspaleis is om alle ouderen in Nederland vitaal en inclusief te houden. Vanuit de visie dat muziek een magisch middel is om mensen bij elkaar te brengen en ouderen in beweging te zetten, is de Danspaleisformule ontwikkeld, waarbij drie geintegreerde onderdelen bijdragen om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen en hen te laten te bewegen op muziek.

 

Het Danspaleis is een ouderwets gezellig dansfeest voor ouderen en iedereen die van swingen houdt. De PlatenDraaier (PD) trekt oude krakers uit de koffer van de sterren van weleer, zoals Johnny Hoes, Louis Prima, Lieve Hugo en Doris Day. Van meezinger tot tranentrekker, van merengue tot Engelse wals en van polonaise tot rock-‘n-roll: met Het Danspaleis is het altijd bal.

 

Bij De Muzieksalon ontmoeten deelnemers elkaar in een gezellige huiskamersetting, waar de ontmoetingen en het cultiveren van netwerken centraal staan. In zorgcentra, buurthuizen en in wijken met oudere bewoners zijn de ouderen soms met elkaar ‘opgescheept’, omdat vroegere vrienden en familienetwerken er niet meer zijn. In de huiskamer is muziek de verbindende motor om deze diverse groep ouderen te betrekken, zoals dat in een spontane setting zou plaatsvinden, om zo herinneringen te stimuleren en persoonlijke dingen over elkaar weten te komen. Hierna blijkt het veel makkelijker om gemeenschappelijke delers te vinden en toekomstig contact te blijven maken en onderhouden.? Een Muzieksalon reeks bevat 4 ontmoetingen en een afsluitend gezamenlijk bezoek onder begeleiding aan een Danspaleis.?Daarna wordt er nog zelfstandig, in nieuw gevormde clubjes, door ouderen een Danspaleis bezocht.

 

Met de Danspaleisformule draaien we al een aantal jaar door heel de stad op verschillende zorglocaties. Er ligt inmiddels een netwerk aan partners, ouderen, fans en vrijwilligers. Vorig jaar is er een pilot van de Muzieksalon gestart in Rotterdam in de wijken Feijenoord, Zuidplein, Charlois, IJsselmonde.. In 2020 willen we hierop voortbouwen en doelgericht met het Danspaleis en de Muzieksalon draaien in de wijken waar eenzaamheid het grootst is. Uit de cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat eenzaamheid onder 75-plussers het grootste is in de delen ‘het oude noorden’/ Crooswijk, nieuwe Westen/Spangen, Feijenoord, IJsselmonde en Charlois.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website