Mobiele menu

Samenhangende zorg en ondersteuning voor kwetsbare ouderen in Beverwijk en Heemskerk

Projectomschrijving

Het netwerk G'Oud in de IJmond is vorig jaar gestart om te zorgen dat alle kwetsbare ouderen in Beverwijk en Heemskerk de juiste zorg en ondersteuning krijgen. Geconstateerd is dat er twee netwerken zijn; een zorgnetwerk en een sociaal netwerk, terwijl een geïntegreerd netwerk gewenst is. Dit netwerk moet ondersteund en geprofessionaliseerd worden. Ook moet de verbinding tussen formele en informele zorg worden gemaakt.

Met behulp van actieonderzoek wordt in de volgende fase in de praktijk onderzocht hoe het medisch en sociaal domein met elkaar kunnen worden verbonden. Door het verzamelen van kennis, het opdoen van ervaring en tegelijkertijd het verbeteren in de praktijk, wordt een samenhangend aanbod ontwikkeld. En dat in co-creatie met de ouderen zelf. Tegelijkertijd wordt de samenwerking in het netwerk versterkt doordat men elkaar en elkaars aanbod leert kennen. DIt helpt in het maken van afspraken, maar uiteindelijk om te zorgen dat ouderen de juiste zorg en ondersteuning krijgen. 

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Het netwerk G'Oud in de IJmond is in de ontwikkelingsfase gestart met het formuleren van een doelstelling, visie en ambitie, nadat zicht op de omgeving, kansen en bedreigingen in kaart zijn gebracht. De opgave in de regio werd duidelijk, waarbij het doel geformuleerd is om de op dat moment los van elkaar staande netwerken zorg en welzijn samen te brengen. Hierdoor zullen kwetsbare ouderen in Beverwijk en Heemskerk een samenhangend en passend aanbod van zorg en ondersteuning ontvangen; momenteel is dit aanbod te versnipperd , onvoldoende op elkaar afgestemd en inefficiënt georganiseerd. Hierdoor krijgen niet alle ouderen de juiste zorg en ondersteuning. Het netwerk is in de ontwikkelingsfase verder uitgebreid met relevante netwerkpartijen, waardoor de verbinding kan worden gemaakt zodat er uiteindelijk een integrale toegang voor de ondersteuning en begeleiding van kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers gerealiseerd kan worden. Dit resulteert tevens in een efficiëntere inzet van capaciteit, wat weer bijdraagt aan een oplossing voor de schaarste aan mensen en middelen. Om te komen tot een samenhangend aanbod, is de ambitie geformuleerd om het sociaal team te positioneren als schakel tussen het zorgdomein en het sociaal domein. Hier gaat het netwerk middels actieonderzoek mee aan de slag in de komende fase van uitwerking en verduurzaming. De ervaren actieonderzoeker zal door middel van het gezamenlijk bespreken van casuïstiek het netwerk begeleiden in het verkrijgen van een samenhangend aanbod wat aansluit bij de behoeften van ouderen. Dit aanbod wordt in co-creatie met de doelgroep zelf ontwikkeld. Het verzamelen van kennis en het formuleren van oplossingen zorgt weer voor het versterken van de samenwerking. Daarnaast heeft het netwerk de wens om zich te professionaliseren en te formaliseren. Hiervoor zullen het komende jaar de nodige stappen worden gezet, waarin duidelijke samenwerkingsafspraken zijn vastgelegd en het netwerk professioneel wordt aangestuurd. Hierbij zijn de ouderen zelf vertegenwoordigd in de ouderenorganisaties vanuit de twee gemeenten, die altijd de kritische toetssteen zijn voor het netwerk, maar ook inspiratie en ervaring meebrengen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
06390052210012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2024
Projectleider en penvoerder:
dr. G. Strijker
Verantwoordelijke organisatie:
Huisartsenvereniging Midden-Kennemerland