Projectomschrijving

Achtergrond

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een aandoening waarbij extreme stress en angst wordt ervaren door een traumatische gebeurtenis. Ook mensen die slechtziend of blind zijn kunnen PTSS ontwikkelen.

Doelstelling en werkwijze

Het doel van dit onderzoek was inzicht te krijgen in de rol van een visuele beperking bij (de ontwikkeling van) PTSS en mogelijkheden voor behandeling. Informatie voor dit participatief actieonderzoek werd verzameld door middel van literatuuronderzoek, interviews met personen met een visuele beperking en PTSS en interviews en focusgroep bijeenkomsten met hulpverleners. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van het Amsterdam UMC (VUmc) en de Robert Coppes Stichting, in samenwerking met Bartiméus en Koninklijke Visio.

Verkregen resultaten

De resultaten laten zien dat de ontwikkeling van PTSS op veel vlakken hetzelfde is voor mensen met een visuele beperking als voor goedzienden. Echter, een visuele beperking: a) vergroot de kans dat bepaalde traumatische gebeurtenissen plaatsvinden; b) maakt dat een gebeurtenis als stressvoller ervaren kan worden; c) kan invloed hebben op de ernst en beleving van klachten. Met enkele aanpassingen zijn bestaande eerste keus behandelingen voor PTSS zoals Cognitieve Gedragstherapie en EMDR goed in te zetten bij mensen een visuele beperking. Dit vraagt creativiteit en inlevingsvermogen van de behandelaar en uiteraard afstemming met de cliënt. Naast therapeutische behandeling kan hulp ook geboden worden in de vorm van preventie, laagdrempelige hulp en zelfhulp.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website