Mobiele menu

Voluit leven tijdens de zwangerschap: Verhogen van mentale weerbaarheid tijdens de zwangerschap ter preventie van peripartum depressie. Een langlopend interventieonderzoek.

Projectomschrijving

Depressieve klachten komen regelmatig voor bij (jonge) zwangeren, maar blijven vaak onopgemerkt bij zorgverleners. Deze klachten kunnen echter leiden tot een peripartum depressie (een depressie rond de bevalling), veranderd het hormonale functioneren van de zwangere en kan zorgen voor ontwikkelingsproblemen bij het (ongeboren) kind. Lage weerbaarheid hangt samen met peripartum depressie. Verhoging van de weerbaarheid kan een depressie voorkomen.

Doel

In dit project voeren we een kennissynthese uit naar:

  • de nog weinig onderzochte rol van weerbaarheid bij peripartum depressie
  • de (in)effectieve elementen in psychosociale interventies voor prenatale(sub)klinische depressieve klachten
  • lacunes in effectonderzoek op dit gebied

Resultaat

De resultaten van de kennissynthese worden gebruikt voor de opzet van een langlopend
interventieonderzoek met 342 deelnemers en 48 maanden follow-up dat voor het eerst de
effectiviteit onderzoekt van een begeleide zelfhulp weerbaarheidstraining om
depressieve klachten tijdens en na de zwangerschap te verminderen.

Download

> Kennissynthese mentale weerbaarheid en antepartum depressie

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Subklinische depressieve klachten komen frequent voor bij (jonge) zwangeren maar blijven vaak onopgemerkt bij zorgverleners. Deze klachten kunnen leiden tot een peripartum depressie, maternale stress-gerelateerde neuro-endocriene veranderingen en ontwikkelingsproblemen bij het (ongeboren) kind. Lage weerbaarheid is geassocieerd met peripartum depressie terwijl verhoging ervan een depressie kan voorkomen. Een kennissynthese wordt uitgevoerd naar de nog weinig onderzochte rol van weerbaarheid bij peripartum depressie, naar (in)effectieve elementen in psychosociale interventies voor prenatale (sub)klinische depressieve klachten, en naar lacunes in effectonderzoek op dit gebied. De resultaten van de kennissynthese worden gebruikt voor de opzet van een interventieonderzoek (n=342) met 48-maanden follow-up dat voor het eerst de effectiviteit onderzoekt van een multimodale begeleide zelfhulp weerbaarheidstraining ter reductie van depressieve klachten tijdens en na de zwangerschap.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
636100002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. J. Henrichs
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie VUmc