Projectomschrijving

Internaliserende problemen

Jongeren met internaliserende problemen, zoals angst, piekeren en somberheid, hebben een verhoogde kans om een psychiatrische stoornis te ontwikkelen. Interventies die zich richten op dit soort vroege signalen van psychisch lijden zouden niet alleen kunnen helpen om bestaande klachten te verminderen, maar ook om ernstiger psychiatrische problemen te voorkomen.

Doel

In deze studie wordt onderzocht hoe internaliserende problemen zich over de tijd ontwikkelen in kinderen en jongeren met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een ernstige psychiatrische aandoening. Ook wordt bepaald of het beloop van deze problemen samenhangt met de groei van betrokken hersennetwerken.

Mindfulness

Daarnaast ontwikkelt dit project in samenwerking met ervaringsdeskundige jongeren een mindfulness-based interventieprogramma. Mindfulness-based behandeling is aangetoond effectief bij vele psychiatrische aandoeningen. Dit onderzoek maakt duidelijk of het ook geschikt is als vroege interventie om psychiatrische ziekte te voorkomen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website