Projectomschrijving

Kenmerken van borderline persoonlijkheidsstoornissen (BPS)

Kenmerken van een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS), zoals zelfverwonding, beginnen zich te ontwikkelen vanaf de puberteit. Signalering en behandeling van BPS in een vroeg stadium is essentieel, omdat problemen dan beter te behandelen zijn en ernstigere problemen voorkomen kunnen worden. Denk hierbij aan maatschappelijke uitval, risicovolle levensstijl en een verminderde levensverwachting. Door stigma worden kenmerken in de puberteit vaak miskend, waardoor behandelingen doorgaans ingezet worden op andere klachten, zoals angst en depressie.

Doel

Deze studie gaat na of Mentalization Based Treamtment (MBT-early ), een vroege interventie op de kenmerken van BPS, beter geschikt is om de ontwikkeling van deze aandoening te stoppen en duurzame behandelresultaten te bereiken dan Cognitieve Gedragstherapie (CGT), een klassieke behandeling op de angst en depressie.

Verwachte resultaten

Omdat onderliggende problemen worden aangepakt, verwachten we uit dit onderzoek dat de effecten duurzamer zijn en jongeren beter geholpen worden hun ontwikkeling gezond verder te zetten.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website