Interview met projectleider

4 vragen aan Derek de Beurs

Derek de Beurs is projectleider van het project Solving complex problems with complex analysis. Improving the recognition and treatment of suicidal patients by integrating graph theory with psychiatry.. Waar richtte het project zich op en waarom? Welke resultaten heb je weten te behalen? En wat kan de praktijk hier mee? In een kort interview leggen we deze vragen aan Derek voor.

Wat heb je onderzocht en waarom?

Ik heb onderzocht of je suïcidaliteit vanuit een netwerkperspectief kan bekijken. Vanuit het netwerkperspectief ontstaat suïcidaliteit doordat risicofactoren elkaar versterken over de tijd.

Welke conclusies heb je kunnen trekken?

Netwerkanalyses lieten zien dat alle risicofactoren of direct of indirect met suïcidale gedachten samen voorkomen, en dat de risicofactoren zelf ook sterk met elkaar verbonden zijn.
Suïcidale gedachten lijken in een tijdsinterval van 1.5 uur vooral zichzelf te versterken
Clinici en patiënten herkennen dat suïcidale gedachten ontstaan uit risicofactoren die zichzelf steeds versterken over tijd

Welke interessante resultaten zijn er te melden? En hoe verder met de resultaten?

De complexiteit van suïcidaliteit is goed te bestuderen met netwerkanalyses. Netwerken zijn een onderdeel van complexe systemen. In een complex systeem wordt iemand niet geleidelijk aan meer suïcidaal, maar schijnbaar opeens. Dat noemen ze in de complexity science "tipping points". Nieuw onderzoek moet aantonen of het ontstaan van een suïcidale crisis inderdaad wordt vooraf gegaan door een "tipping point". Deze tipping points zijn weer te voorspellen met data verzameld met mobiele telefoons, zodat je in theorie een tipping point moet kunnen voorspellen, en voortijdig zou kunnen ingrijpen.

Wat kan de praktijk hiermee?

De methoden en technieken zijn nog te nieuw om te implementeren in de praktijk. Het denken over suïcidaliteit als gevolg van een complex systeem is wel iets wat clinici en patiënten herkennen. Ik ontwikkelde daarom als psycho-educatie een set kaartjes waarmee mensen hun eigen netwerk kunnen neerleggen. Deze manier van werken werd goed ontvangen.

Aantal voorbeelden van kaartjes waarmee mensen hun eigen netwerk kunnen neerleggen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website