Projectomschrijving

Een netwerkbenadering van suïcidaal gedrag

Suïcidaal gedrag is een breed maatschappelijk probleem waar we nog te weinig zicht op hebben. Het wordt gezien als het eindresultaat van de complexe samenhang tussen psychologische, biologische en sociale factoren.

Netwerkbenadering

Een netwerkbenadering van suïcidaal gedrag kan een belangrijke rol spelen om deze complexe interactie goed te beschrijven. In een netwerkbenadering van psychopathologie is de interactie tussen observeerbare symptomen van belang. Het begrijpen van de interactie van symptomen biedt een ander perspectief op het ontstaan en ontwikkelen van suïcidaliteit.

Er wordt niet meer gezocht naar een overkoepelende of onderliggende stoornis die de symptomen veroorzaakt, maar naar de onderlinge interactie van symptomen en processen. Symptomen kunnen elkaar besmetten waardoor andere symptomen actief worden. Zo zijn er vicieuze cirkels gevonden van verschillende symptomen van het cluster depressie:

Werkwijze en samenwerking

Vanaf juli 2017 doe ik 4 jaar lang onderzoek naar deze nieuwe ontwikkelingen, in samenwerking met:

  • de afdeling psychologische methodenleer van de Universiteit van Amsterdam (UvA)
  • de afdelingen psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit Utrecht (UU)
  • GGZ inGeest
  • Trimbos-instituut
  • technische universiteit ETH in Zurich
  • Universiteit Glasgow

Ik maak daarbij gebruik van grote (inter)nationale databases zoals de NESDA data (Netherlands study of depression and enxiety) van de VU.

Doel

Leren hoe suïcidale mensen van elkaar verschillen en hoe we ze het beste kunnen behandelen. Op de lange termijn zal dit tot minder suïcides moeten leiden.

Implementatie

De Depressievereniging, de Stichting Borderline, de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging en Psychosenet zijn nauw betrokken, net als 113suïcide preventie en de Ivonne van de Ven Stichting. Met hen zal ik vanaf het begin van de studie de implementatie van de resultaten bespreken.

Vlog

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website